LED tiskalnik: prednosti in slabosti. Razlika med laserskim tiskalnikom in LED

Tehnologija LED se je v zadnjih letih zelo razširila. Njihova zadnja uporaba ni tiskalniška naprava, z drugimi besedami, LED tiskalniki in večnamenske naprave. Laserski stroji so bili v zadnjem času vrhunec tiskarske tehnologije, danes pa imajo kupci široko izbiro. Po eni strani daje svobodo, na drugi strani pa vzbuja dvome: katero napravo vzeti, da ne bi zamudili?

LED v tiskani obliki

Primerjava laserskih in LED tehnologij za tiskanje je težavna. Ne moremo reči, da je eden od njih vsekakor boljši od drugega. In v tem, in v drugi možnosti imajo svoje prednosti. Zgodovina črno-belega LED tiskalnika se je začela leta 1987, ko je prvi model prišel v prodajo. Praktičen in cenovno dostopen barvni instrument za kupce je bil predstavljen šele v desetletjih. Res je, da modeli 90-ih niso bili zelo kakovostni in so poškodovali ugled tehnologije kot celote.


Kateri barvni LED tiskalniki so pokazali, da niso zelo dobre naprave, ker so uporabniki sami delali napake pri upravljanju naprav. Mnogi so uporabljali nizkocenovne tonerje z nizkimi stroški, drugi pa so preveč aktivno uporabljali avtomobile, kar je včasih preseglo vir. Visoka priljubljenost te vrste naprav v naši državi v 90. letih je bila posledica nizkih stroškov. Zdaj je cena LED tiskalnikov višja, vendar so stroji postali veliko bolj zanesljivi.

Posebnosti naprave

LED in laserske tiskalne napravetemeljijo na podobnih načelih dela. V notranjosti stroja je tiskarska gred, katere področja so občutljiva na svetlobo. Strokovnjaki to imenujejo fotoprevodnik. Pod vplivom svetlobe se nanese barvilo na želene dele dela, ki se nato prenese na papir. Na voljo s sodobnimi LED tiskalniki na termalni papir, in ne samo na navadnih listih A4.


Pri tiskanju gred prehaja iz papirnega materiala s pritiskom na. To nam omogoča, da oblikujemo jasno sled. Papir za toner se pošlje v ogrevalni sistem, kjer visoka temperatura omogoča, da se sestavni del črnila trdno drži materiala. Vse to se zgodi v sekundah med pritiskanjem tipke "Print" in izhodom končnega lista iz pladnja za tiskanje. Mimogrede, sekunde niso figurativni izraz. Na primer, tiskalnik Xerox LED lahko tiska le v 4 sekundah.

Ali obstaja razlika?

Zgornja shema delovanja je enaka za laserske in LED tiskalnike. Ampak, če govorimo o razlikah med temi vrstami strojev, potem morate razumeti napravo tiskalne gredi, ki fiksira niansirno komponento na papirju. Laserski tiskalnik ima poseben laser, ki deluje preko prizm, ogledal. Vendar so v LED barvnem tiskalniku številne LED diode. Okrašeni so z gredjo vse dolžine, zaradi česar je sistem prizm in ogledal odveč.

LED tiskalnik: prednosti in slabosti

Tiskani stroji, izdelani z LED tehnologijo, imajo številne pomembne prednosti, zato jih uporabljajo številni tiskalniki.priljubljenosti Enote so na primer zelo kompaktne. Razlog za to je majhnost sistema razsvetljave, ki zavzema večino notranjega volumna avtomobila. Poleg tega za monokromatske agregate razlika ni zelo pomembna, toda za barvo lahko takoj opazite, kje je tiskalnik na LED, in kje - z laserjem.
Druga pomembna razlika med laserskim tiskalnikom in LED je tehnika oblikovanja slike na papirju. Mehanizem z LED diodami je veliko enostavnejši, saj premikajočih se elementov ni potrebno. No, enostavnejši design stroja, bolj zanesljivo napravo in daljšo življenjsko dobo. To pa velja samo za dobro izdelano enoto, ki jo redno servisirate in oskrbujete z dobrim tonerjem. Ko gre za storitve, je to še ena pomembna razlika med laserskim tiskalnikom in LED. Naprava z LED diodami bo cenejša: tehnični pregledi in popravila so potrebni manj pogosto in so nekoliko enostavnejši.

Nobenih težav se ni mogoče izogniti.

Prednosti in slabosti LED tiskalnikov so tisti trenutki, ki so kupce dolgo izpodbijali. Naj porabim denar za tak avto? Znano je, da obstaja velika težava z LED - svetlost se močno spreminja in jo je težko nadzorovati. Proizvajalec običajno omenja 15-odstotno odstopanje, vendar lahko ta številka doseže 30%. Veliko je odvisno od kakovosti svetilke. S podobnimi parametri v različnih podjetjih se lahko LED diode zelo razlikujejo glede na dejansko zmogljivostodstopanje, ki določa kakovost odtisa. V zvezi s tem so OKI LED tiskalniki dobro dokazani. Za odpravo odstopanj je bil razvit poseben sistem za ohranjanje kakovosti tiska na visoki ravni. Za laserske tiskalnike je zelo preprosta, saj obstaja le en vir svetlobe. Toda zaradi svojih konkurentov so morali inženirji izbrisati, ker je princip LED tiskalnika pri tiskanju enega lista formata A4 - uporaba več kot pet tisoč svetlobnih virov. Vendar pa je bila naloga določena, sistem nadomestil je bil razvit - vendar je veliko dražji kot za laser, kar vpliva na kakovost stroja kot celote. Najcenejši LED tiskalniki niso za prodajo.

