Kako ravnati z računalniki iz nič: navodila za lutke

Kako ravnati z računalniki iz nič? Do danes je to vprašanje postalo bolj priljubljeno kot kdajkoli prej. Računalniško industrijo zanimajo ne le mladi, ampak tudi bolj odrasli ljudje. Toda kje je to zanimanje? Zakaj potrebujete računalnik? Večina ljudi kupi računalnik za zabavo. Postavili so zanimive igre, gledali svoje najljubše filme, komunicirali v družabnih omrežjih itd. Vendar pa obstaja še ena kategorija ljudi, ki so bolj izkušeni, ki bi v tej tehniki lahko našli velik vir dohodka. V knjigi "Kako razumeti računalnike za prehrano" potrebujete vse informacije, ki vam bodo pomagale, da se poglobljeno seznanite z osnovami vašega računalnika. Z množenjem njihovega znanja so mnogi postali programerji, oblikovalci spletnih strani, razvijalci, pisci besedil SEO itd.


V tem članku boste izvedeli, kako začeti z računalniki, kaj so in kako jih uporabljati. Ta začetna znanja vam bodo pomagala pri nakupu te tehnike: zabavo ali zaslužek.

Glavna razlika med računalnikom in prenosnim računalnikom

Preden začnemo učiti osnove računalniške industrije, je treba vedeti, da se laptop razlikuje od računalnika. Najpomembnejša stvar je njegova mobilnost. Če lahko svoj prenosni računalnik prinesete kjerkoli, kjerkoli želite, potem z računalnikom to ne bo delovalo. Prenosnik je mobilna naprava, ki jo poganja baterija, vendar računalnik- to je stacionarno delo, ki deluje iz mreže tehnik. Obe napravi sta opremljeni s tipkovnico, miško, zaslonom, RAM-om, grafično kartico itd. Vse komponente (monitor, zvočna kartica, procesor itd.), Ki so v računalniku, lahko po potrebi zamenjate, kar ni mogoče reči o prenosnem računalniku.


Poleg tega sta računalnik in prenosni računalnik nameščena operacijski sistem (Windows ali Linux). Nato se naučimo, kako se naučiti ravnati z računalniki in takoj začeti z operacijskim sistemom. Če na primer obvladate prenosni računalnik, ne boste imeli težav z računalnikom in obratno.

Kako ravnati z računalniki: operacijski sistem

Operacijski sistem - to je duša računalnika, njegova vitalna moč. Ko zaženete to tehniko, začne operacijski sistem najprej delovati, nato pa še drugi programi, ki so v njem.
Zahvaljujoč tej programski opremi se zaženejo vsi programi, nameščeni v računalniku, in predvajajo se medijske datoteke. Brez tega bi računalnik prikazal le črni zaslon in številke s črkami. Kaj še potrebuje operacijski sistem? Pred tem so poslušali glasbo na snemalnikih, ki so reproducirali zapise iz kaset in posnetkov. Zdaj se je vse to začelo z različnimi igralci programske opreme in programske opreme. Z drugimi besedami, operacijski sistem animira vse dele računalnika: miško, zvočnike, monitor, tipkovnico in vse, kar je vključeno v sistemsko enoto (procesor, RAM, matična plošča itd.).

Naprava PC

Preden se naučite razumeti žleze računalnika, morate najprej preučiti njegovo zasnovo. To pomeni, da morate razumeti, kaj točno je del te tehnike. Računalnik je sestavljen iz:
 • notranjih delov - tistih, ki jih vsebuje sistemska enota (velika črna škatla). Ti vključujejo matično ploščo, procesor, pogon, RAM, zvočno kartico in hladilnik, in še več. Vsak od teh delov lahko v primeru okvare zamenjate z novim.
 • Zunanji deli - vse druge računalniške naprave, ki jih je mogoče priključiti na sistemsko enoto (miška, tipkovnica, zvočniki in monitor).
 • Vsi ti deli, tako notranji kot zunanji, imajo svojo klasifikacijo:
 • Vhodne naprave so deli, s katerimi računalnik prejme informacije (tipkovnico in miško).
 • Naprave za izhod informacij so tiste, s katerimi pridobimo informacije iz računalnika (zaslon in zvočniki).
 • Torej smo pogledali glavne dele računalnika, brez katerih ne bi mogel uspešno delati. Če pa želite vedeti, kako bolje razumeti računalnike, bomo podrobneje razpravljali o vsaki komponenti.

