Linux Mint ali Ubuntu: boljše, primerjave, ocene

Ubuntu Linux Mint je dve priljubljeni distribuciji Linuxa, ki sta na voljo brezplačno. Ubuntu je izpeljan iz Debiana, Linux Mint pa temelji na Ubuntu LTS.

Obe različici operacijskega sistema sta odlična izbira za začetnike in podpirajo široko paleto sodobnih naprav, vendar obstajajo nekatere razlike med njimi, ki jih mnogi uporabniki želijo primerjati s temi operacijskimi sistemi, da bi našli pravo merilo za izbiro. Po opisu teh distribucij se je treba osredotočiti na odločilne dejavnike za primerjavo Linux Mint in Ubuntuja. To vam bo pomagalo, če ste novi uporabnik Linuxa ali želite iti v to okno ali MacOS in poskusiti najti najboljšo alternativo.


Linux Mint dejansko temelji na Ubuntuju, slednji pa ima Debian sam. Torej, če uporabljate eno od teh platform, dejansko uporabljate njihovega predhodnika do neke mere. Debian je verjetno ena najstarejših različic Linuxa, ki je bila uvedena leta 1993, ko je Microsoft izdal operacijski sistem Windows 3.1. Linux Mint je relativno mlajši od Ubuntuja, kar ni presenetljivo, saj temelji na tej platformi. Sistem je debitiral leta 2006 na podlagi ponovitve Ubuntu KDE (znan tudi kot Kunbuntu). Kot v primeru Ubuntuja se posodablja dvakrat letno, običajno mesec dni po posodobitvi predhodnika.
Medtem ko Ubuntu upravlja Canonical, se Linux Mint opira na posamezne uporabnike in podjetja, ki uporabljajo ta operacijski sistem.

Linux Mint ali Ubuntu - katera je boljša?

Najboljše distribucije Linuxa so za dve kategorijiuporabniki. Ena skupina je tista, ki razume tehnologijo, ve veliko o sistemih in računalnikih, zdaj pa želi prvič raziskati Linux, pri tem pa raje razvijati programsko opremo z odprto kodo.


Po drugi strani pa obstaja še ena kategorija uporabnikov, ki malo ve o Linuxu, vendar želi namestiti novo različico operacijskega sistema na staro strojno opremo, da bi mu dali "novo življenje", ali namerava preiti iz sistema Windows ali Mac in občutek okusa svobode. Ti ljudje se ne zanimajo za konfiguracijo ali konfiguracije Linuxa, želijo pa le boljšo in bolj gladko izkušnjo z računalnikom.

Jedro obeh sistemov: kakšne so razlike?

Preden se odločite, ali boste izbrali Ubuntu Linux Mint, boste morali izvedeti več o jedru vsake lupine. Obe distribuciji temeljijo na sistemu Debian in glede na preglede imata veliko skupnega. Vendar pa so izbrali drug način za zadovoljevanje potreb uporabnikov. Linux Mint poskuša postati odlična alternativa operacijskemu sistemu Windows, Ubuntu je bolj konkurenčen sistemu Mac. Podobnost med njimi je naslednja: te distribucije "Linux" lahko naredite, kot želite, z nekaj nasveti in triki, in to je čar tega operacijskega sistema - zagotavlja svobodo v vsem.

Sistemske zahteve

Oba sistema delujeta na različnih napravah, vendar Ubuntu zahteva malo več moči kot Linux Mint. Različica Ubuntu Gnome ponuja eleganten, sodoben dizajn in osupljive slike, medtem ko je Linux Mint nekoliko zastarel in deluje na današnji in stari strojni opremi. Če prvi OSpotrebuje več energije in virov, druga pa zahteva malo manj.

Postopek namestitve sistema

Metode namestitve obeh distribucij so enake in enostavne. Linux Mint in Ubuntu podpirajo Ubiquity in UEFI način namestitve. To ni tako enostavno kot namestitev operacijskega sistema Windows ali OS X, vendar še vedno ne povzroča preveč težav, tudi za začetnike. Med namestitvijo se nenehno prikazujejo pozivniki in opomniki, vse to pa poteka preko grafičnega vmesnika. Oba sistema lahko prenesete v napravo z bliskovnim pogonom in ju uporabite kot distribucijo v živo. To pomeni, da jih sploh ni treba namestiti na trdi disk - uporabite jih lahko neposredno iz izmenljivega medija.

