Libreoffice ali Openoffice - kaj je bolje?

Pisarniške tehnologije, ki jih razumemo kot niz informacijskih izdelkov, vam omogočajo, da optimizirate delo z besedilom, preglednicami, predstavitvami, slikami in formulami, ki jih danes potrebujejo ne le upravitelji, novinarji, računovodje in drugi strokovnjaki, katerih poklicne dejavnosti so neposredno povezane z zgoraj navedenim. ukrepov Urejevalniki besedil uporabljajo študenti in študenti, procesor tabel je primeren za osebno načrtovanje proračuna, sistemi za upravljanje baz podatkov pa vam omogočajo, da sistematizirate velike količine različnih vrst informacij.


Strošek najnovejše različice najbolj priljubljenega programa Office Office Microsoft Office 2016 je približno šest tisoč rubljev za en računalnik. Zaradi tega mnogi uporabniki iščejo brezplačne alternative. To so programski paketi LibreOffice ali OpenOffice.

Paketi Officeovih paketov

Prosti analogi Microsoft Officea v veliki meri podvajajo vodilno rešitev za ustvarjanje, pregledovanje in urejanje besedilnih dokumentov, preglednic, slik in formul. LibreOffice in OpenOffice, katerih razlike so izjemno majhne, ​​in ugodnost je odvisna od prednosti določenega uporabnika, vključujejo naslednje programe:
 • urejevalnik besedila Writerja.
 • Urejevalnik za preglednice Calc.
 • Predstavitveni predstavitveni program Impress.
 • Urejevalnik grafičnih risb.
 • Program za urejanje matematičnih formul.
 • Baza podatkov o ustvarjanju podatkovne baze.
 • Podobni plačani programski izdelki so MS Word, Excel, PowerPoint, Visio za urejanje slik in Access - zbirka podatkov. LibreOffice ali OpenOffice sta večplastni programski opremi, aplikacije delujejo na najpogostejših Windows, Linux ali Mac OS X. Poleg tega LibreOffice razvija različice za mobilne iOS in Android.


  Vmesnik in funkcionalnost programske opreme

  Če ne veste natančno, kateri izdelek je nameščen - LibreOffice ali OpenOffice, - vmesnik na prvi pogled in se ne razlikuje. V orodni vrstici so enake "Datoteka", "Uredi", "Pogled", "Vstavi", "Oblika", "Tabela", "Orodja", "Okno" in "Pomoč", v takšni ali drugačni obliki. MS Office in za spletno storitev Google Docs. Vsi glavni elementi urejanja besedila so takoj na voljo: tiskanje, lestvica, postavitev in velikost pisave, označevanje in tako naprej. LibreOffice (OpenOffice tukaj primerja zmage, vendar prilagodljive funkcije konkurenta zapolnijo to vrzel) ni opremljen z orodjem za stransko vrstico, ki je primeren za uporabo na širokih zaslonih, v drugem vmesniku in funkcionalnosti urejevalnikov slik se združujejo. Mimogrede, v LibreOffice je zadnja možnost vključena v "eksperimentalne zmogljivosti", zato je možno, da bodo razvijalci sčasoma prikazali privzeti meni stranske vrstice.
  Primerjava OpenOffice /LibreOffice in makroja z uporabniškim imenom je prav tako enakovredna: skripte so ustvarjene na ta način, pri čemer niso opazne bistvene razlike.

  Združljivost s programom Microsoft Office Office

  je nastavljena na 85% napravFormati .doc ali .docx (ali .xls in .xlsx za .pptx za predstavitve) sta zelo razširjeni, tako da združljivosti med primerljivimi paketi MS ni mogoče upoštevati.
  Dokumente, pripravljene v LibreOffice ali OpenOffice, je najverjetneje videti v standardnem MS Office, tako da je potreben ustrezen prikaz. LibreOffice, ki lahko neposredno ureja datoteke iz programa Word ali pregleduje dokumente iz programa Visio, prevzame vodilni položaj v zvezi s tem vprašanjem (razen, seveda, priznanega MS Officea). OpenOffice odpre .doc ali .docx, vendar ko je shranjen, vas pozove, da spremenite pripono v vaš format ali shranite datoteko v staro razširitev MS Office. V primeru predstavitev je vse malo bolj zapleteno: pri statičnih diapozitivih ni težav, medtem ko se lahko dinamični prikazi izkrivljajo, ko se odprejo v drugačni obliki. Torej je pred predstavo še bolje preveriti pravilno predstavitev predstavitve v drugem urejevalniku.

