Kako uporabljati FL Studio: Kratek tečaj o ustvarjanju svoje glasbene kompozicije

Verjetno veliko uporabnikov želi ustvariti lastno glasbeno kompozicijo, posneto s profesionalnim zvokom. Toda kako to storiti, če v bližini ni ustreznih glasbenikov, in eksperimenti v glasbenem studiu so dragi? Priljubljen bo program FL Studio. V članku je na kratko predstavljen način uporabe te aplikacije. Zakaj kratko? Ampak samo zato, ker opisuje vse možnosti tega virtualnega studia v enem članku ne bo deloval preprosto fizično. Če želite izvedeti vse razlik pri delu z njim, ne bojte se prebrati informacij o pomoči, v katerih so vse možnosti in dejanja bolj podrobno naslikani v angleščini. Za tiste, ki želijo takoj začeti ustvarjati svojo skladbo, je namenjen naslednji material.


Kaj je FL Studio?

Najprej malo o tem, kaj ta program predstavlja. Dodatek se nanaša na kategorijo DAW - digitalne delovne postaje, ki temeljijo na vzorcih vzorcev, ki jih je mogoče ustvariti z uporabo virtualnih instrumentov, SF2 (Soundfonts) ali zvočnih vzorcev.
Edinstvenost tega studia je, da se lahko uporablja kot program za snemanje glasu ali živih instrumentov, povezanih prek linearnih vhodov, ali pri snemanju zvoka v realnem času iz mikrofona (Real-time Sequencer). Predhodnika studia sta bila dva programa: Fruity Loops in Fruity Tracks. Prva je sprva omogočala ustvarjanje zank in instrumentalnih sekvenc (vzorcev),prijatelj jih je lahko združil v eno samo sestavo.

Kako uporabljati FL Studio 10 in več: poznavanje vmesnika

Zdaj pa govorimo o virtualnem studiu. Takoj je treba opozoriti, da deseta različica danes ni pomembna, saj je zadnja različica dvanajsta. Vse različice programa so plačane in nadgradnje višjih sprememb so na voljo samo v licenčnih izdajah. Lahko pa namestite FL Studio 12 posebej in pišete glasbo v tej spremembi brez posodobitev. Zato bomo pogledali, kako uporabiti FL Studio 12 (build 1251).

Po prvem zagonu programa se bo samodejno prenesla predstavitvena datoteka, ki bo prikazala glavne značilnosti studia. Lahko ga zaprete in začnete ustvarjati lastno kompozicijo. Oglejmo si, kako uporabiti FL Studio in poudariti glavne elemente vmesnika.
Posebno pozornost je treba nameniti vzorčnemu brskalniku, vgrajenim ali nameščenim dodatnim sintetizatorjem in učinkom na levi, glavni nadzorni plošči na vrhu, stopničarju (glavno območje za vnos paketov in urejanju) in mešalni konzoli za sledenje in nastavljanje učinkov.

Osnovne prednastavitve

Preden začnete ustvarjati skladbo, morate nastaviti nekatere možnosti. Najvišjo prioriteto namenite zvočnim nastavitvam in uporabljenim gonilnikom (po možnosti ASIO4ALL ali FL Studio ASIO).
Če bo posnetek uporabljal MIDI tipkovnico, je v nastavitvah ASIO bolje določiti zakasnitev 10 ms (512 vzorcev) namesto polnega vmesnega pomnilnika,pri kateri se bodo povratne informacije s tipkovnice pojavile z oprijemljivo zamudo. Če nimate tipkovnice, namestite poln vmesni pomnilnik - s tem se izognete preobremenitvi procesorja in pomnilnika RAM, kar povzroči zapoznelo predvajanje.
Dodate lahko tudi svoje lastne imenike v nastavitvah datotek, ki bodo shranjevale lastne vzorce ali katera orodja in učinki VST bodo nameščeni.

Izberite orodje in ustvarite vzorec

Torej, začnimo proces ustvarjanja skladbe. Ko govorimo o tem, kako uporabiti FL Studio, morate upoštevati ustvarjanje vzorca, ki temelji na izbranih orodjih, ki jih lahko prenesete na želeni kanal, bodisi iz glavnega niza ali iz priključenih VST vtičnikov.
Seznam vgrajenih sintetizatorjev preprosto izbere želeno, vtiči VST pa se naložijo prek možnosti Send to selected channei.
Uvedba ocene se izvaja bodisi s pomočjo virtualne mini tipkovnice bodisi z uporabo razširjenega (Piano Roll), v katerem lahko urejate vse parametre predvajane ali ročno vnesene beležke.

Ustvarjanje sestavljenega seznama predvajanja

Zdaj pa poglejmo, kako uporabiti FL Studio za ustvarjanje celovite skladbe, ko so vsi vzorci pripravljeni.
To storite tako, da pokličete seznam predvajanja in delce postavite v pravilnem vrstnem redu z istočasnim zvokom več. Program je zasnovan tako, da se po predvajanju kompozicije predvajanje samodejno začne prvi (točka ponovitve se lahko nastavi na drugo lokacijo).

Uporabljeni so mešalniki in učinki

Nazadnje pa poglejmo, kako uporabiti FL Studio za uporabo Antares Auto-Tune ali katerega koli drugega učinka VST. Izberite želeni učinek z ustreznega vgrajenega seznama in predizbrano pot z orodjem pošljite v ločen kanal mešalnika.

Če uporabljate vtičnike VST, izberite Installed /Effects /VST (VST3). Če ne veste, kako uporabljati kateri koli učinek, izberite enega od vnaprej določenih načinov. Skladno s tem je mogoče v mešalniku vse skladbe prilagoditi glasnost, panoramo ali povezati med seboj ali z glavno skladbo.

Izvozite končno kompozicijo v zvočne formate

Predpostavite, da je kompozicija popolnoma pripravljena, vendar jo lahko predvajate z igralci, ker programska oprema ali domači kino ne prepozna "native" formata (FLP)?
V ta namen uporabimo izvoz v meniju datoteke, izberemo želeni format zvoka, nastavimo zahtevano bitno hitrost, globino, stopnjo stiskanja itd. In nato aktiviramo začetek postopka. Če izberete več formatov, boste na določeno mesto shranili toliko datotek.

Nianse udobnega dela

To je zelo kratko o tem, kako uporabljati FL Studio. Upam, da je osnovno načelo ustvarjanja glasbenih kompozicij malo jasno. Ostaja še nekaj nasvetov.
Da ne bi preobremenili pomnilnika RAM in procesor, v razdelku Orodja omogočite Makro, ki onemogoči pametna stikala, onemogočena za vse vtičnike. Da nezamašite mešalnik z istimi orodji z popolnoma enakimi učinki, uporabite kanale za kloniranje (ena skladba v mešalniku bo "obesila" nekaj orodij). Če želite združiti več orodij na enem kanalu, dodajte skladbe tipa Layer. Končno označite studio igralne konzole Windows 10 kot igra (Win + G), kar pomeni, da bo sistem ob zagonu programa optimiziran za svoje delo.

Sorodne publikacije