Kako popolnoma odstraniti aplikacijo iz računalnika: metode in priporočila

Pogosto se zgodi, da se računalnik zažene počasi, pri odpiranju različnih programov pride do napak, prostor na trdem disku pa hitro poteče. Da ne boste imeli težav z delovanjem naprave, morate pravočasno in pravilno izbrisati neuporabljene aplikacije. Kako popolnoma odstraniti aplikacijo iz računalnika, bomo podrobneje preučili v tem članku.

Zakaj odstraniti programe?

Pomnilnik računalnika skozi čas zbira ogromno različnih podatkov. Ponavadi prenesemo različne aplikacije, ki jih uporabljamo za nekaj časa, in jih pozabimo takoj, ko jih je treba uporabiti. Vsak program pušča preostale podatke v registru računalnika in v različnih imenikih. Ko se taki podatki kopičijo veliko, lahko resno upočasni računalnik, da ne omenjamo dejstva, da na trdem disku ostane veliko prostora, ki lahko prej ali slej manjka za resnično potrebne datoteke.


Zato je treba redno opravljati revizijo vseh neuporabljenih programov in vedeti, kako pravilno odstraniti programe iz računalnika.

Odstranjevanje programov v operacijskem sistemu Windows

Ni dovolj, da samo izbrišete mapo, ki vsebuje aplikacijske datoteke - ne prinaša želenega rezultata, še vedno pa obstajajo datoteke, ki so bile tako ali drugače uporabljene v programu. Če želite ugotoviti, kako v celoti odstraniti aplikacijo iz računalnika, najprej pojdite na ploščoupravljanje To lahko storite v meniju Start tako, da se pomaknete do njega in izberete ustrezno postavko. Če imate Windows 7, pojdite v kategorijo Pogled in poiščite "Odstrani programe" na seznamu. Oglejte si, kako izgleda na sliki zaslona. Zahtevani meni je označen z rumeno.
Takoj, ko vstopite v to enoto, boste videli seznam vseh nameščenih aplikacij in aplikacij. Izberite aplikacijo, ki jo želite izbrisati, kliknite nanjo in potrdite brisanje. Pripravljen Na ta način lahko odstranite programe na računalniku z operacijskim sistemom Windows. Kako lahko drugače počistim napravo od nepotrebnih informacij?


Windows register

Register zbira zapise o delu vseh programov in programov, ki so nameščeni v računalniku. Sčasoma postanejo toliko, da začne resno vplivati ​​na delovanje računalnika. Čiščenje registra je potrebno za odpravo neželenih vnosov in izboljšanje zmogljivosti naprave. Poleg tega, ko morate trajno odstraniti program iz računalnika, kot veste, ni dovolj, da se preprosto znebite datotek, morate tudi počistiti register in se prepričati, da so odstranjene vse komponente programa. Za zagon na tipkovnici pritisnite kombinacijo tipk WIN + R in prikaže se vrstica »Zaženi«. Vnesti mora naslednji ukaz regedit. V meniju registra pritisnite tipko Enter ali gumb OK.

Varnostno kopiranje podatkov

Najprej morate narediti kopijo razpoložljivih podatkov v primeru, da čiščenje registra škoduje delu osebnega računalnika ali aplikacij. Izvoz iz registra je treba opraviti prejzbrišete podatke in v celoti odstranite aplikacijo iz računalnika. Kot lahko vidite, sistem zagotavlja varnostno kopiranje informacij, tako da je v primeru kritične napake mogoče obnoviti.
Na vrhu menija izberite ukaz Izvozi, nato izberite imenik, kjer bo shranjena podatkovna datoteka, vnesite njegovo ime in ga shranite. Če gre kaj narobe, se lahko vrnete na prejšnjo delovno različico. Če vas skrbi pomanjkanje prostega prostora v računalniku, če ste uspešno izbrisali podatke v registru, lahko kopirane datoteke odstranite. Ne vnašajte registra, ne da bi shranili kopijo podatkov - nima funkcije preklica.

Čiščenje registra

Sam register je razdeljen na dva dela - drevo objektov je na levi in ​​zapisi so sami na desni. Na levi strani morate poiskati imenik z imenom HKEY_CURRENT_USER, ga razširiti in pojdite v mapo Software. Poglejte spodnji posnetek zaslona - izbrana barva je mapa, v katero želite iti.
Tukaj boste videli celoten seznam programov, ki so bili nameščeni na vašem računalniku. Poiščite želeni program in videli boste objave, ki se ujemajo z njim. Zdaj samo označite vnos z miško in kliknite Izbriši. Tako ste lahko prepričani, da zdaj veste osnovne informacije o tem, kako v računalniku odstraniti neželene programe. Če niste prepričani, ali želite izbrisati vnos za določen program, poskusite poiskati te informacije, da ne boste naredili napačnih pozitivnih rezultatov.

