Nabor čipov B75: opis, specifikacije. Sedem serij Intelov čipov

Maja 2012 je Intel predstavil čipset B75. Sprva je obravnaval vrsto poslovnih odločitev, potem pa je našel uspešno uporabo v domačih računalnikih. Ta sklop čipov je bil namenjen za priključek procesorja LGA1155. To so njegove tehnične specifikacije in bodo obravnavane v tem pregledu.

Vtičnica LGA1155. Na začetku leta 2011 je družba Intel Inc. uradno uvedla procesorski priključek LGA1155. Zamenjal je vtičnico LGA1156. V tem primeru se je postavitev čipov spremenila. Pred tem je bila CPU sestavljena iz dveh ločenih polprevodniških kristalov, ki sta bili nameščeni na isti osnovi. Eden od njih je vseboval samo računalniške bloke, drugi pa je bil vgrajen grafični pospeševalnik. V primeru LGA1155 sta se ta dva elementa združila in sta že bila del istega silicijevega kristala. Posledično se je hitrost osebnega računalnika na podlagi te CPU znatno povečala.


Za to platformo so bile sprva dodeljene matične plošče na podlagi linije sistemskih logičnih sklopov 6X. Takšne naprave so namenjene za vgradnjo mikroprocesorjev serije Core 2-e generacije. Leto pozneje je bila posodobljena paleta izdelkov podjetja "Intel". Obstajajo nove mikroprocesorji že 3. generacije, izdelani po posodobljenem tehnološkem procesu. Bili so združljivi s čipi serije 6X, vendar je za maksimalno razkritje njihovih zmogljivosti proizvajalec priporočil uporabo čipov Intel 7 Series.Za njih je pripadal junak tega članka. Vse čipove tega ravnila lahko razdelimo v dve veliki skupini. Eden od njih je bil namenjen montaži "domačih" računalnikov. Vključili so Z77 Z75 in N77. Drugi sklop čipov ima poslovno specializacijo. Ta skupina je pripadala Q75 Q77 in je bila obravnavana v okviru tega pregleda B75. Distribucija čipov znotraj platforme LGA1155 je podana v tabeli 1.


Čeprav so bile matične plošče običajno razdeljene v dve skupini, so bili v sistemskih enotah poslovnega razreda uporabljeni logični kompleti za domače osebne računalnike. Prav tako so bile slednje uspešno uporabljene v vseh drugih primerih. Ključni dejavnik v tem primeru je, kateri računalnik želi uporabnik zbrati in kateri parametri naj pridejo v ospredje. To je s pritiskom na njega in izbiro matične plošče. Tabela 1 - Postavitev sistemskih logičnih sklopov

Serija čipovZa domače osebne računalnikePoslovne naprave

)

6XN61 N67 P67 in Z68Q65 Q67 in B657XZ75 N77 in Z77Q75 Q77 in B75

Pozicioniranje niza sistemske logike B75 . Njegova specializacija

Kot smo že omenili, je bil nabor čipov B75 sprva poslovno usmerjen. Toda tudi v drugih primerih, ko so bili njegovi parametri za sestavo osebnega računalnika zadostni za uporabo. K seriji najbolj proračunskih sklopov čipov ni bilo mogoče pripisati, kar je obravnaval samo H61. V primerjavi z zadnjim je imel B75 naprednejše tehnične parametredvakrat toliko RAM-a in stroški takšnega čipov so bili veliko višji. Tudi vrstici logičnih bonusnih nizov ji ni bilo mogoče pripisati. Ni dovolil razpršitve RAM-a ali mikroprocesorja. Toda pri poslovnih napravah ta možnost ni pomembna. Zato so matične plošče, ki temeljijo na takšnem nizu logike, omogočile zbiranje povprečnih v smislu funkcionalnosti in v smislu tehničnih specifikacij osebnih računalnikov. To je tisto slabo, ki je glavno področje uporabe V75.

Osnovne specifikacije čipov B75. Parametri polprevodniških kristalov.

S tehnologijo z tolerancami 65 nm je bil izdelan čipov Intel B75. Značilnosti polprevodniškega kristala, ki kaže na dimenzije 27 mm x 27 mm. Termična embalaža te naprave ne presega 65 vatov. Število kanalov PCI Express je omejeno na 8, specifikacija pa ustreza standardu 2.0. Poleg tega je treba upoštevati tudi postavitev tega sklopa sistemske logike. Prej je bil čipset obvezno sestavljen iz dveh obveznih elementov. V istem primeru je bil v CPU vključen "severni most". Zato je na matični plošči mogoče najti samo drugi čip. Slednji se je imenoval "južni most".

