Klonira pogone z možnostjo, da program izključi posamezne podatke

Mnogim uporabnikom je pogosto treba ustvariti kopije trdih diskov, shranjenih na njih, v primeru obnovitve sistema ali izgubljenih podatkov. Proces, ki je definiran kot "kloniranje diska", je mogoče doseči z več metodami, odvisno od tega, katere informacije je treba shraniti in kakšne ukrepe naj bi se izvajale v prihodnosti. Ustvarjanje kopij optičnih medijev spodaj ne bo upoštevano, vendar se osredotočamo na ustvarjanje kopij v tiskani obliki.


Splošna načela ustvarjanja kopij

Pred premislekom o tem, kaj je kloniranje diskov, morate najprej sami določiti nekaj osnovnih pojmov. Izdelava kopij je možna z dvema glavnima metodama: polno kopiranje in delno. Ker nas trenutno zanima vprašanje izjem, se osredotočimo neposredno na drugo različico.
Kaj je kloniranje diskov z možnostjo izjem? S preprostimi besedami tak postopek vključuje ustvarjanje kopije, v kateri bo prisoten le del informacij, shranjenih na danem mediju, in ki je potreben, da uporabnik nadalje ohrani.

Predsodki izrazov

Pri izdelavi kopij je treba upoštevati dva druga pojma: izvorni in ciljni disk. Glede na splošno sprejeto razlago teh izrazov je mogoče preprosto uganiti, da je izvorni disk HDD ali particija, iz katere bodo kopirane vse informacije, vključno zCelovita struktura datotek. Ciljni disk - To je trdi disk, ki bo posnel ustvarjeno kopijo. Vendar je treba opozoriti, da ima ciljni disk lahko lastno datotečno strukturo (ali podatke), ki se razlikuje od prvotne (če ni le nov trdi disk brez kakršnih koli informacij o njem), in v procesu ustvarjanja klona bo uničen in zamenjan z datoteko sistema izvorne diskete.


Kloniranje diskov z orodji operacijskega sistema Windows

Windows sistemi uporabljajo razdelek za arhiviranje in obnovitev na nadzorni plošči, da ustvarijo kopije trdih diskov. Res je, da v večini primerov s pomočjo takega vgrajenega orodja lahko ustvarite le popolno kopijo vsebine izvorne plošče ali particije.
Edina izjema je, da kopija ne more vključevati sistemskih datotek delujočega sistema, ki bi se kasneje lahko uporabil za obnovitev njegove zmogljivosti. Zato je kloniranje diskov z delnim kopiranjem njihove vsebine bolje izvedeno s pripomočki tretjih oseb, ki imajo veliko širše zmogljivosti. Nekatere od njih so plačane, druge lahko brezplačno prenesete.

Kloniranje trdega diska v SSD ali drug razdelek: najboljši programi

Da bi upoštevali vse aplikacije, ustvarjene za takšne operacije, ne bo delovalo, zato se bomo omejili na več priljubljenih pripomočkov, med katerimi lahko omenimo naslednje:
 • True Image od Acronisa.
 • EASEUS kopija diska.
 • Osebni pogon za varnostno kopiranje iz Paragona.
 • Macrium Reflect.
 • Na podlagi sprejetih ukrepov in opisa postopka, vzemimo kloniranje diskaAcronis Utility. Drugi programi delujejo na podobnih načelih. Zato, ko smo obravnavali to aplikacijo, bomo lahko naredili podobne akcije, ki jih ponuja katerikoli drug program za kloniranje diskov. Na drugih pripomočkih se bomo na kratko zadržali.