Značilnosti odstranjevanja programov v sistemu Windows 10

Postopek brisanjaaplikacije v tem operacijskem sistemu so skoraj enake tistim, ki so opisane zgoraj, vendar obstaja še en način, ki vam omogoča, da odstranite programe iz računalnika v sistemu Windows 10.
Če želite to narediti, pojdite v razdelek »Možnosti« v meniju »Start« in poiščite meni »Aplikacije in funkcije«. " Odpre se seznam razpoložljivih aplikacij, iz katerega lahko izberete tistega, ki ga želite odstraniti, in kliknite ustrezni gumb na desni spodaj. Windows 10 ima še eno zelo hitro možnost odstranitve: meni Start prikazuje seznam aplikacij. Samo kliknite z desno miškino tipko in izberite »Izbriši«. Lahko razmislite o tej metodi, na primer z odstranitvijo enega izmed najbolj priljubljenih programov iz Yandex - Voice Assistant "Alice". Če želite popolnoma odstraniti aplikacijo Alice iz računalnika, kot je prikazano zgoraj, jo poiščite v meniju aplikacije ali na seznamu programov in komponent prek nadzorne plošče. Če želite izbrisati, jo morate izbrati, označiti z miško in klikniti »Spremeni /Izbriši« ali preprosto »Izbriši«.

Drug način odstranitve programa

Praviloma je v večini programov, iger in aplikacij funkcionalnost za njihovo odstranitev neposredno v sam program. Če želite ugotoviti, kako popolnoma odstraniti program ali igro, poiščite ikono programa, ki je trenutno ne potrebujete, z desno miškino tipko kliknite in izberite Datoteka. Odpre se imenik z nameščenimi datotekami.

Med njimi morate najti datoteko Uninstall. Morate ga zagnati in slediti navodilom na zaslonu. Praviloma se zahteva večkratkliknite "Naprej" in počakajte, da se program izbriše iz računalnika.

Uporaba različnih pripomočkov

Odstranjevanje programov in čiščenja računalnikov ni mogoče samo z vgrajenimi standardnimi funkcijami operacijskega sistema Windows, temveč tudi z različnimi orodji drugih proizvajalcev, ki pomagajo popraviti vrstni red v datotečnem sistemu in odstraniti nepotrebne programe. Načelo večine teh programov je enako, zato poglejmo primer najbolj priljubljenega izmed njih - Revo Uninstaller. Ta pripomoček pomaga pri odstranjevanju programov, ima več načinov brisanja:
 • vdelan - najpogostejša odstranitev;
 • varno - pomaga pri obravnavanju skritih datotek in zapisov v registru;
 • povprečje - združuje funkcijo varnega načina z iskanjem v skupnih mestih;
 • razširjeno - kot je razvidno iz naslova, ta način zagotavlja najbolj popolno funkcijo, preverjanje zapisov na disku in registra ter skritih map.
 • Če želite začeti uporabljati ta pripomoček, je dovolj, da ga prenesete in namestite v računalnik (prenosnih različic sploh ni treba namestiti). Zaženite program in videli boste seznam programov, ki so na voljo za odstranitev. Na splošno je funkcionalnost takšnih programov povsem dovolj, tako da uporabnik nima več vprašanj o tem, kako v celoti odstraniti aplikacijo iz računalnika.
  Iz seznama izberite, izbrišite - in končali ste! Obstaja veliko podobnih programov - poskusite in ugotovite, kateri program je najbolj primeren za vaše potrebe.

  Brisanje komponent operacijskega sistema

  V razdelku »Odstrani programe« v ukazni vrstici ne bodo prikazani vsi programi. Nekateri so sistemske komponente sistema Windows in jih ni mogoče odstraniti na enak način kot drugi programi. Lahko jih vklopite ali izklopite samo s posebnim menijem. Če želite onemogočiti komponente sistema Windows, pojdite na nadzorno ploščo in v njej pojdite na element »Programi«. Odpreti morate okno kot na spodnji fotografiji.
  Želeni del je označen z barvo. Pojdimo do njega in si ogledamo možnost uporabe potrditvenega polja, da omogočimo ali onemogočimo komponente sistema Windows. Zato, da bi omogočili nazaj komponento, bo dovolj, samo pojdite v meni in znova označite potrditvena polja na teh programih. Pomembno je vedeti, da ta metoda, tako kot čiščenje zgoraj navedenega registra, zahteva, da so pravice skrbnika računa izvršljive.

  Odstranjevanje protivirusnega programa

  Opozoriti je treba, da odstranitev standardnih metod protivirusne programske opreme ne prinaša vedno želenega rezultata. Zato vam bomo svetovali: pri odstranjevanju antivirusnega programa je bolje poznati tehnično podporo dobavitelja, obstaja pa poseben pripomoček, napisan posebej za ta virus - praviloma taki programi proizvajajo kvalitativno čiščenje od komponent protivirusnega programa. V tem primeru je ponavadi dovolj, da zaženete ponovni zagon in po potrebi počakate na navodila na zaslonu.

  V zaključku

  Torej smo upoštevali glavnonačine za odstranitev programa iz računalnika. Osnovno pravilo je, da je manj podatkov, ki jih program pusti, hitreje lahko računalnik deluje.

  Sorodne publikacije