Manjkajoči operacijski sistem: kaj storiti z napako?

Eden izmed najbolj neprijetnih in šokantnih uporabnikov sporočil na začetku operacijskega sistema je pojav na črnem zaslonu operacijskega sistema, ki manjka. Kaj storiti s c 'nbv, ne vsi vedo, ker se zdi, da se je celo včeraj računalnik ali prenosni računalnik obnašal povsem normalno in ni bilo opaziti ničesar. Ampak ne obupajte. Seveda, problem je lahko dovolj resen, še posebej v smislu fizične poškodbe trdega diska, vendar v mnogih primerih, če napaka ni povezana s trdim diskom, jo ​​je mogoče odpraviti z nekaj preprostimi metodami.


Prenosi: Manjkajoči operacijski sistem. Kaj pomeni ta napaka?

Za začetek, nekaj besed o tem, kaj sploh je neuspeh. Kot veste, je trdi disk računalnika, prvič, posebna sistemska particija, ki ima nameščen operacijski sistem, in drugič, - zagonski deli in zapisi, ki so odgovorni za zagon OS.
Torej, kaj storiti, ko manjka operacijski sistem? Prevedimo samo to vrstico. Če izhajate iz dobesedne različice prevoda, to pomeni izgubljeni operacijski sistem. Z drugimi besedami, računalnik dostopa do zagonskih zapisov neposredno v bootloader in sistemsko particijo, vendar ne najde nameščenega OS. Zakaj?

Kje je šel sistem? Manjkajoči operacijski sistem: vzroki za neuspeh

Dejansko, kje lahko operacijski sistem ne uspe, če ga uporabnik ni ponovno namestil, ni odstranil sistemskih datotek in ni storil nobenih dejanj, ki bi lahko po njegovem mnenju vplivala na delovanje OS?Žal je v večini primerov to mnenje napačno. Dejstvo je, da sam sistem ni zavarovan pred napakami, ki niso odvisne od uporabnika.


Toda predpostavimo, da uporabnik vidi na zaslonu računalnika ob zagonu vrstice z manjkajočim operacijskim sistemom. Kaj storiti z napako - jasno bo, ko bodo ugotovljeni razlogi za njen pojav. Med njimi je mogoče poudariti naslednje:
 • nepravilne nastavitve prednostne nastavitve v BIOS-u;
 • nepravilne nastavitve za inicializacijo in delovanje HDD;
 • Napake na trdem disku;
 • škoda za sektor nakladalnika in zagonskega sektorja;
 • obraba trdega diska;
 • Vpliv virusov.
 • Odpravljanje težav z nastavitvami BIOS-a

  Ena najpogostejših težav je napačna nastavitev prioritete prenosa in veliko uporabnikov jo preprosto pozabi. Morda, zadnjič, ko je uporabnik pravkar igral igro z izmenljivim medijem (na primer, DVD-jem), morda nastavitve BIOS-a "flopped" same, kdo ve, vendar se bo vrnil na napako operacijskega sistema Manjka. Kaj storiti v najpreprostejšem primeru? Potrebno je na začetku uporabe tipk ali bližnjic na tipkovnici in vstopiti v primarni vhodno /izhodni sistem, imenovan BIOS.
  Tukaj morate najti zagonsko particijo (ponavadi imenovano Boot, Boot Sequence, Boot Priority ali nekaj drugega v tem duhu) in poglejte vrstni red naprav, iz katerih se zažene operacijski sistem. Recimo, da je prvi na seznamu DVD-ROM (optični pogon), drugi pa je odstranljiva naprava USB, in le tretji je v vrstiTrdi disk (trdi disk).
  Recimo, da v optični pogon ni vstavljen (ali ne vstavljen sistemski disk, na primer z igro), ali pa je v USB vrata vstavljen bliskovni pogon, ne z zagonsko distribucijo, ampak z običajnimi datotekami. Izkazalo se je, da ti mediji nimajo zagonskih zapisov, niti sam zagonski nalagalnik niti operacijski sistem ni več tako, kar sčasoma vodi do pojavljanja linije manjkajočega operacijskega sistema. Kaj storiti v takšni situaciji? Obstajata lahko dve možnosti: ali odstranite vse izmenljive medije in ponovno zaženete ali namestite kot prvo napravo HDD (v BIOS-u na eni prvi zagonski napravi se običajno uporabljajo tipke PgUp /PgDown, druge kombinacije pa so lahko prisotne tudi za premikanje linije HDD od nižje do višje lokacije). Ko shranite nastavitve s pritiskom tipke F10 (Shrani & Izhod) in potrditve parametrov shranjevanja (Y ali OK), bo ponovni zagon ostal. Če bi bil problem ravno to, bi izginil.
  V skrajnem primeru lahko v načinu SATA za HDD nastavite parameter IDE namesto AHCI, kar lahko včasih reši težavo.

  Težave s trdim diskom

  Slabši primeri so, ko je trdi disk sam po sebi glavni vzrok. Možno je, da se v tem primeru na zaslonu pojavi vrstica Missing operacijski sistem. Kaj storiti? Spet lahko obstaja več možnosti, odvisno od narave problema. Začnimo z najslabšo stvarjo - situacijo, ko je trdi disk postal nedelujoč ali, kot se imenuje, začel potoniti. Problem je običajno rešenni mogoče, vendar lahko v skrajnem primeru poskusite znova namestiti trdi disk s pripomočkom HDD Regenerator, ki naj bi bil zmožen ponovno magnetizirati trdi disk.

  Uporaba ukazne konzole

  Če pa je trdi disk "v živo", ga lahko najprej preverite za napake, nato pa izvedete obnovitev zagona ali celo popolnoma prepišete zagonski sektor.
  Če želite to narediti, se morate zagnati z namestitvenega ali obnovitvenega nosilca sheme tako, da ga namestite v nastavitve BIOS-a prve naprave in pokličete ukazno vrstico (običajno kombinacijo Shift + F10 za hiter dostop ali enega od razdelkov menija GUI).
  Prvič, trdi disk se preverja glede napak z avtomatskim popravkom. Če želite to narediti, vnesite ukaz chkdsk c: /x /f /r in vnesite bootrec.exe /fix mbr obnovitveno vrstico za obnovitev zagona in bootrec.exe /fixboot.
  Po tem lahko poskusite naložiti sistem tako, da odstranite izmenljivi medij pred tem. Če to ne deluje, je prepis zagonskega sektorja dokončan, samo tokrat v ukazni konzoli (spet, ob zagonu z izmenljivega medija) se zapiše vrstica bootrec.exe /rebuildbcd. Toda ta možnost pomaga skoraj vedno.

  Dodatne dejavnosti

  Načeloma so se zgoraj obravnavale glavne rešitve, ki omogočajo nadaljevanje prenosa operacijskega sistema, če težave niso povezane s fizično poškodbo trdega diska. Vendar pa ta primer ni omejen. Primer vker lahko nekateri virusi sprožijo takšne situacije.
  V tem primeru je priporočljivo, da preverite celoten računalniški sistem za grožnje, pri čemer uporabite Kaspersky Rescue Disk, kot je ta ali podoben razvoj od Dr. Splet. Zapisati jih morate na izmenljivi medij in jih uporabiti kot prvo zagonsko napravo (imajo lastne zagonske zapise). Mimogrede, taki pripomočki so sposobni zaznati tudi tiste globoko skrite viruse, ki jih navadni navadni skenerji ali varnost varujejo v delujočem sistemskem prenosu.

  Sorodne publikacije