Kje in kako vklopiti grafično kartico v programu Bios?

Praviloma vprašanje, kako vklopiti grafično kartico v BIOS-u, najpogosteje postavljajo lastniki prenosnih računalnikov, ki predvideva namestitev dveh neodvisnih grafičnih pospeševalnikov - integriranih in diskretnih. Operacijski sistem sam ne more vedno razumeti želje uporabnika in preiti z enega na drugega. Še več! Včasih je s pomočjo standardnih sredstev nemogoče hkrati uporabljati dve kartici v operacijskem sistemu. Zato bo moral rešiti problem, kako vklopiti grafično kartico v BIOS-u na prenosnem računalniku. To je enostavno narediti, vendar ne pozabite na nekatere funkcije samega operacijskega sistema Windows. Pravzaprav so vsa ta vprašanja nadalje obravnavana in predlagana. Tehnika je precej preprosta, vendar morate paziti na nekaj majhnih odtenkov.


Kako vključiti grafično kartico v Bios in zakaj jo potrebujem?

Za začetek se pogovorimo o tem, kaj je potrebno za vse. Pustimo ob strani problem, kako integrirati vgrajeno grafično kartico ali njen analog v Bios v obliki digitalnega pospeševalnika v Bios, in poglejmo, kakšne koristi je lahko.
Če kdo ne ve, integrirani čipi, v nasprotju z diskretnimi, pri svojem delu uporabljajo precej manj energije. In za osebo, ki nenehno nosi laptop z njim in jo uporablja brez napajalnika, je to prav tisto, kar potrebujete. Navsezadnje se v bistvu na ta način dosežejo znatni prihranki pri življenjski dobi baterije, kar je v nekaterih primerih lahko ključni dejavnik. Druga točka, povezana znajenostavnejši položaj pri uporabi najenostavnejše pisarniške opreme naenkrat, drugi pa igre ali multimedijski programi, ki zahtevajo veliko virov. Jasno je, da za vsak urejevalnik, kot sta Word ali Excel, maksimalne zmogljivosti grafičnega čipa absolutno niso potrebne. Obstaja veliko običajnega integriranega adapterja. Toda v prostem času, ko se je uporabnik odločil, na primer, da prenese naslednjo stopnjo nove igre, brez diskretne kartice ne more storiti. Sistem ne sprejema vedno obeh grafičnih čipov. Namesto tega jih vidi, vendar uporablja samo eno in jo privzeto nastavi. Tukaj boste morali vedeti, kako v Bios vključiti diskretno grafično kartico, če je trenutno nameščeno celo število (ali obratno) nameščeno kot primarno.


Osnovne nastavitve BIOS-a

Zdaj neposredno o samem problemu in njegovi rešitvi. Kako vklopiti vgrajeno grafično kartico v Bios, če sistem privzeto uporablja diskretni pospeševalnik? Vse je zelo preprosto.
V nastavitve primarnega sistema gremo z enim ali več ključi (za različne modele prenosnih računalnikov ali stacionarnih računalnikov se lahko bistveno razlikujejo), nato pa gremo v oddelek naprednih nastavitev. Ponavadi se imenuje Advanced. Tukaj izberete meni trenutnih nastavitev čipov (Chipset), nato pa poiščite vrstico Boot Graphic Adapter Priority, First Display Boot ali nekaj v tem duhu. Če so nastavitve nastavljene na parameter PCI Express, ki je primeren za diskretno priključeno video karticoneposredno na vodilo PCI, morate parameter spremeniti v drugega (npr. iGPU ali Interno). Po tem bo dovolj, da shranite spremembe na izhodu (F10 + Y) in ponovno zaženete sistem.

Omogočanje grafičnega vmesnika brez prijave v BIOS

Nedavno je obstajala zelo zanimiva funkcija, ki vam omogoča, da rešite problem, kako vklopiti grafično kartico v BIOS-u, ne da bi se morali neposredno prijaviti v primarni sistem.
To storite tako, da prenesete tako imenovani emulator BIOS, program, ki se izvaja neposredno v okolju operacijskega sistema Windows v načinu DOS ukazne ukazne mize in omogoča nastavitve, ki se ne razlikujejo od tistih, ki se izvajajo na primarnem sistemu. Imena odsekov pa se lahko nekoliko razlikujejo, vendar je algoritem za vklop grafične kartice enak.

Kako vključiti grafično kartico prek BIOS-a pri namestitvi drugega pospeševalnika ali sočasne uporabe?

Druga situacija, ki je zelo zaskrbljujoča za vse uporabnike, je povezana z določitvijo sposobnosti drugega pospeševalnika, recimo ob nakupu, diskretne kartice poleg obstoječega integriranega.
V tem primeru je vprašanje, kako vklopiti grafično kartico v Bios rešeno z uporabo zgoraj navedenih parametrov, in z nastavitvijo samodejnega samodejnega aktiviranja (Auto parameter), ki določa določeno preklopno zaporedje od enega v drugega. Vendar se to večinoma nanaša na izbiro želenega čipa, ko zaganjate sistem. Zato morate druge nastavitve nadalje vklopiti.

Kajmorate delati dva pospeševalnika?

Ni treba posebej poudarjati, da mora imeti sistem pravilno nameščene gonilnike za obe napravi. Z integriranimi čipi praviloma ni težav, saj Windows sistemi samodejno namestijo svoje krmilne komponente.
Toda za diskretne kartice bo en voznik malo. Tukaj morate namestiti tudi pomožno programsko opremo.

Samodejno preklapljanje med adapterji

Razmislimo o situaciji na primeru linije pospeševalnikov Radeon. Potrebovali bomo majhen pripomoček, imenovan AMD Engine /CatalystControl Center.
Po namestitvi in ​​zagonu (seveda v imenu skrbnika) morate izbrati možnosti parametrov za AMD PowerXpress. Najbolj zanimivo: program bo samodejno zaznal ne le diskretni grafični čip v primerjavi z njim, ampak tudi vgrajeno kartico z oznako, na kateri je naprava trenutno v uporabi. Če želite izbrati drugi pospeševalnik, ga morate označiti in klikniti gumb za uporabo aplikacije. Če želite samodejno preklapljati med vmesniki, uporabite možnost samodejne izbire napajalne točke, ko uporabljate baterijo (baterijo).
Podobno velja tudi za grafične kartice NVIDIA, ki imajo svoje lastne pripomočke. Poleg tega lahko uporabite tudi različne vrste "domačih" programov za konfiguriranje delovanja čipov, njihovo testiranje in programsko opremo za overclocking ali prilagoditev računalniškim igricam, kar bo na koncu dalo oprijemljiv rezultat v smislu učinkovitosti samega čipa in njegove učinkovitosti.grafični procesor.

Namesto naknadnega besedila

Če smo prišli do neke vrste dokončnega odgovora na reševanje problema, kako v Bios vključiti grafično kartico, je enostavno sklepati, da samo nastavitve primarnega vhodno /izhodnega sistema morda niso omejene samo na primer. Če res želite uporabiti tako adapter in vse njegove zmogljivosti, ki se imenuje, za vse sto, kot tudi s samodejnim preklapljanjem med njimi, odvisno od načina prenosnega računalnika, brez kompleksnih ukrepov ne moremo brez. Pri stacionarnih terminalih je sprememba uporabe pospeševalnikov povsem nominalna, saj način delovanja iz neodvisnih virov v njih, praviloma, ne velja (razen če se napajanje izklopi, ko se napajanje napaja iz enote za neprekinjeno napajanje).

Sorodne publikacije