Kako uporabljati VLOOKUP Excel? Funkcija VLOOKUP v Excelu za "lutke" in še več

Kdor se ukvarja s številkami - za poklicno ali interesno ali preprosto za ljubezen do umetnosti - seveda kalkulator obvlada prvo dejanje. Kaj sledi? Na vrsti je iznajdljiv v bistvu program za delo s številkami - Excel. Verjetno je nemogoče, da bi ta program popolnoma spoznali, kot tudi, da bi popolnoma spoznali matematiko. Vendar pa obstajajo osnovne funkcije v programu, funkcije Excel, vedoč, da lahko z 90% zaupanja govorimo o sposobnosti za delo s podatki na ravni samozavestnega uporabnika. Ena najpomembnejših funkcij v Excelu je VLOOKUP, ki je zelo vsestranska. V članku je obravnavana uporaba VLOOKUP-a v Excelu (za lutke). Seveda pa dojemanje teorije ne bo prineslo popolnega razumevanja procesa uporabe funkcije. Potrebna praksa najprej na majhnih podatkovnih poljih, nato pa na kateri koli preglednici dimenzij.


Bistvo in funkcija funkcije VVR Excel

Funkcija VVD lahko prihrani veliko časa za strokovnjake, kot so ekonomisti, finančniki, računovodje, tehnologi. Opis funkcije VLOOKUP v Excelu in primer njegove uporabe bi se moral začeti z obravnavo situacije, s katero se pri svojem delu pogosto srečujejo strokovnjaki različnih vrst. Če sta na voljo dve tabeli, ki vsebujeta iste podatke (na primer ime blaga) in se definicije razlikujejo v različnih tabelah, je na primer ena vredna številka in v drugi ceni. Naloga je združiti vse te podatke in v takih primerih narediti ustrezne izračune za pomočin pride funkcija WPF. Da bi razumeli, kako VLOOKUP deluje v Excelu, sta spodaj predstavljeni dve tabeli. Vsaka od njih ima kodo izdelka. V eni je ustrezna številka, v drugi - cena. Za zamenjavo cene v prvi tabeli in uporabo VVR.

Ročna zamenjava podatkov med tabelami je velika izguba časa in sil delavca, medtem ko se napakam ne bo mogoče izogniti. S pomočjo BD lahko hitro in preprosto najdete ustrezne vrednosti. Za temeljito razumevanje uporabe VLOOKUP v Excelu morate razčleniti vse argumente funkcije.

Argumenti funkcije

Če želite uporabiti funkcijo, morate stati v nastali celici, izberite zavihek "Formule" - "Povezave in nizi" - "VVR" na traku. Celica ima napis "= VPR" ("Sedaj je potrebno pravilno vnesti argumente funkcije. To lahko naredite s piko podpoglavja neposredno v liniji formule. Vendar pa je za uporabnika začetnika to bolj primerno, da to stori z argumenti pogovornega okna funkcije.
Funkcija BW ima štiri argumente - želeno vrednost, tabelo, številko stolpca, intervalni pogled. Prvi trije, poudarjeni v pogovornem oknu v krepkem tisku, so obvezni. Razložimo, kaj so argumenti funkcije:
 • želena vrednost - kaj iskati;
 • miza - kje iskati;
 • številka stolpca, v katerem se iščejo stolpci;
 • intervalni pregled - razvrščen.
 • Argument "Iskanje vrednosti"

  V prvem polju morate vnesti, kar želite poiskati. Obstaja lahko številka, besedilo, datum. Vnesete lahko absolutno vrednost, ki jo lahko navedetes pravilno vrednostjo. Želena vrednost mora biti teoretično prisotna v obeh tabelah. V zgornjem primeru je lahko takšna vrednost koda izdelka. Da bi se izognili napakam, je najbolje uporabiti povezavo.
  Pri uporabi besedila kot želene vrednosti mora biti v narekovajih. Pri navajanju celice s citiranim besedilom ni potrebno. Register pri tipkanju ni pomemben. Uporabi se lahko mehko iskanje, skupaj z delom besedila. To naredite tako, da v narekovajih vnesete del besedila *. Najpogostejši problem pri uporabi funkcije je različna oblika celic v razponu. Če v polju prvega argumenta postavite sklic na celico, kjer so podatki v besedilni obliki, in v iskalnem obsegu bodo podatki v numeričnem formatu, z zunanjo identiteto vrednosti VVR se tekma ne bo našla.
  Prevedite v format preprosto - morate množiti polje za eno.

  Argument "Tabela"

  Tukaj je potrebno vnesti območje, kjer bo funkcija iskala prvo vneseno vrednost. Območje za iskanje vrednosti bo prvi stolpec izbranega območja. Vrednost, ki jo želite najti in postaviti kot rezultat, mora biti v stolpcu desno od stolpca za ujemanje. To je ena od ključnih pomanjkljivosti uporabe VVD: pogosto je potrebno ponovno zgraditi tabelo, da bo delala z njo, tako da bodo podatki, ki jih želite, na levi strani. Razpon lahko vnesete ročno ali kot povezavo. V primeru je videti takole:
  Območje tukaj služi kot desna tabela. Uspelovrednost v stolpcu na desni, tam, Excel bo iskal vrednost 3187849428 vrednost, ki jo želite najti in nadomestiti kot rezultat formule - na levo. Da bi dobili točen rezultat, je bolje, da zajamete obseg, ga označite in pritisnete F4, povezava do polja postane absolutna.

