Kako odstraniti geslo iz Excelove datoteke: nekaj preprostih metod

Primeri, ko uporabniki ustvarjajo svoje dokumente v obliki preglednic, jih varujejo z geslom, se pogosto srečujejo. To je potrebno, da ne bi spremenili formule ali pa preprosto niso bili vidni. Mnogi začenjajo razmišljati o tem, kako odstraniti geslo iz Excelove datoteke ali odstraniti zaščito. Sledi nekaj preprostih metod, ki vam omogočajo, da izvedete takšne operacije v samo nekaj minutah.

Kako odstraniti zaščito iz Excelovih datotek, poznati geslo?

Najprej preučimo običajno stanje, ko je list ali list papirja zaščiten, vendar uporabnik pozna geslo, ki omogoča spremembo vsebine.


Algoritem za odstranitev zaščite je naslednji. Najprej uporabite glavno ploščo, v kateri je izbran oddelek za pregled, nato pa prehod na varnostni trak. Če želite potrditi dejanje, boste morali vnesti geslo, po katerem bo črka ali datoteka na voljo za urejanje. Z njim je vse preprosto. Toda kako odstraniti geslo iz Excela, če uporabnik, ki mora spremeniti datoteko, ne ve ali se ne spomni kombinacije, ki jo želite? Tukaj lahko uporabite več načinov.

Kako odstraniti geslo iz Excelove datoteke s pomočjo programa?

Tehnika odstranjevanja gesla je precej preprosta. To storite tako, da v odprtem dokumentu uporabite meni Datoteka, ki izbere vrstico z informacijami o njem.
Nato pritisnete gumb Varnostna zaščita na knjigi in natoUporablja se šifriranje gesel. Okno bo prikazalo predhodno nameščeno kombinacijo. Kako odstraniti geslo iz Excelove datoteke? Torej preprosto izbrišite vse znake iz niza gesel in ponovno shranite dokument. Ko se knjiga ponovno odpre, se zahteva po vnosu gesla ne bo več pojavljala.


Uporaba spremembe v obliki zapisa datoteke

Obstaja še en manj učinkovit način za reševanje vprašanja, kako odstraniti geslo iz Excelove datoteke. Gre za spreminjanje oblike izvornega dokumenta. Odprto datoteko morate najprej shraniti neposredno v program, tako da izberete XML kot obliko zapisa. Novi dokument se nato odpre v navadnem Beležnici z uporabo menija desnega klika in ukazom Urejanje z ukazom Open with, in tam je čas, da poiščete oznako z geslom (ponavadi je videti kot geslo), nato izbrišete vsebino in samo kliknete shrani dokument (za hiter shranjevanje lahko uporabite bližnjico Ctrl + S). Toda z velikim številom listov ta metoda morda ne bo delovala, zato najprej shranite dokument XLSX, nato pa ga odprite s katerimkoli arhivatorjem (WinRAR, 7-Zip) in izvlecite vsebino na katerokoli primerno mesto.
Nato v nezapakiranih imenikih poiščete mapo Delovne liste, ki bo vsebovala vso datoteko XML (Sheet1 Sheet2, itd.). Po tem morate za vsak tak predmet ponoviti postopek urejanja v besedilni aplikaciji. Najprej najde iskanje oznak listProtection in nato odstrani vse, kar je med kombinacijami. Po tem bi moral biti standardshranite, nato povlecite shranjene datoteke v okno za arhiviranje in se strinjate, da vsebino zamenjate. Po zaključku vseh teh dejanj v urejevalniku tabele lahko datoteke shranite v lastni obliki.

Programi tretjih oseb

Končno, vprašanje, kako odstraniti geslo iz Excelove datoteke, je mogoče rešiti s posebnimi programi za skriptiranje, kot je Remover gesla.
Po namestitvi program integrira svoje ukaze v pisarniške aplikacije (ne samo v Excelu, ampak tudi v vseh drugih). Če želite odstraniti geslo, morate najprej začeti z vgrajenim skriptom VBA, zato morate najprej sprejeti makro, nato odpreti datoteko in v glavnem oknu urednika uporabiti ukaz Straxx. Pri tem je potrebno razumeti, da aplikacija ni kreker in ne deluje na principu naključne izbire želene kombinacije. On onemogoči zaščito datoteke od znotraj, zato jo uporabite preprosto in varno. Povratne informacije uporabnikov, ki so uporabile ta scenarij v praksi, kažejo, da celoten postopek odstranitve zaščite traja približno dve minuti.

Sorodne publikacije