Pomanjkljivosti: ali je še?

Glede na prednosti in slabosti tiskalnikov LED ne moremo prezreti parametra hitrosti. Če primerjate večino tržnih modelov, lahko vidite, da je hitrost laserskega tiskanja skoraj dvakrat višja od hitrosti LED. Toda pomanjkanje je precej relativno. Seveda najboljši LED tiskalniki tiskajo hitreje kot srednji kmetje, toda za lovljenje je malo verjetno, da bo tudi relativno počasen avto vir neprijetnosti. Praktično je nemogoče opaziti razliko v okviru domače uporabe. Dejstvo je, da bo pozornost namenjena samo pisarniškim delavcem, kjer obstaja velik pretok papirja, in da je treba natisniti na stotine, tisoče strani na dan.

In lepa slika?

Drugi, ki preučujejo prednosti in slabosti tiskalnikov LED, dvomi o temgraf, ki se nanaša na kakovost slik. Dejstvo je, da lahko uporaba LED diod doseže višjo nasičenost. To dosežite na račun osnovnih točk. Pri laserskih tiskalnikih se uporablja podobna metoda, vendar obstaja tudi alternativna možnost prestavljanja točk. V LED diodah ni na voljo, saj imajo vsi svetlobni viri jasno, trdno pritrditev.
Načelo tiskalnika LED pojasnjuje glavne težave s sliko, pridobljeno pri tiskanju. Na primer, posamezne svetleče diode se ne morejo izostriti, kot želite. Posamezni svetlobni vir je zelo majhen, kar pomeni omejitev kakovosti nastale slike.

Mesto se nahaja povsod

Tiskarske stiskalnice na LED diodah se danes zelo široko uporabljajo. Te so tako v pisarnah kot doma, uporabljajo pa se tam, kjer morate natisniti veliko dokumentov in kjer je v enem mesecu potrebno natisniti samo stran od prijatelja. So ekonomični, poceni in cenovno dostopni splošni javnosti. Prednostno so modeli, ki so predstavljeni za prodajo, zasnovani za precej velik obseg tiskanja, ki je bilo razdeljeno v delovnih skupinah različnih velikosti - od majhnih do velikih. Ena od pomembnih prednosti LED tiskanja je pomanjkanje vpliva na molekule kisika, ki jih konkurenti ne morejo pohvaliti. Pri delu stroj ne proizvaja molekul ozona, zaradi česar se šteje za varno in priporočljivo za domačo uporabo tudi za družine z majhnimi otroki. Dovoljeno je uporabljati takšne tiskalnike in vrazlične ustanove - medicinske, za delo z otroki in socialne storitve.

Posebnost tehnologije

Že prej je bilo omenjeno, da imajo laserski in LED tiskalniki veliko skupnega. Razlog za to so podobna osnovna načela, razlika pa je pojasnjena s specifično zasnovo. Stroji zavzemajo malo prostora, tiho delajo in se redko zlomijo. Pri delu LED diode hitro poudarijo želena področja polja z uporabo robustnih tehničnih rešitev. Zaradi tega je tiskanje preko LED diod postalo učinkovito, ekonomično in privlačno. Strošek enega odtisa je zelo nizek, stroj uporabite preprosto, vzdrževanje ni potrebno.

Kako se je vse začelo?

Novo izdani LED tiskalniki so se pojavili leta 1987. Pionir na trgu je bil OKI. Že od leta 1998 so se v prodaji pojavili avtomobili, tipografske barvne slike. Proizvajalec še vedno uspešno deluje na tem trgu, proizvaja stroje za črno-belo in barvno tiskanje. Glavno področje specializacije organizacije je enopasovno tandemsko tiskanje. Njena značilnost je najmanj en izpis.
Eno-prehodna tehnologija pomeni, da en list poteka izmenično skozi 4 mehanizme tiskanja, od katerih je vsak odgovoren za svojo barvno shemo CMYK. Mehanizmi imajo lastne svetlobne vire, zato se odtenki prenašajo kar se da natančno. Barvni tisk, ki se pojavi v izhodnem pladnju, se oblikuje v enem papirnem papirju skozi tiskalno os. Toda če želite natisniti črno-bel list, potem tri bobnepojdite malo na stran in pismo jih bo zapustilo, ne da bi izgubili sekundo.