Osnovni vmesnik

Linux Mint prihaja z različnimi namiznimi okolji Linuxa, vendar je privzeto Cinnamon. Ta DE je bolj podoben vmesniku Windows s spodnjo ploščo, menijem zaganjalnika v spodnjem levem kotu in sistemskim sporočilom na desni. V spodnjem podoknu lahko vidite vsa aktivna okna aplikacij. Po drugi strani pa ima Ubuntu privzeto različico Unity (podobno vmesniku Gnome). Poleg tega lahko OS naložite z različnimi delovnimi okolji, kot so Budgie, KDE, XFCE itd. Sistem prikaže skupno ploščo na desni in zgornjo ploščo, ki je sestavljena iz območja za obvestila in integracijskega okna programa. Vse aktivne programe lahko najdete na priklopni plošči. Z orodjem Ubuntu Gnome Tweak Tools ga lahko premikate navzdol ali levo z več možnostmi.

Zmogljivost

Če govorimo o uspešnosti obeh distribucij Linux Mint, bo to pred Ubuntujem. Verzija Ubuntuja, ki temelji na pregledih, je najbolj primerna za sodobne naprave, opremljene z vrhunsko opremo. Nasprotno, "Linux Mint" deluje odlično na stari strojni opremi in se lahko zažene tudi na novi. Če želite "revitalizirati" vaš zelo stari laptop, pregledi priporočajo uporabo Lubuntu ali Xubuntu.

Upravitelj programske opreme

Obe lupini imata celoten sistem za upravljanje programske opreme. Aplikacijski center za Ubuntu (programski center) se zdi počasnejši in zahteva veliko sredstev za prenos. V primerjavi z njim upravljavec programske opreme Linux Mint deluje hitro, enostavno in preprosto. Obe distribuciji nudita različno programsko opremo v različnih kategorijah, kar uporabnikom omogoča enostavno izbiro prave aplikacije.

Programska orodja z uporabnimi parametri

Linux Mint in Ubuntu prihajajo s programskimi orodji. Ali obstaja upravljalec izvorne kode. Vendar pa je različica, prenesena v Linux Mint, veliko boljša in ponuja več možnosti za začetnike. Da, včasih se začetniki pri nameščanju programske opreme drugih proizvajalcev za Linux zamenjujejo z repozitorijev PPA. Zato je v tem primeru izbira ponastavitve teh nastavitev privzeta zelo primerna.

Linux Mint izstopa na bolje, saj ponuja naslednje možnosti ponastavitve. Poleg tega ima ta sistem ločen zavihek za nadzor PPA za preprosto prilagajanje. DodatnoOperacijski sistem vam omogoča samodejno reševanje različnih pogostih težav z nadgradnjo na zavihku storitve. Ubuntu nima vseh teh uporabnih možnosti.

