Kako združiti glasbo: nekaj preprostih akcijskih možnosti

Kombiniranje glasbe (zvočnih posnetkov) je potrebno zelo pogosto. Vprašanje je samo, kaj natančno morajo biti dejanja in kaj sestavni deli. Mogoče je veliko možnosti, zato je vredno razmisliti o nekaterih izmed njih. Za številne začetnike računalniških glasbenikov bo razumevanje osnov dela s posameznimi skladbami in integralnimi kompozicijami še dodatno pripomoglo k lažjemu ustvarjanju lastnih projektov ali remiksov brez veliko dela.

Možnosti ukrepanja

Najprej se odločimo, kaj je treba storiti. Na primer, lahko združite dve skladbi, tako da ju lahko med predvajanjem slišite eno za drugo brez prekinitve (pavza). Ta dejanja so povsem osnovna pri vseh igralcih programske opreme, kjer morate v parametrih časovnega intervala pri predvajanju datotek nastaviti vrednost na nič.


Lahko pa domnevamo, da morate združiti več datotek v eno. Za to je veliko programov, večinoma pa se nanašajo na glasbene sekvencerje ali na avdio urednike. Z njihovo pomočjo lahko izvedete bolj kompleksne akcije, povezane z mešanjem, ki temeljijo na več glasbenih fragmentih, ki se uporabljajo za ustvarjanje končne kompozicije ali remiksa. O tem in tako naprej in govori.

Kako združiti glasbo v eno skladbo?

Najprej se osredotočimo na najenostavnejša dejanja, ki vam omogočajo, da združite več skladb v eno datoteko, ki jo bo igral igralec kot celota, namesto da odstranite presledke med posnetki. Za toNajbolje je, da uporabite moderne urejevalnike zvoka, kot so Sound Forge, Adobe Autody (prej Cool Edit Pro), Cockos Reaper, Acoustica Mixcraft in podobno. Vsak tak program združuje glasbo (skladbe), ki omogoča nekaj sekund.


Če želite to narediti, se v odprtem tiru, ki naj bi se najprej slišal, kurzor nastavi na konec predvajanja, nato pa se v to mesto vstavi naslednja datoteka ali njena kopija. Podobno lahko preprosto vstavite fragment ali vso vsebino druge datoteke v katerikoli drugi položaj in na kateri koli izbrani stezi (na začetku, v sredini, itd.). Kombiniranje glasbe z večkratnim načinom je bolj priročno.
Vsebine ni treba kopirati tukaj, temveč preprosto postavite datoteke na več skladb in jih postavite na začetek zvoka v ustreznih položajih. Podobna dejanja se lahko izvedejo v sekvencernih programih.
Na primer, v FL Studio za dolge fragmente, razdeljene po vzorcu, lahko določite vrstni red igranja na seznamu predvajanja. Za kratke sekvence se sindikat lahko izvede neposredno v enem vzorcu. Ampak tukaj je pomembno, da se spomnimo, da za pridobitev izvirnega zvoka izvirnih delcev v step-sekvencerju pri prenosu zvočne datoteke zanj kot mesto, morate izbrati opombo C5 (privzeto je nastavljena).

Kako obrezati in združiti glasbo?

V zvezi s takimi dejanji se zvočni uredniki ne razlikujejo veliko od zgoraj navedenih. Edina razlika je v tem, da se za nadaljnje vstavljanje ne kopira celotna skladba, temveč le njen del. ZaUporabi se tudi datoteka, v kateri se vstavi drug fragment.
Na primer, lahko izrežete konec ali izrežete sredino (preprosto odstranite izbrani fragment) in nato vstavite drug material.

Povezovanje glasbenih strank s celoto

Nazadnje, preidimo na bolj zapletene ukrepe, ki vključujejo združevanje glasbe in ustvarjanje celostne kompozicije z uporabo vnaprej pripravljenih instrumentalnih ali vokalnih zabav. V zvočnih urejevalnikih je treba uporabljati le način za večkratno kopiranje. Dejanja sekvencerjev bodo podobna. Po prenosu izbranih serij na ustrezne proge morajo biti razvrščene v želenem vrstnem redu in na želenih položajih. Tako je! Vendar pa tu obstajajo njihove zapletenosti, ki so običajno povezane z dejstvom, da praktično nikoli ustvarjene stranke ne slišijo z eno stopnjo glasnosti in panorame.
Toda v tej situaciji je potrebno bodisi urediti te parametre neposredno v možnostih vsake skladbe, bodisi nastaviti želene ravni na daljinskem upravljalniku mešalnika, kar je veliko bolje (običajno se ti ukrepi imenujejo mešanje ali povzemanje). Pri končni obdelavi je potrebno uporabiti mastering, že vključuje obdelavo vseh kombiniranih serij v obliki integralne sestave z uporabo ustreznih orodij na glavni skladbi. Na primer, obdelava izenačevalnikov, kompresorjev, omejevalnikov, normalizatorjev itd. Je zelo priljubljena, zaradi uporabe takšnih sredstev je mogoče doseči ta "komercialni" zvok in hkrati večkratskladbe, recimo, iz istega albuma, nastavite enako glasnost in frekvenčne pasove.

Kratek povzetek

Kot lahko vidite, kombiniranje glasbe z uporabo ustreznih računalniških programov ni pretežko. Druga stvar, ki zelo pogosto zahteva dodatna dejanja, je v najenostavnejšem primeru povezana s poravnavo volumna ali frekvenčnih značilnosti kombiniranih fragmentov. In potem morate preučiti osnove erekcije in obvladovanja. Brez tega, da bi dosegli visoko kakovost zvoka v vsakem glasbenem programu, tudi ob upoštevanju uporabe avtomatiziranih orodij za obdelavo, ne bo delovalo. Vendar pa lahko najbolj leni glasbeniki za končno obdelavo uporabljajo univerzalno aplikacijo AAMS (Auto-Audio Mastering System), ki deluje na podlagi vzorcev ali izbranih skladb, ki jih je treba "prilagoditi" zvoku.

Sorodne publikacije