Koprocesor - kaj je to? Opis in povratne informacije o delu

Serijski uporabniki ponavadi nikoli ne pomislijo, kaj je koprocesor, in velika večina sploh ne ve o njegovem obstoju. Vse se spremeni, ko se operacijski sistem z zavidljivo vztrajnostjo začne cviliti in poroča, da ustreznega gonilnika ni mogoče najti. Kaj storiti v takšni situaciji? Rešitve lahko najdemo precej, vendar brez popolnega razumevanja, kaj ta naprava predstavlja, nobeden od njih ne bo v celoti rešil problema.

Kaj je koprocesor: skupno razumevanje

Najprej poglejmo, kaj je to in kaj je to. Na podlagi imena te naprave lahko ugotovimo, da je to nekakšen dodaten procesor, ki je nameščen v računalniškem sistemu skupaj z glavnim (centralnim). Kot CPU je koprocesor nameščen na matično ploščo. Vendar je pomembno razlikovati med glavnimi možnostmi za njegovo namestitev. Za koprocesorsko napravo je lahko predstavljen tudi kot ločen čip (čip), za katerega je na matični plošči zagotovljena posebna vgradna lokacija (vodilo) in kot komponenta, vgrajena neposredno v osrednji procesor.


Glavni namen koprocesorja

Z najpreprostejšo definicijo, medtem ko zapletenost ne bi bila videti. Oglejmo si, kaj je koprocesor v smislu funkcij, ki so mu dodeljene. Ker je to dodatna komponenta, ki deluje le v parih zcentralnega procesorja, je mogoče domnevati, da je to potrebno le za razkladanje CPU-ja v nekem smislu, potem ko je iz njega odstranilo izpolnjevanje nekaterih virov, ki zahtevajo veliko sredstev.
Dejansko je v večini primerov njena glavna vloga prav to. Ampak tukaj je pomembno razumeti, da je koprocesor, za razliko od CPU, pogosto omejen v svojih zmogljivostih in ne more opravljati nekaterih pomembnih funkcij, ki so del glavne strojne opreme. Na podlagi tega razumevanja in povratnih informacij o delovanju takšne komponente se lahko koprocesor imenuje naprava strogo omejenega ali ozkega rezanja. Na teh značilnostih je izdelana klasifikacija glavnih tipov koprocesorjev.


Tipi koprocesorjev

Večino koprocesorjev lahko običajno razdelimo v tri velike razrede:
 • matematično;
 • I /O koprocesorji;
 • koprocesorji za opravljanje osredotočenih nalog.
 • Matematični koprocesorji so namenjeni za izvajanje izračunov bodisi s celimi števili s skupno bitnostjo 32 in 64 bitov ali za izračune s plavajočo vejico, pri katerih se podatkovna bitna hitrost dvigne na 80 bitov.
  Vhodno /izhodni koprocesorji so večinoma usmerjeni v odstranjevanje operacij za vnos podatkov ali izhodne podatke iz CPE-ja ali za razširitev naslovnega prostora CPE-ja, ki zaradi svoje zasnove nima takšnih dodatnih zmogljivosti.lahko precej računate (mi ga bomo ustavili ločeno), a kot najupečatljivejši primer lahko prinesete vse vrste logičnih mikrovezij, ki so del ustreznih verig obdelave podatkov (na primer, koprocesorji 8087 serije 8086 in 8088 so bili zelo razširjeni od Intelovih procesorjev) , čeprav so prav koprocesorji za vezavo s CPU, ki jih lahko izdelajo tretji proizvajalci).

  Glavni ukazi koprocesorja

  Kaj je koprocesor, malo razume. Zdaj je vredno povedati nekaj besed o osnovnih ukazih ločeno.
  Celoten sklop vsebuje okoli 80 osnovnih ukazov, najpomembnejši in najpogosteje uporabljeni pa so naslednji:
 • prenos podatkov, vključno s podatki realnega, celoštevilskega in decimalnega;
 • primerjava podatkov zgoraj navedenih vrst, dopolnjenih s podatki z ničlo in njihovim sistemom analize;
 • najpreprostejši aritmetični izračuni, ki se nanašajo samo na podatke pravega tipa;
 • aritmetično in pomožno izračunavanje celoštevilskih podatkov, vključno z deli s kvadratnimi koreninami, moduli, spremembami znaka številke, dodeljevanjem mantise ali vrstnega reda;
 • transcendentalni ukazi, ki se uporabljajo za izračun logaritmov, stopenj in trigonometričnih funkcij;
 • krmilniki, ki vključujejo inicializacijo koprocesorja, preklopne načine, delo z okoljem in sklad.
 • Generatorji zvoka

