Kako predpisati formulo v Excelu: navodila po korakih, funkcije in priporočila

Kot veste, je urejevalnik Excelovih pisarn prvotno namenjen izdelku matematičnih, algebrskih in drugih izračunov, ki uporabljajo uvedbo posebnih formul. Vendar pa je v luči, kako predpisati formulo v Excelu, je treba upoštevati, da je večina operacij pri izvajanju kartice bistveno drugačna od vsega, kar se običajno uporablja v normalnem življenju. To pomeni, da imajo same formule nekoliko drugačen pogled in ne uporabljajo operaterjev, ki se uporabljajo za zapisovanje standardnih izračunov.


Razmislite, kako napisati formulo v Excelu, v nekaj preprostih primerih, ne da bi vplivali na kompleksne operacije, da bi razumeli, kateri program je treba globoko preučiti. Toda celo predhodno znanje bo vsakemu uporabniku omogočilo razumevanje osnovnih načel uporabe formul za različne priložnosti.

Kako predpisati formulo v Excelu: začetni koncepti

Tako je uvedba vrednosti formul v program nekoliko drugačna od standardnih operacij, ki jih uporabljajo znaki in uporabljeni operaterji. Pri reševanju problema, kako napisati formulo v Excelu, se morate zanesti na osnovne koncepte, ki veljajo za skoraj vse računalniške sisteme.
Dejstvo je, da stroj, ki vnese kombinacijo tipa "2 x 2" ali prehod skupne komponente za oklepaje ("2 + 2) 5") ne razume. To vključuje uporabo več vrst znakov, ki so zastopani vSpodnje tabele ne štejejo logičnih operaterjev.-

Znesek, sestav+


Množenje, produkt*razdelitev, zasebno

36)
/Poravnava do^Interesi in operacije%Več, manj kot ali enako, ni enako& gt; ,
V tem primeru se prednost operacije začne s stopnjo in konča z dodajanjem in odštevanjem. Poleg tega je kljub temu, da se Excel lahko uporablja kot navaden kalkulator, običajno treba določiti številke celic ali njihove obsege za izračune. Samoumevno je, da mora biti oblika podatkov v kateri koli taki celici nastavljena na ustrezno (vsaj numerično).


Količina in razlika

Kako določiti formulo za vsoto ali razliko v Excelu? Torej, začnimo z najenostavnejšim, ko morate izračunati znesek. V vrstici formul (in za vse operacije) se najprej uvede znak enakosti, po katerem se prilega zahtevana formula. V primeru običajnega kalkulatorja lahko določite "= 2 + 2" za nastavljeno celico. Če se seštevek opravi za vrednosti, vnesene neposredno v druge celice (npr. A1 in A2), formula postane "= A1 + A2. Za uporabo dodatnih operaterjev je lahko vsota pogosto v oklepajih. Za razliko - isto, samo z minus namesto plus.
Pri določanju številk celic ali njihovega obsega se lahko uporabijo posebne številkevsota (v ruski različici CYM, v angleščini - SUM). Pri določanju več celic je videti: "= SUMM (A1; A2)", za območje - "SUM (A1: A10)", če je potrebno izračunati vsoto vseh številk v celicah od prvega do desetih. V bistvu, če nastavite aktivno celico, ki je takoj za zadnjim stolpcem v izhodni vrednosti, ne morete vnesti formule, samo kliknite gumb za samodejno seštevanje.

Množenje, delitev in dvig do stopnje

Zdaj pa poglejmo, kako napisati formulo za množenje ali delitev v Excelu. Naročilo je enako kot pri vnosu zneska ali razlike, le operaterji se razlikujejo.
Izdelek uporablja obrazec "= A1 * A2", za zasebno - "A1 /A2". Mimogrede, to so popolnoma isti ukazi, ki jih lahko najdemo pri uporabi standardnega kalkulatorja Windows.
Simbol "^" se uporablja za oblikovanje stopnje. Za vrednost A1, ki jo je treba npr. Kvadrirati, se uporabi formula "= A1 ^ 2".