Zahtevana programska oprema iz polja

Novi uporabniki želijo storiti takoj po namestitvi katerega koli operacijskega sistema? Ko namestite sistem, boste morda želeli uživati ​​v filmih in glasbi, opravljati nekatere naloge pisarniške produktivnosti, brskati po spletnih straneh ali urejati fotografije. Vse to so osnovne zahteve za vse uporabnike. Obe lupini sta opremljeni z nizom standardnih aplikacij za produktivnost. Vendar pa te distribucije tudi nimajo nekaterih vidikov. Oba sistema nimata Media Codec ali Adobe Flash, razen če ste ga izbrali med namestitvijo Ubuntuja. Aplikacijski center vam bo pomagal rešiti ta problem, vendar bo to zahtevalo nekaj napora. Kaj morate storiti v tej situaciji? Paket Ubuntu, ki je sestavljen iz vseh potrebnih kodekov medijev in pomnilnika flash, obstaja in se imenuje Ubuntu Restricted Extras. Kljub temu jo boste morali ne samo prenesti iz programske opreme. Za namestitev boste morali zagnati ukaz v terminalu. Na začetku se ta postopek za nove uporabnike zdi nekoliko zapleten. Po drugi strani Linux Mint prav tako ni opremljen s kodekom za medije, vendar ga je enostavno najti v programskem centru.
Poleg tega "Linux Mint" ponuja najboljšo programsko opremo, kot je VLC, in nameščeni GIMP, ki ga Ubuntu ne določa privzeto. Namestite ga lahko kasneje, vendar bo to zahtevalododatnih prizadevanj. Ali je Linux Mint ali Ubuntu boljši, ko gre za razpoložljive aplikacije? V skladu s pregledi, Ubuntu še vedno zaostaja za konkurentom, ne da bi nekatere pomembne programe privzeto namestil.

Grafični vmesnik

Linux Mint vs Ubuntu: Kje je boljši grafični uporabniški vmesnik? Glede na preglede, Linux Mint ponuja najboljšo možnost konfiguracije kot Ubuntu. Kljub dejstvu, da je njegova namestitev v Ubuntu precej preprosta, boste potrebovali ločeno orodje Ubuntu Gnome Tweak Tool, da boste dobili več možnosti za teme in ikone po meri. Po drugi strani pa Linux Mint prihaja z majhno količino simpatičnih tem, ki jih upravljajo skupnosti, vnaprej nameščenih programčkov in namizij. Če nameravate uporabiti Ubuntu, boste morali poiskati najboljše teme in ikone na internetu, prenesti datoteko zip in jo namestiti. Ubuntu tudi ne podpira nastavitev Linux Mint, kot so programčki in deskriptorji ter pripomočki.

Nastavitev sistema

"Linux" je v konfiguracijskem delu impresiven. Na tem sistemu lahko naredite kar želite. Tako boste lahko uživali v svobodi prilagajanja. Ubuntu Linux Mint prav tako ne zaostaja za tem merilom.
Kljub temu vam Ubuntu ponuja nekaj izbir, in to je veliko več kot tisto, kar vidite in dobite v Linux Mint setup. Vendar pa vam obe distribuciji omogočata spreminjanje sistema, začenši z ikonami, meniji, datotečnim sistemom, upravljanjem oken itd.

Različna namizna okolja

Ubuntu Linux Mint ima različne različice namizij.Pred kratkim so razvijalci zavrnili razvoj KDE. Po drugi strani Ubuntu podpira širok spekter namiznih okolij Linux, vključno z Ubuntu Gnome (privzeto), KDE Plasma, LXDE, Budgie, MATE in Xfce. Zdaj "Linux Mint" podpira delovno okolje Cinnamon, MATE in Xfce. Tako v tej kategoriji Ubuntu napreduje pred Linux Mint.

Posodobitve programske opreme in sistema

Obe distribuciji Linuxa zagotavljata univerzalni način nadgradnje programa in sistema do najnovejše različice. Ubuntu ima pripomoček za posodobitev programske opreme, ki z enim klikom preveri najnovejše različice programov in slikovnih sistemov. Linux Mint ponuja tudi isto orodje za posodabljanje. Poleg tega lahko nameščeno programsko opremo Linux posodobite tudi s posebnim centrom za vse distribucije. Z njim lahko na primer preprosto zaženete rusko različico Linuxa Mint 19.

Cikel za izdajo in podporo

Vsakih šest mesecev Ubuntu izda novo različico in vsaki dve leti sprosti LTS - Long Term Support. Vsak razvijalec LTS podpira pet let za računalniške in strežniške sisteme. Tako je načrtovan cikel proizvodnje vsakega novega sistema Ubuntu. Mnenja o Ubuntu pravijo, da je zelo priročna za uporabnike. Vendar pa razvijalci Linux Mint ne načrtujejo leta in meseca posodobitve izdaje. Namesto tega nekaj mesecev po tem, ko Ubuntu izda svoj naslednji LTS, zagotovijo novo različico.

