Kako spremeniti velikost pisave v HTML-ju

Visokokakovostna postavitev spletne strani ima glavni cilj, da informacije na strani postanejo čim bolj berljive in uporabniku prijazne. In delo z besedilom s pomočjo html je osnovno in osnovno znanje, ki ga morate imeti pri delu s spletnimi mesti. V tem članku je podrobno opisano, kako spremeniti velikost besedila z uporabo jezika za označevanje po spletu.

Oblikovanje besedila z uporabo HTML-ja je zelo enostavno

Vsakdo, ki se vsaj enkrat sooča s potrebo po ustvarjanju ali urejanju spletnih mest, je najprej postavil vprašanje, kako oblikovati besedilo, tako da ustreza pričakovanjem. Obstaja veliko načinov za izpolnitev te naloge in to je najlažje narediti neposredno v okviru samega mesta s pomočjo označevalnega jezika. Čas je, da ugotovimo, kako se velikost pisave spremeni v html, v prihodnosti pa ne bo več težav. V tem članku bomo podrobno opisali, kako poteka oblikovanje pisav v html dokumentih.

Splošna načela za urejanje besedila na spletnih straneh

Za začetek moramo ugotoviti, katere možnosti oblikovanja nam dajejo html. Obstajajo tri glavne značilnosti pisave - slušalke (značilnost, ki določa videz črk in znakov), barvo in velikost. Bralnost katerega koli dokumenta je odvisna od tega, kako dobro so te značilnosti pravilno kombinirane. Značilnosti besedila v oznaki html so spremenjene z uporabo oznak in atributov. Oznaka je glavna sestavina jezika, njegova glavnalogična enota in atribut služi za podajanje posebne vrednosti za vsak element strani, ki ga določa oznaka.


Pomembno je tudi vedeti, da je lahko prikaz besedila pri uporabi različnih brskalnikov drugačen, zato se morate pred zaključkom dela na spletnem mestu prepričati, da so informacije pravilno prikazane v vseh glavnih brskalnikih, ki jih uporabljate. Na primer, velikost pisave v html, ko uporabljate starejše različice Internet Explorerja, se lahko razlikuje v primerjavi z novimi različicami.

Oznaka

Glavne oznake, ki se uporabljajo za oblikovanje besedila na spletni strani, so oboje. Podvojena oznaka je odgovorna za vse značilnosti oblikovanega besedila, ki so podane z ustreznimi atributi. Ta oznaka je najbolj razumljiva in enostavna za uporabo pri postavitvi strani.

Ker nas zanima predvsem, kako spremeniti velikost pisave v html, morate uporabiti atribut velikosti. Izgleda takole:

Tukaj je besedilo

Vrednost velikosti pisave je podana z html v številskih enotah od 1 (najnižja) do 7 (največja). . Povprečna vrednost je tradicionalno 3 (kar ustreza velikosti 135 Times New Roman slušalk).

Če v telo dokumenta dodate naslednjo kodo, se bo z odprtjem strani v brskalniku prikazalo, kako se velikost besedila spreminja glede na nastavljeno vrednost.

Velikost pisave 1 

Velikost pisave 2

Velikost pisave 3

Velikost pisave 4

Velikost pisave 5

Velikost pisave 6

Velikost pisave 7

Poleg absolutnih številskih vrednosti, in relativno. V ta namen se uporablja tudi ta oznaka. Velikost pisave html, kot je navedeno zgoraj, je privzeto sprejeta 3, tako da lahko na podlagi tega dodate ali odštejete cele vrednosti, da dobite želeni rezultat. Izgleda takole:


& lt; script type = "text /javascript" & gt;
lahko blockSettings12 = {blockId: "R-A-116722-12", renderTo: "yandex_rtb_R-A-116722-12", horizontalAlign:! 1async:! 0};

če (document.cookie.indexOf ("abmatch ="))> = 0) {
blockSettings12 = {blockId: "RA-116722-12", renderTo: "yandex_rtb_R-A-116722- 12 ", horizontalAlign :! 1statId: 7async:! 0};
}

Funkcija (a, b, c, d, e) {a [c] = a [c] || [], a [c] .push (funkcija () {Ya .Context.AdvManager.render (blockSettings12)}), e = b.getElementsByTagName ("script") , d = b.createElement ("script"), d.type = "text /javascript", d.src = "//an.yandex.ru/system/context.js", d.async =! 0e.parentNode.insertBefore (d, e)} (to, ta.dokument, "yandexContextAsyncCallbacks");

Pri določeni vrednosti se bo velikost pisave ujemala z vrednostjo 6. Lahko preverite v brskalniku. , kako deluje in eksperimentirajte z različnimi kombinacijami številskih vrednosti.

Z oznako lahko spremenite velikost in barvo pisave v html. Če želite spremeniti barvo, uporabite barvni atribut in šestnajstiško barvno kodo.

Da bi naredili potrebne spremembe, atributi sledijo enega po enega v telesu ene oznake, zato jim ni treba razdeliti ločil.

Oznaka

Ta oznaka ima širši nabor funkcij in lastnosti kot. Uporablja se, praviloma, v povezavi s CSS za urejanje inoblikovanje nekaterih delov dokumenta.

& lt; skript async = "//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

& lt; skript & gt; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []). push ({});

Za to oznako se vrednosti uporabljajo z atributom sloga. Kako to izgleda v kodi:

Tukaj je besedilo 

Kot lahko vidite, tukaj je uvedba CSS (font- velikost), velikost pa je nastavljena z uporabo elementov (pt, točka). Privzeta vrednost je 12pt, ki jo lahko spremenite tako, da povečate ali zmanjšate celo število.

Velikost pisave se spremeni pri oblikovanju glave

Pogosto morate zmanjšati ali povečati velikost pisave v urejanju glave html. V tem primeru je naloga ne le spremeniti velikost, temveč je logično označiti določen del besedila in ga dodeliti kot glavni za besedilni blok.

V tem primeru je priporočljivo uporabiti oznake

.

-

. Oznaka

je naslov prve ravni. V brskalniku bo prikazal največji, oznake iz

do

pa bodo uporabljene za označevanje podnaslovov.

Primer kode:

 

Glava prve stopnje
Priporočljivo je, da te oznake vedno uporabite za izdelavo glave, optimizira kodo in je sintaktično bolj pravilna ter zagotavlja tudi en sam slog celotnega dokumenta. Specifični parametri za to oznako so nastavljeni z uporabo CSS - tako lahko določite določeno vrednost za velikost besedila, njegovo barvo in slušalke pisav.

Končno nekaj nasvetov

Tako smo pregledali glavne načine za spremembo velikosti pisave v html. Ta podatek je povsem dovolj za ustvarjanje čiste spletne strani z dobro berljivostjo. Zaradi lažjega razumevanja upoštevajte naslednja priporočila:
  • Kadar slojevanje ni omejeno na sredstva html. Samo obvladovanje osnov gradnje strani, lahko začnete študij CSS. To bo odprlo nova obzorja pri ustvarjanju spletnih strani.
  • Ne moremo zanemariti preskušanja končnega spletnega mesta v različnih brskalnikih in na različnih platformah. Kot je opisano zgoraj, se lahko parametri besedila bistveno razlikujejo, zlasti pri uporabi starih različic brskalnikov.
  • Pri pisanju kode vedno uporabite presledke in zavihke. Omogoča berljivost in razumevanje.
  • Pripombe na kodeks niso le orodje za udobno zaznavanje, temveč tudi znak dobrega toniranja med razvijalci.
  • Sorodne publikacije