MikroTik Router, VLAN Setup: Navodila

Usmerjevalniki MikroTik med ruskimi potrošniki niso povpraševali, ker se ljudje srečujejo z določenimi težavami pri vzpostavljanju "mikro". Na žalost je ta latvijski izum komajda podvržen spremembam parametrov. Tudi glede na to, da je naprava že dolgo prodana na ozemlju, zavzema majhen segment na trgu, čeprav bodo njegove pozitivne lastnosti očitno zadovoljile mnoge. Usmerjevalnik kaže stabilno in dobro usklajeno delo, ki privlači večino lastnikov. Poleg tega je razvit poseben operacijski sistem, ki je potreben za odlično interakcijo vseh parametrov kupljenega usmerjevalnika. Sodeč po povratnih informacijah, veliko kupcev med letom dela z usmerjevalnikom sploh ni bilo treba preprosto ponovno zagnati naprave za nemoteno delovanje. Iz članka lahko izveste, kako spremenite nastavitve MikroTika. Konfiguracija VLAN ni tako enostavna, kot se zdi, vendar ni pretežka.
Zakaj usmerjevalniki niso tako priljubljeni?

Na žalost je nadzorna plošča tega pripomočka precej zapletena, zato se bo za številne "nepovratne" nastavitve uporabnikov usmerjevalnika izkazalo, da je pravi preizkus. Zato mnogi raje uporabljajo usmerjevalnike, ki so v zvezi s tem veliko lažji. Le redki ljudje radi stalno vabijo obrtnika v hišo za kakršne koli težave. Ne potrebuje samo časa, temveč zahteva tudi določene naložbe. V članku bomo preučili nianse nastavitev usmerjevalnika. Dovolila bo zz malo napora, vendar za kratek čas za prilagoditev naprave.Kako začeti

MikroTik usmerjevalnik morate povezati z omrežjem, ga omogočiti in zagnati konzolo z imenom winbox na vašem računalniku. Pojdite v razdelek "Sosedje" in poiščite napravo, s katero nameravate delati. Povezava lahko traja nekaj časa. Če usmerjevalnik ne obstaja predolgo, lahko uporabite funkcijo "Posodobi". Nato bo lastnik videl naslov usmerjevalnika, kopirati ga morate v stolpec "Povezava". Tam lahko vidite tudi polja za prijavo in geslo. Zadnji mora biti prazen, prvi pa mora biti admin. Nato kliknite "Povezava". Lastnik bo videl okno z informacijami, ki opisuje vse standardne nastavitve MikroTik. Nastavitve VLAN so narejene nekoliko kasneje. Če želite, lahko standardne nastavitve odstranite, veliko strokovnjakov priporočamo, da storijo enako. Ta rešitev je posledica dejstva, da praviloma privzete nastavitve ne ustrezajo zahtevam uporabljenega ponudnika. Če ste pozorni na nastavitve na vratih, lahko vidite, da je tista, ki deluje neposredno z usmerjevalnikom, napisana pod imenom "wan adapter". Privzeta nastavitev je samodejno prejemanje nastavitev od ponudnika internetnih storitev. To se dogaja s povezavo tipa dhcp. Če ponudnik uporabi drugačen pogled, bo potrebno spremeniti vse parametre na zahtevane. Prav tako je treba paziti na naslovni prostor, ki samodejno pridobiSpodaj je 19216888.0 /24. Najbolje je, da uredite ta stolpec, kot vam je svetoval ponudnik. S čim je to povezano? Če se lastnik odloči, da bo spremenil usmerjevalnik, bo moral ponastaviti vse nastavitve, saj bo takoj prišlo do težav z omrežjem.

Ponastavitev nastavitev

Da bi uničili vse nastavitve, morate klikniti na možnost "Izbriši profil". Po tem se bo MikroTik usmerjevalnik znova zagnal. Nekaj ​​minut kasneje se morate ponovno povezati. Če ni bilo priložnosti ali želje, da bi nastavitve odstranili vnaprej, se lahko pozneje vrnete v tovarno. To storite tako, da v terminalu izberete "System" in po "Reset". Lastnik bo nato videl poseben meni, ki bo zahteval potrditev. Ko se naprava znova zažene.