Korporativna ali poslovna uporaba

Po vsem svetu je veliko strežnikov nameščenih v Linuxu, večinoma pa je to Ubuntu. Poleg tega,Številne vladne službe v različnih državah, vključno s Kitajsko, prenesejo svoj uradni elektronski sistem na Linux in zlasti na Ubuntu. Poleg tega Ubuntu razvijalci sodelujejo s številnimi proizvajalci osebnih računalnikov in so prednaloženi na stacionarnih računalnikih in prenosnih računalnikih. Po drugi strani pa je Linux Mint bolj osredotočen na navdušence. Očitno razvijalci OS niso storili nobenega napora za promocijo svojega sistema v podjetniškem ali poslovnem svetu. Vendar pa je sistem popolnoma izpopolnjen in lahko nadomesti vse operacijske sisteme ali distribucijo za vsakega uporabnika.

Kaj pa igre?

Linux Mint in Ubuntu imata enake zmožnosti igranja. Ker pa prvi porabi manj sredstev, bo izvajanje različnih iger dalo nekoliko večjo zmogljivost kot druga. Po drugi strani pa je Ubuntu odlična izbira za napredno opremo, zato se bo zmogljivost igre v njej povečala z manj težavami pri združljivosti. Glede na povratne informacije uporabnikov bo igralni proces v obeh sistemih bolj ali manj enak.

Skupnosti in podpora

Glede podpore je Ubuntu daleč pred Linuxom. Ubuntu podpira in razvija Canonicalova velika korporacijska družba, prav tako pa ima ogromno bazo podpornikov in skupin za podporo po vsem svetu. Linux Mint tudi zaostaja. Mnoge skupine skupnosti po vsem svetu in podjetja, ki uporabljajo ta OS, delujejo tudi kot partnerji, razvijalci ali sponzorji za razvoj. V tej razliki od Ubuntu Linux Mint je majhna.

Kdo bo zmagal v tekmovalnosti?

V skladu sveliko ljudi, kot Ubuntu zelo veliko, vendar isti uporabniki pogosto ne morejo reči, da definitivno ne marajo Mint Linux. Zato morate vedeti, katere dejavnike morate upoštevati pri izbiri pravih distribucij Linuxa za začetnike. Če ste nov uporabnik, je priporočljivo uporabljati oba operacijska sistema in poskušajte ugotoviti, katera ustreza vašim željam in potrebam. Treba je omeniti, da sta Linux Mint in Ubuntu zelo priljubljena v skupnosti Linux in nudita široko paleto združljivosti programske opreme. Če ste uporabnik MS Windows, je najbolje, da obiščete Linux Mint, kar vam bo dalo znano delovno okolje, ki ga lahko takoj uporabite. Ampak, če ste v tehnologiji, je bolje, da raje Ubuntu, saj ponuja osupljiv in prefinjen sistem za vaše najnovejše strojne opreme.

Ali lahko uporabljate obe distribuciji hkrati?

Če želite, lahko za namestitev obeh sistemov hkrati uporabite "dvojni zagon". Ko zaganjate računalnik, izberite enega od njih.

Ali lahko preizkusite vsak OS, preden ga uporabite?

Najprej lahko raziščete nekatere predstavitve, videoposnetke, posnetke zaslona in spletne preglede. Če želite osebno poskusiti distribucijo, lahko uporabite VirtualBox ali podobno programsko opremo in uporabite navidezno (začasno) namestitev. Uporabite lahko tudi Live CD /USB in preizkusite vsak operacijski sistem na vašem računalniku in se odločite, katero boste uporabili.

Ali je to mogočeuporabljati te sisteme z okenskimi programi?

Če ste novi v Linuxu, vendar še vedno želite uporabljati nekatere programe Windows, lahko Wine konfigurirate in lokalno zaženete aplikacije. Poleg tega lahko uporabljate storitve, kot je CloudDesktopOnline.com ali Apps4Rent, ki ponuja virtualni strežnik za aplikacije, kot sta SharePoint in Exhange.

Sorodne publikacije