Kako zgraditi urnik funkcij v Mackathi? Nasveti in triki

Računalniško okolje MathCAD je vsestransko orodje za ljudi, ki so svoje življenje tesno povezali z izračuni. Matkatd je sposoben izvesti kompleksne matematične izračune in se takoj odzvati na zaslonu. Študenti ali tisti, ki so prvič naleteli na ta program, obstaja veliko vprašanj, ki jih sami ne morejo odgovoriti. In prva stvar, ki otežuje nadaljnje izobraževanje, je vprašanje, kako zgraditi urnik funkcij v Mackathi. Pravzaprav ni tako težko, kot se zdi. Poskusili bomo tudi ugotoviti, kako ustvariti graf funkcije v "Mackade" (MathCAD 15), kako prikazati več funkcij in uporabiti elemente prikaza grafike na zaslonu.


Hitri urnik v Mathcad

Vzemite eno funkcijo in opravite vse operacije, ki so navedene spodaj. Recimo, da imamo naslednjo tehnično specifikacijo: zgradimo graf funkcije f (x) = (e ^ x /(2x-1) ^ 2) -10 na intervalu [-10; 10], da raziščemo obnašanje funkcije. Torej, preden zgradimo urnik funkcij v "Mackade", je potrebno ponovno napisati našo funkcijo v matematičnem okolju. Po tem, samo poglejmo možen graf brez skaliranja in vsega drugega. .
 • Za to pritisnite tipko Shift + 2. Prikaže se okno, v katerem bo zgrajen graf naše funkcije, vendar je treba v ta namen vnesti vse potrebne podatke.
 • V nasprotju z navpično črto so 3 črna kvadrata: zgornji in spodnji določata interval konstrukcije, povprečje pa določa funkcijo,na katerem bo zgrajen urnik. V srednjem kvadratu določimo funkcijo f (x) in zgornje in spodnje liste pustimo nespremenjene (regulirajo se samodejno).
 • Pod vodoravno črto so trije črni kvadrati: skrajni so odgovorni za interval argumenta, srednji pa za spremenljivko. V ekstremna polja vpišemo vrednost integrala od -10 do 10 in v sredino vpišemo vrednost (x).
 • Tukaj je, kako zgraditi razpored funkcij v Mackathi.


  Konstrukcija dodatnih grafikonov

  Da bi razumeli, kako zgraditi več grafikonov funkcije Mackade, dodamo majhen dodatek k naši tehnični nalogi: konstruirati graf izpeljave iz dane funkcije. Edino, kar morate storiti, je, da dodate dodatek v polje spremenljivke x).
 • Odprite naš urnik in tam, kjer je bila napisana funkcija, jo je treba dati komu. V nadaljevanju je spodnja vrstica, kjer moramo vnesti izpeljanko: df (x) /dx.
 • Prikazan je graf izpeljave, toda zaradi jasnosti je treba spremeniti barvo črte in njeno obliko. To storite tako, da dvakrat kliknete na graf - odpre se okno z nastavitvami.
 • Potrebujemo oddelek "Sledenje", kjer bodo krivulje navedene v tabeli.
 • Izberite drugo krivuljo in spremenite obliko črte na črtkano črto.
 • Graf, sestavljen iz niza vrednosti

  Pred konstruiranjem grafa funkcije v "Matavad 15" v točkah je potrebno ustvariti obseg vrednosti. Takoj ugotavljamo, da grafikon, zgrajen na točkah, včasih ni natančen, saj lahko najdemo točko, ki ne sodi v območje vrednosti, ampak v izvirnem grafu v njej nastopi.vrzel V tem primeru bo ta primer posebej prikazan.
  Določiti moramo vrsto vrednot. V ta namen dodelite vrednost spremenljivke x: = -10-8,5 10). Ko uporabnik določi obseg, mora vedeti, da je dvopičje dano skozi znak (;). Zdaj za vizualno zaznavanje predstavljamo vse vrednosti (x) in f (x) v programu. V ta namen morate vnesti (x =) in ustrezno (f (x) =). Zdaj bomo ponovno zgradili graf funkcije, samo tokrat na točkah.
 • Z vročimi tipkami Shift + 2 ponovno pokličemo okno z konstrukcijo grafa.
 • Funkciji f (x), ki je interval na osi ordinate, določimo s -20 do 100, interval na osi abscise od -10 do 10 pa spremenljivko (x).
 • Obstaja avtomatska konstrukcija grafa, ki se v nekaterih delih razlikuje od grafa analitično oblikovane funkcije.
 • Vidimo, da točkovni graf ne prikaže točke, ki zlomi prvotni graf. To pomeni, da lahko sklepamo, da konstrukcija točk ne upošteva vrednosti funkcij, ki ustvarjajo vrzel.

  Nastavitve prikaza grafa

  V tem članku smo se že dotaknili nastavitev urnika. Konfiguracijsko okno se pokliče z dvojnim klikom na graf.
  Okno za oblikovanje grafa ima pet razdelkov. "Os X, Y" vsebuje informacije o koordinatnih oseh in prikaz pomožnih elementov. Drugi del "Tracing" je povezan s krivuljami črte, tukaj lahko prilagodite njihovo debelino, barvo in tako naprej. "Številka formata" je odgovornaenote za kartiranje in izračunavanje. V četrtem razdelku lahko dodate napise. Peti del - "Privzeto" prikaže vse nastavitve v standardnem obrazcu.

  Sorodne publikacije