Izboljšanje kakovosti: možno

Obstajajo proizvajalci, ki dobavljajo modele z edinstveno izboljšavo blagovne znamke. Pionir v tej industriji - isto podjetje, ki je prvič izdalo tiskalnik na LED - OKI. Razvili so tudi poseben visoko kakovostni toner. Njegova uporaba omogoča, da so odtisi kakovostni, jasni in bleščeči. Sijaj je zagotovljen tudi, ko je tiskarski material preprost pisarniški papir. Ta proizvajalec daje vso svojo linijo LED-jev doživljenjsko garancijo. Garancija strojev je triletni program.

Svet rivalov je zrel

OKI ni edino podjetje, ki z veseljem sodeluje z eno od najbolj obetavnih tehnologij tiskanja. Na tem področju so Xerox tiskarski stroji dobro dokazani. Podjetje redno predstavlja novosti, ki so privlačne za tiste, ki cenijo najnovejšo tehnologijo. Tiskarske stiskalnice, ki jih ponuja proizvajalec, so najvišje ravni. Vse enote, ki jih Xerox dostavi na trg, se razlikujejo po hitrosti in prisotnosti inteligentnega načina. Poleg tega so naprave opremljene s sistemom avtomatizacije, ki jim omogoča, da preklapljajo med pladnji samostojno in samodejno izberejo ustrezen način, kot tudi določijo debelino naloženega pisarniškega papirja. Običajno Xeroxovi stroji tudi spremljajo, koliko papirja je ostalo v pladnju in opozori uporabnika, ko se zaloge končajo. Vendar je vredno priznati, da lahko to storijo tudi drugi tiskarski stroji tega proizvajalca -laserski in brizgalni.

Natančnost, natančnost in kakovost

Uporaba tehnologije LED ima eno pomembno pomanjkljivost - nizko natančnost osvetlitve pik. Primerjava je opazna, če naenkrat natisnete enake natise na laserskih in LED tiskalnikih.
Svetleče diode so bolj primerne za tiskanje dokumentov, čeprav niso slabe, če morate natisniti fotografije, slike. Vendar pa je treba takšne avtomobile uporabljati samo za amaterske fotografije, sicer bo kakovost razočarala. LED tiskalniki zmagajo zaradi visoke hitrosti ustvarjanja odtisov in dokaj dobre kakovosti.

Svetleče diode: to je na voljo!

Če govorimo o glavnih prednostih tiskalnikov LED, se najprej običajno omeni strošek. Razlika je bolj opazna, če primerjate cene barvnih kopij: LED-i so cenejši za približno polovico. Če govorimo o monokromatskih tiskalnikih, potem razlika ni tako velika, čeprav je še vedno opazna. Poleg tega so vse LED diode zanesljive, redko pokvarjene. Pomembna značilnost tiskanja na LED tiskalniku je visoka kakovost tiskanja robov lista. Zagotavljajo ga nepremičninski viri razsvetljave. Ista nepremičnina je razlog, da laserski tiskalniki tiskajo počasneje kot mnoge LED diode.

Na kaj naj se opozori? Ključna značilnost tehnologije, ki jo razmišljamo, je prisotnost LED, katerih velikosti so, kot je navedeno zgoraj, zelo majhne. Zaradi tega je mogoče prilagoditi velikost točke tiskanja skromnim.Takšna tehnika je potrebna za doseganje učinka glajenja. V sodobnih modelih je regulacija svetlosti svetlobnih virov regulirana - za vsako LED se parameter določi individualno. Ta tehnologija je vplivala na kakovost natisov, kar se je močno izboljšalo. Razlika med LED tiskalno napravo in laserjem je ločitev tiskalnega bobna in kartuše s tonerjem. To omogoča, da se vsaka komponenta posamično spremeni kot obraba. Vložek je valj, glavni del katerega je cena dejanskega barvila (okoli 90%). Zato nima smisla polniti kartuše, lahko kupite nove, pravne, kvalitativne, to je, ne pokvari avto vsakič. Shranjevanje na kartuši vodi do hitre okvare. Poleg tega proizvajalec, ki je ugotovil, da je uporabnik sam napolnil kartušo, morda ne bo mogel vzeti avtomobila za garancijski servis.

Individualnost: prednost ali pomanjkanje? Seveda, ko gre za osebo, je individualnost - kakovost pomembna in potrebna za polno osebnost. Toda o natisnjenih listih papirja ni mogoče reči. In to vodi v drugo negativno kakovost LED tiskalnikov - nezmožnost tiskanja dveh popolnoma enakih listov s takšnim strojem.
Pri tiskanju se uporabljajo lestvice LED, ki so sestavljene iz velikega števila svetlobnih virov. Pri prenosu slike za tiskanje se izvede transkodiranje, vendar se lahko v procesu dekodiranja pojavijo majhne razlike, kar vodi do razlike v slikah. Dva popolnoma enakaodtisa ni mogoče narediti. Čeprav, seveda, razlika bo precej majhna, tako da ga lahko štejemo nepomembno in ne bodite pozorni na ta trenutek. Poleg tega laserski tiskalniki "greh" enako.

Sorodne publikacije