Mikroprocesorji. Območje modelov CPU

Oglejmo si, kateri procesorji podpirajo čipov Intel B75. V vtičnico lahko namestite kateri koli čip, ki je zasnovan za vtičnico LGA1155. To pomeni, da je v ta konektor mogoče namestiti čip, ki temelji na arhitekturi Core 2. ali 3. generacije. Ta seznam vključuje naslednje modele CPU:
 • ChipsCeleron G4XX, G5XX in G16XX. Takšni kristali so bili uporabljeni samo v pisarniških računalnikih. Takšni čipi so imeli en ali dva bloka obdelave kode, nizko število ur, zmanjšano velikost predpomnilnika in nizko hitrost.
 • Mikroprocesorji Pentium G6HH, G8XX in 2XXX. Takšne naprave imajo večjo zmogljivost zaradi povečane hitrosti in povečanega predpomnilnika.
 • CPU Core i3 je bil opremljen z dvema jederoma, vendar je lahko obdeloval kodo v 4 tokovih. Zato se je hitrost takih čipov še povečala. Označeni so bili tako: 2HHХ (vladar Sandy Bridge) in 3HHH (serija Ivy Bridge).
 • CPU i5 se lahko pohvali s še večjo hitrostjo. Bili so že zaključeni s štirimi resničnimi jedrci. Tudi v mejah te linije je bila implementirana tehnologija avtomatskega overclockinga TurboBust. Tudi hitrost njihovega dela se je še povečala, obseg predpomnilnika pa se je še povečal. Označevanje CPU tega ravnala je bilo naslednje: 2HHH in 3HHH. V prvem primeru so čipi pripadali seriji Sandy Bridge, v drugem pa Ivey Bridgeu.
 • Vodilne hitrosti zagotavljajo mikroprocesorje i5. Opremljeni so bili tudi s 4 strani obdelave kode. Ampak samo v okviru te serije je bila izvedena podpora tehnologije NT. S svojo pomočjo se fizična 4 jedra pretvorijo v 8 tokov obdelave kode. Druga značilnost je bolj agresivna uporaba TurboBusta. Zato so bile taktne frekvence takih čipov bistveno višje od tistih pri mlajšem ravnilu. Takšne naprave so bile označene podobno kot i5: 2HHH in 3HHH.
 • RAM. Njegove značilnosti

  Tako kot celotna platforma LGA1155 je logični sklop Intel B75je bil "vdrl" ne samo v modulih DDR3. Ob istem času, proizvajalec v osebi podjetja "Intel" priporočljivo uporabljati samo trakove z delovnimi frekvencami 1333 ali 1066 MHz. Manjših modulov hitrosti ni bilo mogoče namestiti zaradi dejstva, da se je hitrost računalnika iz tega bistveno zmanjšala. Uporabite lahko tudi več visoko zmogljivih trakov, vendar so v tem primeru delovali pod njihovimi zmogljivostmi.

  Upravljavec razvoja RAM je bil vključen v CPU. Po eni strani je taka odločitev močno povečala hitrost računalnika. Takšen rezultat je bil dosežen z zmanjšanjem časovnih stroškov za izmenjavo informacij med centralnim procesorjem in pomnilnikom RAM. Po drugi strani pa je bil krmilnik "ponarejen" za strogo določene vrste modulov. Poleg tega je bilo priporočljivo uporabiti palice z danimi frekvencami. Sam krmilnik RAM je bil dvokanalni. To pomeni, da je bolje uporabiti dva traka z manjšo količino RAM-a, kot je na primer dvakratna velikost. To pomeni, da je osebni računalnik bolje opremljen z dvema 1GB moduloma kot ena na 2 GB. Kot so pokazali testi, je tako preprosta rešitev omogočila povečanje hitrosti računalnika za 10-15 odstotkov. Največja količina RAM-a, ki jo lahko obravnava ta čipov, je 16 GB. To je najbolj popoln nabor OPCIJSKEGA pomnilnika za matično ploščo, ki temelji na nizu logike. Takšne naprave ne podpirajo 8GB modulov in velike količine RAM-a.

  Naprave za shranjevanje

  VečPomembna značilnost B75 je bila, da zastarelih vrst naprav za shranjevanje ni bilo mogoče neposredno povezati. To pomeni, da na sistemski plošči, ki temelji na takšnem setu čipov, ni IDE priključka. To pomeni, da trdi disk ali pogon CD-ROM brez dodatnih sredstev ni mogoče zamenjati s takšnim računalnikom. Enako velja za pristanišče FDD. To pomeni, da vgrajeni disketni pogon s standardnimi vrati tudi ni mogoče neposredno povezati z matično ploščo, ki temelji na B75. Očala za ta sklop čipov imajo podporo SATA. Hkrati lahko na računalnik priključite do 6 takih pogonov. V tem primeru eno od vrat ustreza specifikaciji SATA 2. Zato ima višjo stopnjo prenosa informacij. Priporočljivo je, da z njim povežete pogone SSD. Vendar podpora za vmesnik M2 v tem čipu ni. Zato takih visokohitrostnih pogonov ni mogoče priključiti.

