Mshta.exe - Kaj je ta proces, kakšno vlogo opravlja sistem in kako ga odstraniti

Če odprete Task Manager, boste ugotovili, da se v operacijskem sistemu izvaja veliko število različnih procesov. Vse so potrebne za vzdrževanje vrste sistema, ki ga trenutno gledate. Nekateri so uporabniški. So potrebni za pravilno delovanje programske opreme tretjih oseb, vendar večinoma nimajo vpliva na sistem. Vendar obstajajo tudi sistemi, ki so, nasprotno, del tega sistema. Odstranitev ali poškodovanje nekaterih od njih lahko povzroči resne posledice. Članek vam bo povedal o procesu, ki se imenuje mshta.exe. Kaj je to, za kaj je potreben, ga je mogoče dokončati, v katerih primerih je to lahko grožnja za vaš računalnik. Vse to in ne samo bo podrobneje obravnavano v članku. Spodaj lahko izveste več o procesu mshta.exe.


Mshta.exe - Kaj je ta proces?

Najprej je treba neposredno povedati o samem procesu - kakšno vlogo ima v sistemu. Aplikacijo mshta.exe je razvil sam Microsoft, kar lahko razumemo iz prvih dveh črk imena. Potrebno je za pravilno delovanje z aplikacijami, ki temeljijo na HTML, ki imajo sistemsko razširitev HTA. Zdaj je enostavno uganiti, zakaj je proces dobil takšno ime. To je dovolj za oceno pomembnosti tega procesa za sistem. Grobo rečeno, brez njega preprosto ne boste mogli delati s hta-datotekami.

Kje je

Že vemo, da je mshta.exe proces za delo z aplikacijami HTML, zdaj pa govorimo o tem, kje je izvršljiva datoteka.datoteko v sistemu. To je treba poznati za obravnavo nekaterih vprašanj, ki bodo podrobneje opisana v spodnjem besedilu.

Če želite odpreti imenik mshta.exe, morate narediti naslednje:
 • Odprite upravitelja opravil tako, da v sistemu poiščete njegovo ime ali pritisnete Ctrl + Shift + Esc.
 • V pogovornem oknu pojdite na zavihek "Procesi".
 • Na seznamu poiščite želeno.
 • Kliknite na njegovo ime PCM.
 • V pojavnem meniju izberite vrstico "Mesto datoteke".
 • Po zagonu "Raziskovalca" se bo odprla mapa izvršljive datoteke, ki bo označena.

  Ali ga je mogoče dokončati

  Kot vsak drug postopek, mshta.exe zavzame del RAM-a, s tem pa zmanjša splošno učinkovitost računalnika. V skladu s tem se nekateri uporabniki sprašujejo, ali lahko zaključite ta proces, da povečate moč računalnika. Odgovor je zelo preprost. Ko smo ugotovili, da je mshta.exe postopek, ki je potreben za delo z aplikacijami HTML, njegovo dokončanje ne bo povzročilo kritičnih sistemskih napak. Kot je že jasno, se podatkovni programi ne zaženejo.

  Virusna grožnja

  Nekateri na tej stopnji lahko vprašajo in zakaj ga končajo, ker dajejo zelo majhno obremenitev računalniku? Drugi, nasprotno, lahko zanikajo, da je obremenitev ogromna. Zakaj tako? Vse je preprosto. V drugem primeru uporabniki ne govorijo o trenutnem procesu mshta.exe, ampak o virusu, ki se skriva pod tem imenom. Tukaj lahko močno naloži računalnik.Na srečo jo lahko enostavno odstranite in o tem takoj govorite.

  Kako zaznati virusni proces

  Že ugotovili smo, da virus nalaga obremenitev, zato je logično vprašanje, ali lahko odstranite mshta.exe, ki je okužen z virusom. Odgovor: Seveda, ja. Najprej pa morate razumeti, kateri proces je virus, ker so imena enaka. Določa ga več kriterijev.
 • Lokacija izvršljive datoteke v mapi System32, v kateri naj bi bil dejansko določen proces.
 • Velikost datoteke je od 12800 do 47104 bajtov. Če je vrednost drugačna, potem je virus.
 • Obremenitev CPE tega postopka je 0-25%.
 • In ne pozabite - če vidite, da sta v sistemu mshta.exe dva tekoča procesa, to pomeni, da je eden od njih prav virus. V sistemu je lahko samo ena datoteka.

  Kako odstraniti

  Smo že ugotovili, kako najti okužen proces, ki povzroča napako mshta.exe zdaj govorimo o tem, kako ga odstraniti.
  Dejansko pa je odstranitev zelo preprosta. Poiščite imenik datotek in najprej s pritiskom na tipko Shift + Delete. Po tem boste vprašani, ali želite v celoti izbrisati datoteko, na katero želite odgovoriti pritrdilno.

  Koristni nasveti

  Tukaj smo ugotovili, da je mshta.exe proces, ki je lahko virus. In kar je najbolj pomembno - ugotovili smo, kako ga odstraniti. Vendar morate paziti na nekaj odtenkov. Ko virus vstopi v sistem, lahko prodre ne le v eno datoteko, zato je pametno prenesti protivirusni program drugega proizvajalca naIzvedite celoten pregled računalnika. Priporoča se tudi uporaba posebne programske opreme za odstranjevanje zlonamerne programske opreme, kot je na primer IObit Uninstaller. V nasprotju z zgornjim odstranjevanjem tudi očisti dodatne datoteke, ki so bile kakorkoli povezane z virusom.

  Zaključek

  Posledično ste izvedeli, kaj je proces - mshta.exe vlogo, ki jo izvaja v operacijskem sistemu, kjer je, kako prepoznati virus, ki se skriva pod istim imenom, in kako ga izbrisati. Upam, da vam je bil članek koristen.

  Sorodne publikacije