  Argument številke stolpca

  Pri tem je treba vnesti številko, v kateri morajo stolpci računa z leve strani upoštevati vrednosti zamenjave kot rezultat izračuna. V zgornjem primeru je to drugi stolpec, vrstico argumentov je treba vstaviti na sliko 2. Če je med stolpcem »Koda« in »Cena« obstajal še en stolpec, bi bilo treba vstaviti številko 3 in tako naprej.

  Argument za intervalni pregled

  Polnjenje tega polja je neobvezno, vendar se lahko izkaže za zelo pomembno. Lahko je ena od dveh vrednosti - 1 (res) ali 0 (laž). Večina uporabnikov meni, da je funkcija tega argumenta določiti točnost ujemanja želenih vrednosti. To ni povsem pravilno. Če podate enoto, če obstajajo dvojniki v območju tabele, funkcija vrne zadnjo najdeno vrednost. V tem primeru bo funkcija BPD upoštevala vse vrednosti, ki so manjše ali enake vrednosti, vnesene v polje "Search Value". Če funkcija najde več vrednosti in ne najde manjših ali enakih, bo dala napako N /A.
  Očitno je, da v polju Vrednost število 3187849425 te vrednosti ni bilo vneseno v prvotno območje, program pa je po tem, ko je našel vse vrednosti, ki so manjše ali enake iskani, obrnil vrednost, ki ustreza zadnji, ki ni navedena v šifrantu, - cena je 247946 rubljev.Če potrditveno polje "Interval pustite prazno, bo funkcija delovala po isti shemi kot vrednost enote. Pri vnosu vrednosti argumenta 0, funkcija vrne samo vrednost, ki ustreza želenemu. S formulo z argumentom 0 funkcija deluje precej dlje, vendar veliko bolj natančno.

  Posebnosti uporabe VVD v več pogojih

  Uporaba funkcije VPR - proces, ki je pogosto ustvarjalen in zahteva uporabnika matematičnega Pogosto je treba poiskati ujemanje ne enega stolpca, ampak dveh ali več.Z dodatnimi dejanji lahko uporabite tudi funkcijo VLOOKUP, v obeh tabelah pa morate ustvariti dodatne stolpce, kjer lahko združite podatke iz obravnavanih stolpcev. Uporabite funkcijo "CONFIRM" ali ikono "& amp;".

  Kako uporabljati BD funkcijo, ko podatki na posameznih listih

  uporabljajo VLOOKUP v Excelu na različnih listih v različnih datotekah? Uporabniki pogosto ustvarijo nekaj imenikov, s katerimi lahko primerjajo in najdejo ujemanje. Razlike v takih pogojih so v nekoliko drugačni obliki od polja "Tabela" v oknu funkcijskih argumentov. Preden vnesete območje, morate vnesti številko lista (če so podatki v isti knjigi) ali ime datoteke (če podatki niso v isti knjigi). Če se v zgornjem primeru cena kopira v ločeno datoteko, jo pokličite "Cena" in s pomočjo VVR poiščite cene tam, bo izgledala takole:
  Vse zgornje ukrepe je mogoče izvesti z uporabo povezave. Morate postaviti kazalec v polje "Tabela", pojdite na želeno datoteko in z miško izberite obseg. Včasih se zgodi, da tabela ni vstavljena kot povezava v oknu. Nato morate narediti naslednje: odprite prvotno tabelo, kjer morate narediti izračune, nato pa prek menija Datoteka - Odpri, da najdete drugo tabelo. Datoteke, odprte na ta način, delujejo brez izjeme. Vse zgornje ukrepe lahko izvedete s povezavo. Morate postaviti kazalec v polje "Tabela", pojdite na želeno datoteko in z miško izberite obseg. Včasih se zgodi, da tabela ni vstavljena kot povezava v oknu. Nato morate narediti naslednje: odprite prvotno tabelo, kjer morate narediti izračune, nato pa prek menija Datoteka - Odpri, da najdete drugo tabelo. Datoteke, odprte na ta način, delujejo brez izjeme. Za tehtanje datoteke, ki je v formuli BPD, bodo povezave do drugih datotek veliko več kot brez njih. To je lahko problematično, na primer prenos datotek. Da bi se izognili tem težavam, morate pretvoriti formulo vrednosti. Na traku izberite "Podatki" in ukaz "Spremeni komunikacijo". Tudi če se podatki ne vzamejo iz druge datoteke, je vedno koristno zamenjati formule z vrednostmi - zaradi tega so izračuni bolj zanesljivi.