Posodobitve vdelane programske opreme

Po izklopu tovarniških nastavitev morate posodobiti vdelano programsko opremo. Če želite to narediti, pojdite na uradno spletno stran in prenesite določeno datoteko. Na primer, če je usmerjevalnik MikroTik RB260GS (nastavitev VLAN je precej preprosta), morate biti pozorni na platformo mipsbe, morate v svoj računalnik prenesti osnovni paket. Z winbox konzolo se povežite z usmerjevalnikom, odprite dve okni (z vdelano programsko opremo in program), povlecite datoteko z novo firmware v želeno okno. Nato počakajte na prenos in ponovno naložite usmerjevalnik. Počakati ne bo več kot 5 minut. Ko boste morali obnoviti zagonski program. To se izvede v meniju Sistem, nato pa -"Usmerjevalnik". Lastnik mora preveriti razdelke "Firmware" in "Firmware update". Če so različni, morate klikniti na "Posodobitev". Če želite, lahko preverite različico programske opreme paketa "Paketi". Ko je internet konfiguriran, je posodobitev dovoljena neposredno na nadzorni plošči brez dodatnih prenosov za MikroTik. Nastavitev VLAN je zelo preprost postopek, če imate podroben priročnik z navodili.

Ustvarjanje stikala

Usmerjevalniki tega proizvajalca imajo majhno posebnost. Nimajo prednameščenih nastavitev vrat. Skupni in bolj znani usmerjevalniki imajo običajno vrata na hrbtni strani podpisa. Tam bi moralo biti napisano VLAN, WAN, itd. Tako obstaja eno pristanišče za delo z internetom, ostalo so združeni v stikalo za bolj udobno delo z napravo. V usmerjevalnikih, omenjenih v tem članku, so vsa vrata enakovredna. Vsak priključek je lahko tip WAN. Potrebno je dodeliti enega za internet, ostalo pa za povezavo z omrežjem z mostom. Nato jih je treba dodati v MikroTik WiFi vmesnik. Nato mora lastnik izbrati glavno pristanišče, katera od razpoložljivih možnosti lahko postane ena. Če želite to narediti, pojdite na konzolo, ki je nadzorna plošča. Obiskati morate razdelek "Interface", ki izbere ether2. Nato morate dvakrat klikniti na ta meni, da vnesete nastavitve. Tam moraš najti "Master Port". Tam bo lastnik videl spustni seznam, v katerem mora lastnik izbrati eter1. Nastavitev je treba shraniti zavsa vrata, razen tistih, ki so izbrana za WAN. Pred njim se bo pojavila črka S.

Združevanje pristanišč z mostom

Tako so bila 4 vrata združena v stikalo. Samo povezati jih morate z mostom za MikroTik z WiFi vmesnikom. To storite tako, da odprete meni Bridge, kliknete znak plus in shranite. Vse nastavitve morajo biti standardne. Lastnik bo opazil, da se je pojavil "bridge1". Nato morate iti na zavihek Vrata in ponovno klikniti na simbol plus. Nato iz "uporabnika" izberite "ether1" in shranite nastavitve. Nato lastnik ponovno zažene usmerjevalnik, to je standardni postopek. Počakati morate na celoten prenos in povezavo. Morate iti v isti razdelek, ponovno klikniti na simbol plus in dodati wlan1 uporabniku.

Nastavitev statičnega naslova

Da bi konfigurirali strojno opremo in njen statični IP, se morate povezati z usmerjevalnikom po naslovu. To uporabniku omogoča, da dodeli kateri koli parameter, ki bo omogočal dostop do interneta. Če želite narediti nastavitve, pojdite v razdelek IP, nato v "Naslovi". Na istem mestu morate klikniti na plusyck, da ustvarite mrežo MikroTik. Nastavitev VLAN, kot je bilo že razumljeno, se izvede na naslednji način. V "Naslovi" morate navesti podomrežje, ki jo lahko najdete pri ponudniku. Pogosto ima obliko "1921689.1 /24". V razdelku »Vmesnik« morate izbrati most1. Polje »Omrežje« ni potrebno, saj se bo določilo samodejno.

Sklep

Za pravilno konfiguracijo "MicroTik" inimate stabilno internetno povezavo, se morate obrniti na svojega ponudnika internetnih storitev. Osebi bo težko zamenjati nekaj, saj bodo vsi parametri določeni vnaprej, lastnik pa jih mora vnesti le ročno. Morda je težko v tem trenutku nastavitve, vendar lahko vedno pokličete servisni center za pojasnilo ali odprite navodila za napravo. Glavna stvar - da se spomnimo, da je najtežje faze, ki so že opravili.

Sorodne publikacije