  Toda zdaj bodo mnogi (če ne vsi) uporabniki zelo presenečeni, ker bo približnoNaprave, ki so znane vsem in vsem. Kot najenostavnejši primer predstavimo najpogostejše zvočne kartice, ki jih v nekem smislu lahko pripišemo tudi koprocesorjem ozko usmerjene smeri, povezane z reprodukcijo ali generacijo zvoka. V računalniški terminologiji se pogosto imenujejo zvočni moduli.
  Kot je že jasno, so odgovorni za strogo določena dejanja, vendar je njihova razlika, tako rekoč, od "čistih" koprocesorjev, to, da opravljajo funkcije, ki so osrednjim procesorjem očitno nedostopne. Kot veste, obstajajo tri vrste zvočnih kartic:
 • integrirane;
 • Namestitev na matično ploščo v režah PCI;
 • zunanji (priključen prek drugih vmesnikov, na primer USB).
 • Grafični procesorji

  Video kartice spadajo tudi v kategorijo koprocesorjev, vendar se zanje najpogosteje uporablja oznaka grafičnega procesorja, čipa ali adapterja. Ta vrsta naprave je večinoma del opreme, ki iztisne CPU in RAM v smislu računskih operacij s plavajočo vejico, ki se najpogosteje uporabljajo v sodobnih računalniških igrah ali pri obdelavi grafike ali videa.
  Takšni adapterji so razdeljeni na dva tipa: integrirani in diskretni, samoumevno je, da je za pravilno delovanje zgoraj opisanih naprav kot ustreznega koprocesorja v sistemih Windows preprosto potrebno. Brez te programske opreme bo vse to postalo "strojna oprema".kup odpadnih kovin in preprosto ne bo delovalo. In zato, ko se izda sporočilo o odsotnosti ali nezmožnosti inicializacije gonilnika, to morda ne velja vedno izključno za opisano komponento CPE.

  Verjetnostni procesorji

  Ta vrsta koprocesorjev je postala relativno razširjena, njihova odgovornost pa vključuje primerjalno analizo. Najpogosteje se taki sistemi uporabljajo v medicini za diagnozo bolezni, biometrijo, sisteme za spremljanje, prepoznavanje glasu, zaščito pred neželeno pošto in phishing. Pogosto področje uporabe takšnih sistemov vključuje bančne operacije, povezane z, na primer, opredelitvijo kreditne sposobnosti posojilojemalca.

  Coproprocessor driver: kaj storiti v primeru napak, povezanih z njegovo odsotnostjo?

  Nazadnje pa preidimo na odpravo morebitnih težav. Najpogosteje, kot smo že omenili zgoraj, operacijski sistem izda sporočilo o pomanjkanju gonilnika koprocesorja (sedma sprememba, ki ste jo namestili ali drugo različico sistema Windows, v tem primeru ni pomembno). Ko gre za grafiko in zvočne kartice, je vse enostavno. Dovolj je, da posodobite ali znova namestite programsko opremo, tako da uporabite ali prenesete gonilnike iz uradnih virov proizvajalca ali uporabite avtomatizirane pripomočke.
  Toda kaj storiti, ko gre za napako glavnega koprocesorja. Windows 7 pa se, tako kot vsi drugi sistemi v tej družini, ne prekriva z iskanjem najpomembnejše programske opreme,vendar namesti programsko opremo, ki je najbolj primerna. Povratne informacije strokovnjaka to v celoti potrjujejo. Zaradi tega lahko naprava potem deluje nepravilno ali pa sploh ne dela.Na splošno najlažji način za odpravo take napake je, da znova namestite gonilnike za glavni čipset (matična plošča čipov), ki ga prenesete iz "motherboard" proizvajalca virov. Pri prenosnih računalnikih mnogi proizvajalci ponujajo že pripravljene rešitve v obliki integriranih paketov gonilnikov, ki jih je mogoče najti pod imenom nomenklature njihovega modela ali serijske številke prenosnega računalnika. Če iskanju ni uspelo, lahko v upravitelju naprav določite identifikatorje koprocesorja in nato nastavite programsko opremo za iskanje za določene informacije.

  Sorodne publikacije