  LibreOffice vs OpenOffice: edinstvene funkcije

  Kljub zunanji identiteti imajo programi tudi nekatere edinstvene funkcije. Natančneje, LibreOffice odlikujejo rešitve, ki jih na žalost neposrednega konkurenta ne opazijo. Na primer, LibreOffice izvaja funkcijo dinamičnega prikaza števila besed in znakov, medtem ko tekmovalec pisarniškega programa v spodnjem meniju prikaže samo številko trenutne strani.
  Poleg tega LibreOffice podpira vgrajene pisave. To pomeni, da se črkovanje in drugi atributi besedila ali slogov, uporabljenih pri ustvarjanju ali urejanjuizvorna datoteka se shrani, ko odprete dokument v računalniku, kjer pisava ni nameščena. Besedilna datoteka ne bo popačena, kar ni na voljo v OpenOffice.

  Hitrost izdelkov programske opreme

  Majhna prednost OpenOffice pred konkurentom je hitrost. V testih, ki se izvajajo na osebnem računalniku s tremi gigabajti pomnilnika in operacijskim sistemom Windows 7, je pisarniški program nekoliko višji od LibreOffice nad hitrostjo shranjevanja, odpiranja datoteke ali prevajanja dokumenta v drugačni obliki.
  V povprečju so OpenOffice Writer in Calc 20–23% hitrejši od podobnega izdelka iz paketa LibreOffice. Seveda to dejstvo ni odločilno pri izbiri paketa pisarniških programov, vendar je zelo pomembno v okoliščinah, v katerih je nujno poslati poročilo ali uničiti spremembe prejšnje različice dokumenta.

  Priljubljenost paketov pisarniškega paketa

  OpenOffice je praviloma prvi izdelek, ki gre v proces iskanja alternativ za Microsoft Office. Tako je bil v prvem četrtletju leta 2010 ta paket pisarniških programov nameščen na 21% naprav nemških uporabnikov (nameščeni so bili tako posamezniki, ki uporabljajo ta paket, kot tudi komercialne organizacije, javni skladi, uprave in drugi vladni oddelki). V Rusiji izdelek uporabljata Ukrtelecom, Zvezna služba sodnih izvršiteljev in Pokojninski sklad. Vendar pa do leta 2011 množična migracija v LibreOffice s strani francoskih, španskih in italijanskih uporabnikov, prebivalcev in podjetij na Danskem, vojaških oddelkov Italije inMestna uprava Valencije. V letu 2014 (v povezavi z uvedbo sankcij) je ruska metalurška in rudarska družba Evraz začela s prehodom na prosto distribuirani paket pisarniške programske opreme.
  In kako se trenutno dogajajo stvari, s katerimi se sooča LibreOffice in OpenOffice? Če ne upoštevamo podobnega paketa izdelkov Microsofta, ugotavljamo, da je LibreOffice vodilna v razširjenosti med posamezniki in podjetji.

  Hitrost razvoja in nove različice

  Danes, kot smo že omenili, je razlika med LibreOffice in OpenOffice zanemarljiva, vendar se lahko sčasoma stvari spremenijo. Hitrost razvijanja novih različic in odpravljanje pomanjkljivosti prejšnjih različic programa zgoraj v LibreOffice, razvijalci OpenOffice so upočasnili hitrost pri reviziji kode, kar tudi ni slabo. Pričakujemo lahko, da bodo pomanjkljivosti prejšnjih različic programa odpravljene, vendar tudi nova funkcionalnost ni preveč za upanje. Strokovnjaki napovedujejo, da se bo LibreOffice v bližnji prihodnosti povečal, zato je možno, da uporabniki, ki veliko delajo v urejevalnikih besedil, tabel in grafičnih elementov, pa tudi baze podatkov, prenehajo z izbiro te programske opreme.

  Torej, kaj je bolje LibreOffice ali OpenOffice?

  Pregledali smo prednosti in slabosti programskih paketov, vendar pravijo, da je bolje, da jih enkrat vidimo kot slišimo stotine krat. In še bolje - goljufati, ker je kot nedvoumen odgovor na vprašanje: "LibreOffice ali OpenOffice - kaj je bolje?" To je zelo težko dati, ne da bi poskusili oba izdelka. V programu sta OpenOffice in LibreOfficeprost dostop, tako da na osebne izkušnje, preveriti udobje, funkcionalnost, zmogljivost in združljivost programske opreme z drugimi skupnimi formati ne deluje. Šele takrat se lahko končno odločite o prostem analogu priznanega vodje na trgu.

  Sorodne publikacije