  True Image Acronis

  Ta pripomoček je najbolj znan in priljubljen program za kloniranje trdega diska. Očitno ima najširši nabor zmogljivosti in se ne uporablja samo za ustvarjanje kopij, ampak tudi za obnovitev sistema, ustvarjanje zagonskih slik in še veliko več.
  Kloniranje diska s pripomočkom Acronis po začetku najnovejše različice programa se začne z dejstvom, da program omogoča prijavo v "oblak" shranjevanje Acronis Cloud pod njegovo registracijo. Ta postopek ni obvezen, zato ga lahko preskočite.
  Po izbiri oddelka za klon v procesu izdelave kopij se zažene poseben "čarovnik". V prvi fazi se priporoča uporaba avtomatske metode ali nastavitev parametrov v ročnem načinu. Bolje je izbrati prvo možnost, saj se druga uporablja večinoma le, če je potrebno spremeniti strukturo particij. To se ne bo upoštevalo zaradi tega, kar je bolj zapleteno, in v tej situaciji, povprečno uporabnik samo ne potrebuje.
  Izberemo samodejno kloniranje, po katerem boste morali namestiti izhodni disk ali particijo in ciljni disk. Tudi tu lahko uporabite diskovno kloniranje na disku SSD, če obstajanameščen v sistemu. V naslednjem koraku, če disk ni nov in so na voljo nekatere informacije, bo izdano ustrezno opozorilo, s katerim se preprosto strinjate. V primeru kloniranja trdega diska na SSD s podobnim datotečnim sistemom, ki nima ničesar, sporočilo ne bo prikazano.
  Nato je izbran za kopiranje nespremenjenih particij in program začne šteti prostor na ciljnem disku. Če manjka, lahko začnete postopek. Če pa ni dovolj prostora ali samo nekaterih komponent ali odsekov ni treba vključiti, uporabite gumb za izključitev datotek, ki se nahaja spodaj desno. Datoteke Exclude system partition (Izključi sistemske particije) ni priporočljivo na noben način, vendar je treba v oknu na desni strani označiti druge nepotrebne objekte tako, da v ustreznih datotekah in mapah nastavite drevo strukture datotek (lahko celo celo razdelek izključite). Po tem se izvede ponovni izračun zahtevanega prostora na disku. S svojo zadostno količino, boste morali samo pritisniti gumb za zagon ("Start"), po katerem bo potrebno ponovno zagnati (klon je ustvarjen v tem načinu). Če se zdaj zaganjate iz ciljnega pogona (in je samo zagonsko), se bo struktura particije nekoliko spremenila, odseki, za katere se nekateri objekti ne kopirajo, bodo v primerjavi z originalom imeli manjši znesek. Hkrati se spremenijo črke vseh diskov.

  EASEUS Disk Copy

  Ta program za kloniranje trdega diska je zelo zanimiv.brezplačna korist. Poleg dejstva, da ima lahko delno kloniranje, ima še vedno številne prednosti.
  Poleg osnovnih operacij v njem je zelo enostavno ustvariti kopije izbrisanih particij, vendar le, če niso bile zamenjane. Isti program se lahko zažene iz katerega koli optičnega ali USB nosilca, podpira vse znane trde diske vmesnika ali dinamične particije in HDD do 1TB. Edina slaba stran je pomanjkanje rusifikacije in namestitve nepotrebnih programov pri namestitvi sistemov Windows.

  Drive Backup Personal iz Paragona

  Kloniranje diskov s tem programom izgleda precej enostavno z uporabo njegovih posebnih "Masters" za vsak način kopiranja, vključno z ustvarjanjem delnih vsebinskih klonov.
  Program se lahko zažene v operacijskem sistemu in na izmenljivih medijih, ima preprost ruski jezikovni vmesnik, vendar na žalost stane približno 40 dolarjev.

  Macrium Reflect

  Ta brezplačen paket za večino neizobraženih uporabnikov, kot tudi prejšnji program, je eden izmed najlažjih za uporabo.
  Glavne prednosti te aplikacije so ustvarjanje fotografij na letenje, brez potrebe po ponovnem zagonu sistema (kot v primeru Acronisa), obstoj orodij za preverjanje podvajanja in šifriranje podatkov na več ravneh. V vmesniku pa ni nobenega ruskega jezika, in ko nameščate neželeno oglaševanje, je nameščen smeti.

  Kaj naj uporabim?

  Kratek povzetek vsega, kar je bilo povedano o nastanku klonovtrdih diskov z delnim prenosom njihove vsebine na druge odseke ali na druge trde diske ali SSD-e, lahko rečemo, da je metodologija, ki jo ponuja Acronis-aplikacija, najprimernejša v uporabi, poleg tega pa je ena izmed najpreprostejših. Toda to ne pomeni, da ne morete uporabljati drugih orodij, kot je program Paragon, ki ima vsaj enake zanimive funkcije in orodja (razen če seveda postavite vprašanje stroškov). Toda na splošno so tehnike, ki jih uporablja katera koli aplikacija te vrste, precej zapletene, vsaj zato, ker v vsakem programu, praviloma, obstaja "Mojster", tako da nekaj narobe ne bo delovalo.

  Sorodne publikacije