  Sistemska enota

  Če je operacijski sistem duša računalnika, je sistemska enota vsi notranji organi. Sestava sistemske enote vključuje veliko delov, ki medsebojno delujejo. Najpomembnejši del je matična plošča (velik čip). To je vse, kar je povezano z njim.
  Zunanji deli vključujejo tudi napravo Wi-Fi, igralne konzole in TV-kartico, kipriključite tudi na sistemsko enoto. Preden kupite računalnik, je treba ugotoviti, kateri namen bo služil: za igre, gledanje filmov in delo z dokumenti ali samo za dostop do interneta. Odvisno od vaše izbire, bo svetovalec trgovine ponudil matično ploščo z najboljšo vrednostjo in potrebnimi funkcijami.
  Na zunanji strani sistemske enote sta dva gumba: en velik, drugi majhen. Great služi za zagon računalnika, in malo - za nujni ponovni zagon.

  Kako ravnati z računalniki: monitor

  Verjetno vsi doma imajo televizijo. Računalniški monitor ima nekaj skupnega z njim. Obe napravi opravljata enako funkcijo - prikaz informacij na zaslonu. Glavna razlika je v tem, da televizor sprejema informacije iz kabla (analogni signal) ali preko antene in monitor prejema informacije iz sistemske enote. Natančneje, iz grafične kartice, ki je nameščena v sistemski enoti.
  Monitorji, kot so televizorji, se lahko razlikujejo po velikosti in vrsti. Velikost je določena v palcih. Tip monitorja je lahko tekoči kristal (LCD) ali elektronski snop (CRT). Glavna razlika je v teži in dimenzijah. Monitor CRT je precej težji od LCD-a in je na namizju vzel veliko prostora, vendar kakovost slike ni bila veliko slabša. Sodobni LCD zasloni imajo hitrost osveževanja 120 Hz in kot gledanja 178 stopinj, kar pa ne velja za prikaz CRT.

  Računalniški zvočniki

  Še ena izhodna napravainformacije - to so računalniški zvočniki. V tem primeru so informacije predstavljene v obliki zvoka, ki prihaja iz zvočne kartice. Glavna razlika med računalniškimi zvočniki in navadnimi zvočniki je vgrajen avdio ojačevalnik. To pomeni, da zvočna kartica, ki se nahaja v sistemski enoti, prenaša analogni signal na ojačevalnik zvoka in šele nato se obdelani zvok odda v zvočnike.

  Računalniški zvočniki imajo dva kabla. Ena se priključi na sistemsko enoto, druga pa na električno omrežje. Stebri imajo tudi povezavo kabla, nekateri z zvočnim nadzorom.

  Tipkovnica

  Kako razumeti računalnike, in sicer v napravah za oddajanje informacij, smo delno seznanjeni. Zdaj pa se pogovorimo o napravah, ki služijo za vnos informacij. Tipično je tipkovnica namenjena pisanju številk in črk (ruski in angleški). Vendar pa imajo moderne tipkovnice še veliko drugih uporabnih funkcij, ki pomagajo zmanjšati čas vklopa ali izklopa nekaterih aplikacij.
  Igralne tipkovnice imajo svoje funkcije za večje udobje. Najpogosteje so ukrivljene in opremljene z mnogimi dodatnimi funkcijami, ki omogočajo delo z računalnikom brez miške. Na primer, v večpredstavnostnih tipkovnicah na zgornji plošči so dodatni gumbi, ki so odgovorni za raven zvoka, previjanje pesmi, premor itd. Igralne tipkovnice imajo svoje funkcije za večje udobje. Najpogosteje so ukrivljene in opremljene z mnogimi dodatnimi funkcijami, ki omogočajo delo z računalnikom brez miške.

  Miška

  Druga naprava za vnos informacij je računalniška miška. Ime je dobila zaradi edinstvene oblike, ki spominja na živo miško. Računalniška miška, tako kot tipkovnica, se ne razlikuje le v obliki, ampak tudi po funkcionalnosti. Pri standardni miški sta samo dva gumba (desno in levo) in kolesa. Levi gumb je namenjen za izvedbo glavnih dejanj (odpiranje ali zapiranje programa, premik bližnjic itd.) In pravice - za dodatne (odprte lastnosti, dodatna plošča itd.).
  Kar se tiče igralnih mišk, so poleg standardnih gumbov nudili še veliko dodatnih (nabor številk, zaklepanje koles, vklop in izklop osvetlitve ozadja itd.). Tudi v modernih miših se uporablja laser, ki je bolj občutljiv kot običajna krogla, kot pri standardnih. Takšne miške stanejo malo več kot preproste naprave, vendar je njihova življenjska doba daljša (od tri do pet let).

  Zaključek

  Zahvaljujoč posredovanim informacijam je mogoče razumeti, kako ravnati z računalniki, in sicer z njihovimi komponentami. Z znanjem, ki ga imate, boste lahko izbrali najboljši računalnik, ki bo ustrezal vašim zahtevam in ciljem cilja. Ne pozabite, da se lahko vsi deli, tako zunanji kot notranji, pri lomu zamenjajo z novimi, kar ni mogoče s prenosnim računalnikom.

  Sorodne publikacije