Kako spremeniti DNS: več standardnih rešitev

Pri konfiguriranju internetne povezave so obvezni parametri tako imenovanih DNS strežnikov, ki omogočajo lažji dostop s pretvorbo obstoječih IP-naslovov v običajne kombinacije črk, številk in dodatnih simbolov ali simbolov. . Ponavadi ponudnik sam določi te parametre ali pa uporabniku poda seznam naslovov, ki jih je treba zapisati v možnostih uporabljenih protokolov. Ampak včasih (zlasti ko blokirate nekatere ponudnike storitev ali ko pride do napak ali napak) je treba te naslove ročno prikazati. O tem, kako spremeniti DNS, ob upoštevanju več možnih situacij, bomo še naprej razpravljali. Vendar je treba na začetku opozoriti, da so v večini primerov za brezžične povezave vsi naslovi nastavljeni na samodejni način, in če vse deluje, ni posebnega pomena za spreminjanje nastavljenih parametrov (še vedno se hitrost prenosa strani na internet iz njega ne bo povečala).


Kako preveriti delovanje DNS?

Torej ne gremo naprej, ampak poglejmo, ali naj se sprememba parametrov opravi sploh. Svojo povezavo lahko preizkusite v ukazni vrstici, ki se izvaja v imenu skrbnika. To naredite tako, da uporabite ukazno orodje ping.
Recimo, da se odločite, da boste preverili, ali se povezava z Googlovim uradnim virom trenutno izvaja. Če želite to narediti, vnesite glavni ukaz in za presledkom za njim določite naslov spletnega mesta, kot jeprikazano na zgornji sliki. Če se je začela izmenjava paketov med naslovom vira in računalnikom, se nič ne zahteva. Če ni povezave, poskusite preveriti prosto kombinacijo iz istega »Googla« tako, da vtipkate naslov konzole s štirimi osmimi točkami skozi točko. Če najdete uspešno povezavo, lahko spremenite nastavitve.


Opomba: Naslove lahko spremenite s programsko opremo tretjih oseb, na primer z uporabo programa DNS Jumper, vendar bomo nadaljevali z dejstvom, da uporabnik nima takih aplikacij in uporabili bomo sredstva operacijskega sistema.

Kako spremeniti DNS na Windows 10 na najlažji način

Zdaj neposredno na nastavitve. Kako spremeniti DNS v kateri koli spremembi operacijskih sistemov Windows? Če želite to narediti, morate v nadzorni plošči uporabiti razdelek omrežnih povezav. Za dolgo časa, da ne iščejo ali ne, da gredo skozi odseke, je najbolje, da takoj uporabite "Run" meni (Win + R) in določite ukaz ncpa.cpl izvršiti. Potem morate izbrati aktivno povezavo, jo prek PCM preklopiti na njene lastnosti in se na seznamu nanašati na parametre protokola IPv4. Če imate samodejni prevzem naslova, lahko vnesete vrednosti, ki so zaželene za prejemanje od vašega ISP-ja. Uporaba brezplačnih kombinacij, zlasti iz Googla, izgleda tako dobro, kot je. Vendar, če govorimo o tem, kako spremeniti DNS, je treba opozoriti, da sta naslova dva: za glavne in prednostne strežnike.
Pri uporabi nastavitev Googla mora imeti naslov obliko, prikazano na zgornji sliki.

Nastavitev možnosti ukazne vrstice

Zdaj razmislite o bolj zapleteni metodologiji, ki vključuje uporabo orodij in orodij ukazne konzole. Kako spremeniti DNS z njim?
Če želite izvesti takšne postopke, morate najprej poznati pravilno ime svoje povezave, tako da izvedete zgornji ukaz (v našem primeru "Brezžično omrežje", Ethernet). Nato morate vnesti ukaz za nastavitev naslova želenega strežnika (uporabljamo Googlove kombinacije):
Za alternativo se uporablja druga vrstica, prikazana na spodnji sliki:

Kako spremeniti DNS na usmerjevalniku?

Nazadnje je včasih potrebno ponovno konfigurirati naslove na usmerjevalniku. Kako spremeniti nastavitve DNS v tej napravi? Najprej se prijavite v spletni vmesnik s katerim koli internetnim brskalnikom z naslovom usmerjevalnika 1921680.1 (ali 1.1 na koncu), prijavo in geslo (običajno admin /admin).
V razdelku WAN omogočite uporabo določenih naslovov DNS in vnesite vrednosti sami, nato shranite spremembe in ponovno zaženite usmerjevalnik.

Sorodne publikacije