Kakšen kanal za WiFi izbrati: priporočila za nastavitev usmerjevalnika

Pogosto se dogaja, da internet prek brezžičnega omrežja že dolgo deluje, vendar se hitrost povezave na eni točki začne upočasniti, strani se počasi prenašajo, videoposnetki in nalaganje velikih datotek pa se začenjajo pojavljati velike težave. Ne mudi se nakup nove strojne opreme ali klic ponudnika - kot kaže praksa, je to težavo mogoče rešiti z nastavitvijo drugega usmerjevalnika v nastavitvah usmerjevalnika. Zakaj se pojavijo takšne situacije in kateri kanal izbrati za WiFi bo pojasnjen v tem članku.

Zakaj se hitrost interneta zmanjšuje?

Zdaj je težko predstavljati življenje brez brezžičnih naprav - pametni telefoni in tablični računalniki ter prenosni računalniki in računalniki z moduli WiFi so trdno vključeni v vsakodnevno uporabo. Zato je potreben element na vsakem domu brezžični usmerjevalnik, ki distribuira domače omrežje Wi-Fi.


Res je, da WiFi, za razliko od žičnega interneta, ni najbolj stabilna tehnologija, njeno delo je odvisno od zunanjih dejavnikov. Mnogi od nas živijo v večstanovanjskih stavbah, domači usmerjevalnik pa je praktično za vsakogar. Večina usmerjevalnikov deluje v območju 24 GHz in podpira 13 kanalov. Obstaja vzorec, da več naprav deluje na istem kanalu, bolj je preobremenjen, zato močno vpliva na hitrost povezave. Uporabniki se sprašujejo, kateri kanal do WiFi usmerjevalnika izbere in kakodoločite najmanj preneseno frekvenco.

Kadar je treba spremeniti kanal

, je smiselno spremeniti to vrednost, če redno opazujete naslednje težave:
 • Hitrost interneta se zmanjšuje in pri merjenju vrednosti hitrosti znatno zaostaja deklarirani tarifni načrt dobavitelja.
 • Omrežni signal je visok in ko je naprava odstranjena iz dostopne točke, se naprava z njo več ne poveže.
 • Povezava z brezžičnim omrežjem se občasno izgubi in s seznama ne izgine.
 • To so najpogostejše omrežne težave, ki se lahko pojavijo zaradi preobremenitve podatkovnih kanalov, potem se morate odločiti, kateri kanal boste izbrali za WiFi v nastavitvah usmerjevalnika.


  Samodejna izbira kanalov

  V Rusiji je dovoljeno uporabljati 13 območij brezžičnih pasov. Ko ste v nastavitvah usmerjevalnika, lahko izberete enega od 13 kanalov. Kateri kanal za WiFi je bolje izbrati? Pri inicializaciji katerega koli usmerjevalnika v njegovem vmesniku bo potrebno "Wireless Setup" (odvisno od imena vdelane programske opreme v meniju je lahko drugačno, vendar bistvo ni isto). Privzeto je praviloma nastavljena samodejna nastavitev.Ko se ta postavka prikaže, usmerjevalnik samodejno izbere najmanj prenesen kanal za vsako novo ponovni zagon. Res je, da vsi modeli usmerjevalnikov ne morejo pravilno določiti, kateri kanal izbrati za Wi-Fi, zlasti za večji proračun, zato je smiselno te nastavitve nastaviti ročno. Mnogi pozabijo ali ne vedoDejstvo, da je usmerjevalnik stabilen, če redno izvajate ponovni zagon za hrano, tako da, če ste nenadoma naleteli na padec hitrosti internetne povezave, je najbolje, da začnete z ponovnim zagonom opreme - potem se bo usmerjevalnik najverjetneje uglasil in izbral želeni kanal. sam.
  Če to ne pomaga, morate ročno spremeniti vrednost kanala prek nastavitev usmerjevalnika.

  Spremenite kanal v nastavitvah

  Vnesite nastavitve usmerjevalnika na njegov kontrolni naslov iz katerega koli brskalnika. IP naslov lahko vidite na nalepki na dnu ohišja usmerjevalnika ali pa vnesete standardne podatke (primerni so v večini primerov) - 1921681.1 ali 1921680.1. Skozi začetno stran se prijavite z vnosom uporabniškega imena in gesla (vnesite jih tudi iz primera usmerjevalnika ali uporabite osnovne parametre - admin /admin). Spustili se boste v vmesnik za nastavitev usmerjevalnika. Odvisno od modela in vdelane programske opreme je mogoče menijske elemente klicati drugače, vendar je vmesnik praviloma intuitiven. Če pride do težav, lahko uporabite emulator ali navodila na spletnem mestu proizvajalca. V nastavitvenem vmesniku morate izbrati Wireless (Brezžično) ali Wireless (Brezžično) in pojdite v glavni meni z nastavitvami. Na primeru najpogostejše vdelane programske opreme usmerjevalnika TP-Link bo to videti, kot je prikazano na fotografiji.
  Kot lahko vidite, je linija Channel (v ruski različici "Channel") avtomatska vrednost. Spremenite jo v drugo, najbolj razloženo in shranite nastavitve. Obstaja več načinov, da določite, kateri kanal izberete za WiFispodaj. Pomembno je vedeti, da če uporabljate naprave Apple ali drugo opremo, ki jo je potrdila ZDA, morate izbrati kanale v razponu od 1 do 11 pri izbiri 12 ali 13 kanalov.

  Kateri kanal bo najbolje deloval?

  Na to vprašanje ni univerzalnega odgovora, saj so naprave v vsakem posameznem primeru povezane na različne načine. Da bi ugotovili, kateri kanal je boljši, morate analizirati razpoložljive frekvence glede na stopnjo obremenitve. Metodo slepega prevzema lahko uporabite tako, da izberete nove kanale, da preverite in ugotovite, kakšen je rezultat, vendar je ta metoda neučinkovita in zamudna. Veliko lažje je uporabljati brezplačno programsko opremo in pripomočke, ki omogočajo pregledovanje brezžičnega omrežja in določitev, kateri kanal izbrati za Wi-Fi je najboljši. Naprave Android uporabljajo aplikacijo WiFi Analyzer, ima intuitiven vmesnik in prikazuje najboljši kanal in vrednost vseh drugih. Za računalnike obstaja pripomoček InSSIDer. Zagotavlja veliko več informacij, lahko vidi ne samo, kateri kanal izbrati za WiFi, temveč tudi opraviti globljo analizo brezžičnih omrežij v območju 24 GHz in 5 GHz.

  Na koncu

  Pregledali smo glavne načine, ki naj bi kanal izbral za WiFi 24 GHz, če obstajajo težave z dostopom do interneta. Če spreminjanje kanala ne prinese rezultata, je bolje stopiti v stikponudniku ali zamenjavo opreme - morebitne težave z usmerjevalnikom samim ali v omrežju ponudnika storitev. Če je potrebna velika pokritost ali pa se redno uporablja veliko število naprav, lahko do zdaj uporabljate usmerjevalnik, ki deluje na omrežju 5 GHz - to omrežje ni tako široko uporabljeno in običajno ni naloženo. Vendar na tej frekvenci ne delujejo vse naprave.

  Sorodne publikacije