  Spustni seznam za olajšanje dela z VVR

  Pogosto funkcija VLOOKUP ne deluje, če pride do majhnega neujemanja podatkov. Zgrešeni prostor v besedilu, podatki se vnesejo z napakami. Izogibajte se vsem tem težavam z uporabo za vhodne vrednostispustnega seznama v Excelu. Izdelava je smiselna pri delu s stalno ponavljajočimi se podatki. Če obstaja imenik, ki se uporablja kot tabela za primerjavo, lahko primerjalno območje vzamemo iz spustnega seznama in uporabimo za oblikovanje tabele, ki bo nato predmet podatkov iz BD. Kazalec se nahaja v celici, v katero želite vnesti vrednost. Naslednji del traku je pododdelek "Podatki", izbran je ukaz "Preverjanje podatkov". V pogovornem oknu v polju "Podatkovni tip" se doda "Seznam". Polje "Vir" določa obseg referenčne tabele. Ustvari se spustni seznam. Zdaj, ko izpolnite tabelo, je zagotovljena popolna skladnost vrednosti.

  Primer uporabe funkcije VLOOKUP v Excelu

  Kako uporabiti VLOOKUP v Excelu, se vsak uporabnik sam odloči, pri čemer se opira na praktične naloge v svojem delu. Upoštevajoč vse zgoraj navedene nianse, lahko predhodni primer narišemo na logično končno točko in zgradimo priročen in natančen algoritem za uporabo funkcije VPR v praksi. Zato je izračun stroškov rezervnih delov za popravilo opreme. Na voljo je tudi cenik rezervnih delov. Ekonomisti podjetja morajo poiskati stroške rezervnih delov za popravila. Najprej morate pravilno formulirati formulo.
  Tako se z uporabo funkcije VVOO (VLOOKUP) prikaže cena, ki ustreza kodi v prvi vrstici. Potrebno je pomnožiti formulo navzdol, v ta namen razdeliti celico s formulo in povleči kvadrat v desnem kotu celice. V stolpcu D so vrnjene cene, kiustrezajo kodam. Formule je treba nadomestiti z vrednostmi. To naredite tako, da v stolpcu D izberete polnjene stolpce, jih kopirate in prilepite. Nato morate ustvariti stolpec "Znesek", kjer vnesete formulo količine in cene izdelka, nato pa s seštevanjem povzamete stroške.
  To je primer, kako VLOOKUP deluje v Excelu.

  Napake pri uporabi funkcije VV

  V začetni fazi uporabe namesto zahtevanih vrednosti funkcija pogosto označuje različne vrste napak. Vedeti, kaj pomeni ta ali tista napaka, je prava pot do njegove hitre rešitve. Najpogostejše napake so:
 • "N /A" je najpogostejša vrsta napake. To je lahko posledica več razlogov.
 • Stolpec, na katerem funkcija išče ujemanje, je nepravilno (mora biti levi). Če obstaja situacija, kjer je želena vrednost levo od območja iskanja, mora biti tabela pretvorjena. Na primer, kopirajte zahtevani stolpec in ga prilepite desno od območja iskanja.
 • Napaka "N /A" se lahko vrne, če območje iskanja ni fiksno, medtem ko si prizadevate za formulo BD.
 • Če je argument "Interval Preview" natančno iskanje (številka je 0), se napaka "N /A" vrne, če v dveh tabelah ni natančnih zadetkov.
 • Argument "Intervalni pogled se izbere z najbližjo vrednostjo (številka 1 ali polje ni izpolnjeno) in obseg, pod katerim iskanje ni urejeno. Za netočna iskanja je treba razvrstiti skrajni levi stolpec iskalnega območja. ]
 • Primerljivopodatki imajo dodatne presledke, ki jih lahko odstranite, uporabite funkcijo "TRIM", ki jo uporabite za tabelo in želeno vrednost), drugačno obliko, dodatne kotacije. Za isto pisanje vrednosti v obeh tabelah je smiselno uporabiti spustni seznam.
 • "LINKS" - Ta napaka se pogosto zgodi, če številka stolpca ni pravilno določena, če v izbranem območju ni dovolj stolpcev. V takih primerih je treba zapomniti, da je številka nastavljena, začenši z levim stolpcem izbranega razpona, ne pa s tabelo kot celoto.
 • ​​
 • "NAME" - napaka se pogosto vrne, ko besedilo ni pravilno vneseno v "iskano vrednost". Besedilo mora biti natipkano v narekovajih.
 • Vedeti, kako uporabiti VLOOKUP v Excelu, je tako kot vsi ostali v programu s prakso. Ena študija teorije namesto jasnosti bo najverjetneje prinesla kaos pri razumevanju posamezne operacije v programu. Pri proučevanju katerekoli funkcije "Excel" je uporabnik vedno bolj učinkovit, da se zanaša na konkretno, čeprav majhno, ploščo primera. To vam omogoča boljše razumevanje bistva analize, utrditev pridobljenega znanja. Torej s funkcijo BD v Excelu. Z veliko količino praktične uporabe teorije kaže, da ni tako zapletena, kako uporabna.

  Sorodne publikacije