Lastnosti datoteke: osnovne informacije in upravljanje objektov

Vsak uporabnik računalnika, ne glede na nameščen operacijski sistem, nenehno vidi lastnosti datoteke na najpreprostejši način. To je podaljšek, ki določa vrsto predmeta in njegovo ujemanje z nekaterimi definiranimi ali privzetimi aplikacijami. Vendar, če kopljete globlje, vam meni z lastnostmi omogoča, da ne vidite samo lastnosti objekta, ampak tudi nastavite druge parametre, vključno z dovoljenji za dostop, urejanje, brisanje itd.

Lastnosti sistemske datoteke sistema Windows: kako klicati želeni meni

Kot smo že omenili, lahko lastnosti datotek takoj vidimo v kateremkoli upravljalniku datotek, vključno s standardnim raziskovalcem Windows. Če na primer onemogočite prikazovanje razširitev za registrirane vrste datotek, lahko z lahkoto ugotovite, katera komponenta komponente je pred vašimi očmi.


Na primer, glavne izvedljive programske pakete imajo običajno EXE razširitve, povezane dinamične DLL, zvočne posnetke - MP3 ali druge video formate - AVI, MP4 itd.
Včasih zaradi udobja, da ne kažejo razširitev, jih sistem preprosto skrije. V tem primeru lahko lastnosti datoteke preprosto prepoznamo z ikono (v vseh različicah registriranih tipov Windows se prikažejo natančno, če omogočite način prikaza ikon). Toda ideja je daleč od najpomembnejše stvari.

Lastnost: vrsta datoteke. Kaj lahko najdete v opisu

V Raziskovalcu je dovolj, da pokličete dodatni meniz desno tipko miške kliknite in izberite vrsto lastnosti v njej. Lastnosti datoteke so prikazane takoj. Toda tukaj bo samo kratek podatek, čeprav lahko veliko poda. V glavnem meniju bo na primer prikazana aplikacija, ki naj bi bila privzeto odprta. Tu si lahko ogledate tudi nekaj dodatnih možnosti (prikrite, zaščita pred urejanjem in brisanjem, datum izdelave in zadnje spremenjene velikosti, itd.).


Na kartici podrobnih značilnosti lahko vidite veliko zanimivih stvari. Pravzaprav, če naredite primerjavo z zvokom, je ta zavihek slika oznake ID3, ki določa veliko dodatnih informacij o datoteki, njenem izdajatelju itd.

Spreminjanje lastnosti predmetov

uporabniki vedo, da je lahko spreminjanje nekaterih lastnosti datoteke zelo preprosto. Na istem zavihku v skupni rabi lahko potrditvena polja postavite na skrita mesta datoteke ali nastavite možnost »Samo za branje«. Kaj piše? V prvem primeru gre za predmet, ki je onemogočen pri prikazovanju skritih objektov v enem upravljalniku datotek. V drugem primeru velja prepoved urejanja datotek, vse do izbrisa. Če je ta atribut uporabljen, bo sistem sporočil, da je dostop do datoteke omejen ali prepovedan. Ampak ne tako slabo.

Upravljanje datotek in dovoljenj

Nekatere nastavitve lahko preprosto spremenite. Če uporabljate lastnosti datoteke, tudi za komponente sistema Windows,ki očitno niso predmet urejanja, je dostopen in dostopen. Primer je datoteka HOSTS, ki nima razširitve, vendar se odpre v običajnem beležnici. Z njim ni težav.
Toda, ko morate odpreti datoteko, to kritično vpliva na sistem, boste morali uporabiti meni lastnosti lastnosti objekta, kjer so izbrani dodatni parametri in se spremeni lastnik, potem pa je treba zagotoviti vse pravice, ki so na voljo. Opomba: To praviloma ne velja za obstoječe dokumente ali nameščene programe in je bolj verjetno, da se nanaša na sistemske datoteke "operaterjev". Vendar pa včasih tudi v omrežju s splošnim dostopom, s tem menijem, lahko zaklenete objekt iz operacij za spremembo ali brisanje.

Namesto rezultata

Še vedno je treba dodati, da mnogi uporabniki menija lastnosti določenega predmeta preprosto podcenjujejo, glede na to, da lahko tukaj vidite samo osnovne informacije o glavnih lastnostih ali velikosti. Pravzaprav je upravljanje večine datotek in map možno od tukaj, tudi če nimate skrbniških pravic. Za vse to vam sploh ni treba kopati v sistemski register ali v urejevalnik pravilnika skupine, da določite prednostne pravice za enega ali drugega uporabnika. Kot je že jasno, so lastnosti predmeta "datoteka" takšne, da jih ni mogoče spremeniti, in celo primerjati datoteko s popolnoma drugačno aplikacijo, ki jo bo privzeto odprla z dvojnim klikom.

Sorodne publikacije