Procentualni izračuni

Z zanimanjem je poleg kompleksnih izračunov tudi preprosto. Kako napisati formulo z Excelom v Excelu? Samo vnesite formulo "= A1 * 5%", po kateri boste dobili enakih pet odstotkov vrednosti v ustrezni celici.

Z uvedbo formul, ki temeljijo na dodeljevanju celic

Toda vse to se nanaša na ročno nalogo ali tako imenovane formule neposrednega vnosa (neposredni ali neposredni vnos). Pravzaprav je včasih koristno uporabiti miško in tipko Ctrl.
Če pritisneteZ miškimi tipkami lahko preprosto dodelite želene celice, tako da najprej vnesete potreben izračun v liniji formule. Celice bodo dodane neposredno v vrstico s formulami. Toda, odvisno od vrste formule, je treba včasih ročno postaviti okrogle oklepaje.

Absolutne, relativne in mešane celične vrste

Treba je posebej poudariti, da je mogoče v programu uporabiti več vrst celic, da ne omenjamo podatkov, ki jih vsebujejo. Absolutna celica je nespremenjena in vpliva na to, kako je relativna vrednost $ A $ 1 sklic na običajno lokacijo (A1), mešana pa je kombinacija sklicev na absolutne in relativne celice ($ A1 ali A $ 1). Običajno se ti formati uporabljajo za ustvarjanje navzkrižnih povezav, ko formule uporabljajo podatke, ki so na različnih listih knjige ali celo v različnih datotekah.

Formula BVR

Na koncu si poglejmo, kako napisati formulo VLOOKUP v Excelu. Ta tehnika omogoča vstavljanje podatkov iz enega območja v drugega. V tem primeru je metoda nekoliko podobna tisti, ki se uporablja pri reševanju problema, kako v Excelu napisati formulo "Condition", ki uporablja znake, prikazane v zgornji tabeli. Na splošno so takšni izračuni nekaj podobnega kot preprosti filtrirani stolpci, ki jih morate samo filtrirati, ne pa približnih vrednosti.
V tej variaciji se v "Čarovniku za funkcije" najprej uporabi Območje vrednosti izvirne (prve) tabele, v polju "Tabela" pa se določi drugo območje z vsebino (F4), ki ji sledi številka stolpca, inV polju intervalnega pogleda se nastavi vrednost "KRVI", če je resnično nujno, da dobimo natančne, a ne približne vrednosti med filtracijo. Običajno se takšne formule uporabljajo bolj na zalogi ali v računovodstvu, kadar ni mogoče namestiti nobenih specializiranih programskih izdelkov.

Sklep

Še vedno je treba povedati, da tukaj niso bile opisane vse formule, ki bi se lahko uporabile v urejevalniku Excelovih preglednic. To je, tako rekoč, samo osnove. Dejansko, če kopljemo v trigonometrijo ali izračunavamo logaritme, matrike ali celo tenzorske enačbe, je vse videti precej bolj zapleteno. Ampak, da bi preučili vse to, morate temeljito preoblikovati priročnik s samim urejevalnikom. In to ne pomeni, da lahko v Excelu na podlagi podatkov ustvarite tudi najpreprostejše logične igre. Na primer, lahko prinesete isto "kačo", ki sprva ni imela nobene zveze z urejevalnikom mize, vendar so jo navdušenci njihovega dela obnovili točno v Excelu. Po drugi strani pa je treba jasno razumeti, da s preučevanjem primitivnih formul ali podatkovnih dejanj, ki jih je potem mogoče zlahka obvladati in zahtevnejših izračunov, na primer z ustvarjanjem navzkrižnih sklicev, uporabo različnih skriptov ali skriptov VB itd. vse to traja nekaj časa, da bi se, če želite študirati program in vse njegove možnosti v največji možni meri, potiti čez teoretični del.

Sorodne publikacije