  Komunikacijska vrata

  Pomemben sklop komunikacijskih vrat je bil opremljen z napravami, ki temeljijo na B75. Najprej je bila v njenem okviru zagotovljena podpora za dve PS /2 pristanišči. Eden od njih je bil uporabljen izključno za povezovanje tipkovnice, drugi pa manipulator. Tudi takšne naprave so bile opremljene z grafičnimi vrati. In bila sta dva. Ena izmed njih je analogna - VGA in druga digitalna DVI. Tudi v nekaterih primerih je bil ta seznam v nekaterih primerih dopolnjen s HDMI. V tem primeru je bila slika izpisana tudi z digitalnim signalom. Ta seznam je dopolnil 12 USB vrat. In 8 od njih je delalo v načinu 2.0. Vendar so bili preostali 4 priključki višjihitrost delovanja in ustrezajo specifikacijam USB 3 0.

  razširitvenih rež. Njihovo število

  V razširitvene reže matične plošče, ki temeljijo na B75, je mogoče namestiti precej veliko število notranjih PC naprav. Tehnične specifikacije slednje zajemajo podporo ne le za najnaprednejšo vodilo PCI Express, ampak tudi za zastareli PCI. V prvem primeru je lahko njihovo število enako 8. Toda v praksi so proizvajalci s svojimi napravami opremili 4 takšne reže. Ta znesek je dovolj, da namestite eno produktivno grafično kartico, in tam je prostor za tri notranje kontrolerje. To pomeni, da se težave s funkcionalnostjo sistemske enote zagotovo ne bodo zgodile. Podobno število in zastareli PCI sloti se najpogosteje pojavljajo na matični plošči s takim čipom. Še enkrat, vse potrebno za normalno delovanje PC krmilnikov v njih brez kakršnih koli težav.

  Organizacija grafičnega podsistema. Splošne smernice

  Grafični podsistem tega odbora je organiziran na poseben način. Prvič, temelji na vgrajenem procesorju grafične kartice. Ker pa slednji zagotavlja izjemno nizke zmogljivosti, je osebni računalnik dodatno opremljen z diskretnim pospeševalnikom z veliko hitrostjo. Hkrati je njegov spomin ločen. Zdaj pa poglejmo, kaj pomeni diskretna grafična kartica. Ta naprava je ločeno tiskano vezje z lastnim hladilnim sistemom. Prav tako je ta adapter opremljen z ločenim pomnilnikom RAM. Poleg tega lahko v njem shranjuje samo obdelane pospeševalnikeinformacije in dostop do njih imajo le grafični procesor. Ko pa je osebni računalnik opremljen z dvema video karticama, je priporočljivo uporabiti tehnologijo LucidLogix Virtu MVP. Omogoča vam optimizacijo uporabe strojne opreme grafičnega podsistema. Na primer, če je igra za igro boljša, da uporablja diskretno kartico, potem je na njej, da te podatke obdeluje. Toda v primeru kodiranja videa v ozadju je bolje uporabiti vdelano video jedro, nato pa ga preusmeriti. Priporočamo vam, da v računalnik namestite program LucidLogix Virtu. Sama obstoj in v tem primeru omogoča najbolj racionalno rabo računalniških virov.

  Stroški

  Še vedno lahko kupite novo stanje matične plošče, ki temelji na čipu B75. Zdaj jih je mogoče kupiti za 4500-6000 rubljev v različnih platformah za trgovanje v "globalnem" spletu. Prav tako lahko kupite napravo in podprto stanje v tem primeru, stroški bodo 2500-3000 rubljev. Nakup takšne sistemske plošče je mogoče samo s popravilom obstoječega računalnika. Toda novi računalnik na svoji bazi za zbiranje neprimerno. Ta platforma je zastarela. Zato je pri sestavljanju nove sistemske enote bolje uporabiti naprave, ki temeljijo na LGA1151 - v2.

  Ustreznost

  V času začetka prodaje je bil logični sklop B75 resnično pomemben. V skladu z LGA1155 je še vedno pomembna. Toda ta platforma je še danes zastarela. Zato pri pripravi novega računalnika takšne naprave niso primerne za uporabo. Ampak za popravila na voljoračunalniškega sistema za uporabo takšne pristojbine.

  Ocene

  Lastniki Intel B75 na ta način v tem trenutku opisujejo naslednje naprave:
 • Visoka zanesljivost.
 • Zadostna funkcionalnost računalnikov srednjega razreda znotraj LGA1155.
 • Sprejemljiva zmogljivost za osebne računalnike v skladu z veljavnimi standardi.
 • Nizki stroški v primerjavi s premijskimi matičnimi ploščami.
 • V tem čipu je samo eden. Temelji na zastareli spremembi priključka procesorja. Ni smiselno, da bi na njem zbrali nov računalnik. Na novejšo vtičnico je lažje zgraditi sistem visoke hitrosti. Razlika v ceni bo minimalna. Toda povečanje zmogljivosti bo res impresivno. Zato je priporočljivo zbrati nove računalnike na vtičnici LGA1151-v2 ali AM4.

  Zaključek

  Ta material je preučil čipov B75. Uveden je bil leta 2012 in do danes na njegovi bazi za uvedbo novega računalnika je nepraktično, ker je imel čas, da postane zastarel. Toda lastniki osebnih računalnikov, ki temeljijo na tem, je še prezgodaj, da bi razmišljali o njihovi posodobitvi. Funkcije LGA1155 za zagon programske opreme so še vedno dovolj. Zato so takšni računalniki še vedno pomembni.

  Sorodne publikacije