Kako prepoznati grafično kartico na prenosnem računalniku: najlažji način

Prenosniki morajo pogosto ugotoviti, kateri grafični pospeševalnik je nameščen na prenosnem računalniku. To je lahko posledica številnih razlogov, vključno z namestitvijo nekaterih izjemno sodobnih iger in katere koli druge programske opreme, ki lahko uporablja to napravo med postopkom, ali če je zamenjana, na primer v primeru okvare. Toda kako določiti vrsto grafične kartice na prenosnem računalniku, da bi ugotovili tudi njene največje podrobnosti? Če s prejemom informacij samo po imenu modela in njegovega proizvajalca ni težav, z značilnostmi niso tako preproste. Tukaj je nekaj splošnih univerzalnih metod, ki vam bodo pomagale pri iskanju vseh teh vprašanj.


Kako najlažje prepoznati grafično kartico na prenosnem računalniku s standardnimi orodji operacijskega sistema?

Pred določitvijo vrste nameščene opreme je treba jasno razumeti, da je večina prenosnih računalnikov srednjega razreda opremljena z izključno integriranimi in ne diskretnimi grafičnimi adapterji. Diskretne kartice lahko namestite predvsem na igralne modele prenosnih računalnikov, včasih pa na naprave, imenovane ultrabook z velikimi diagonalami zaslona. Tako nekatere predlagane metode ne morejo zagotoviti popolnih informacij, ki se nanašajo prav na integrirane čipe. Nekatere splošne informacije o nameščenem grafičnem pospeševalniku pa lahko dobite tudi z orodji Windows. Za začetekPoglejmo, kako definirati grafično kartico na prenosnem računalniku z informacijskimi orodji samega operacijskega sistema. Očitno vsi uporabniki vedo, da je v operacijskem sistemu Windows zahtevane kratke informacije prikazane v posebnem "Device Managerju", v katerem lahko nadzorujete "železo" in nekatere virtualne komponente, pa tudi njihove voznike.


Tako ni nič enostavnejšega od klicanja ustreznega oddelka z informacijami (na primer ukaza devmgmt.msc iz ukazne mize Run) in si oglejte ime grafičnega čipa v točki video adapterja. Poleg glavnega imena naprave lahko takoj določite posebne identifikatorje VEN in DEV, ki lahko najdejo najprimernejši gonilnik za primere, ko ga sistem ne more namestiti sam.

Pridobivanje karakteristik vmesnika prek nastavitev zaslona

Zdaj pa se na kratko pogovorimo o tem, kako prepoznati grafično kartico na prenosnem računalniku z uporabo tega zaslona.
Če želite to narediti, samo pokličite meni prek menija PCM na prostem namizju, nato uporabite element za nastavitev ločljivosti zaslona in nato prebrskajte informacije na kartici z vmesnikom. Vendar, če imate najnovejše posodobitve za Windows 10, ta tehnika ni dobra, zato lahko uporabite nadzorno ploščo »in razdelek, ki je odgovoren za grafiko (na primer Intel HD Graphics).
Ko odprete posebnega upravitelja, pojdite na postavko možnosti inkjer bo vrsta pospeševalnika navedena na strani z informacijami. Opomba: Uporaba informacij o adapterju lahko zagotovi popolne informacije, ki vključujejo količino dodeljenega pomnilnika samo za diskretne čipe (na primer, če je na prenosnem računalniku grafična kartica NVIDIA), vendar se ti parametri običajno ne prikažejo za ločene adapterje.

Uporaba sistemskih informacij

Uporabite lahko tudi sistemske informacije (msinfo32), kjer morate v razdelku komponent izbrati element prikaza.
Tudi tu so lahko predstavljene le splošne informacije, dodatne funkcije pa so lahko prikazane, na primer, samo če je na prenosni računalnik nameščena diskretna grafična kartica AMD ali NVIDIA.

Kako ugotoviti, katera grafična kartica na prenosnem računalniku je DirectX?

Vse zgoraj navedene metode ne dajejo popolne slike o potrebnih parametrih integriranega tipa grafičnega pospeševalnika, ki je nameščen neposredno na matično ploščo. Kako prepoznati grafično kartico tega razreda na prenosnem računalniku in pridobiti dodatne funkcije, na primer, če želite vedeti, koliko pomnilnika je v celoti dodeljeno? Mnogi uporabniki so ga zastali.
Medtem, v operacijskem sistemu Windows katere koli generacije obstaja zanimivo orodje, imenovano pogovorno okno DirectX, ki se iz menija Run imenuje okrajšava dxdiag. V glavnem oknu morate iti na zavihek zaslona in v zgornjem levem bloku ter prikazati parametre, ki jih zahteva uporabnik.

Informacijske službe

Vendar pa je mogoče pridobiti največ informacij prek specializiranihPripomočki za razvijalce tretjih oseb. Danes je veliko takih programov, vendar so najbolj vredne aplikacije AIDA64 (nekdanji Everest), GPU /CPU-Z in Speecy.
V njih so informacije predstavljene v najbolj razširjeni obliki, ne le z grafičnim pospeševalnikom, temveč tudi z vsemi napravami in programskim okoljem računalnika.

Katera pot je boljša?

Toda katera od naslednjih tehnik je najbolj primerna za uporabnika? Seveda so programski izdelki tretjih proizvajalcev čim bolj popolni, ne pa tudi stroški sistemov, ki temeljijo na sistemu Windows. Ne bi smelo biti vprašljivo zaradi dvomov. Če pa nihče ni na voljo ali so plačljive pripomočke, kot v primeru AIDA64, lahko diagnostično orodje DirectX uporabljate na enostaven način. Za lastnike integriranih čipov je to morda edini sprejemljiv način za "iztiskanje" parametrov, povezanih s skupno količino dodeljenega pomnilnika. Mimogrede, in datoteke glavnih gonilnikov takšnih naprav, informacije tukaj izgleda bolj iznajdljivo in razumljivo.

Sorodne publikacije