Kako natisniti rimske številke v Wordu

Čeprav se rimske številke v besedi in tudi v življenju uporabljajo zelo redko, je treba vedeti, kako so napisane. Še posebej tako pogosto najdemo v učbenikih in literaturi. In če pišete na papir, bo vsakdo lahko, potem mnogi, če je potrebno, jih napišejo v word'e obstajajo težave. Ta članek bo razložil, kako jih natisniti v tem programu.

Uporaba latinske postavitve tipkovnice

Začnimo z najpreprostejšim načinom tiskanja rimskih številk v Wordu z uporabo latinske razporeditve tipkovnice. Vse, kar je potrebno vedeti za povprečnega prebivalca, je pravilo oblikovanja takšnih številk. Dejstvo je, da so precej podobni latinščini. Na primer, rimska številka 10 je napisana kot angleška črka X, 5 pa V.


Vse, kar morate vedeti je, kako preklopite samo postavitev. Ampak to je tudi enostavno. Obstajata dva načina. Prva je uporaba vročih tipk Alt + Shift ali Ctrl + Shift (odvisno od operacijskega sistema). Drugi način je preklapljanje prek posebnega menija v opravilni vrstici Windows. Nahaja se v spodnjem desnem kotu, natančna lokacija pa je na sliki nekoliko nižja.
Možno je omeniti tudi tretjo metodo, ki se uporablja zelo redko. Vendar je treba takoj opozoriti, da deluje le na osmih in desetih različicah operacijskega sistema Windows. Leži v pritisku na "vroče tipke" Win + preslednico.

Uporaba tabele znakov

Rimske številke v Wordu lahko natisnete tudi na drug način.Seveda se lahko nekomu zdi, da je neučinkovita in preprosto neuporabna, vendar se spomnite, da je še vedno vredna tega. Uporablja posebno preglednico s simboli, ki je na voljo v vsaki različici programa. Predstavljen bo primer uporabe različice 2003, vendar je vredno reči, da je lahko pisanje rimskih številk v Wordu 2010 enako.


Na glavni strani programa morate najprej klikniti na gumb "Vstavi", ki se nahaja nad zgornjim oknom in v spustnem meniju izberite "Znaki". Rezultat bo okno, v katerem bo veliko število znakov. Najti morate le potrebno in kliknite gumb "Prilepi".

Uporaba znakovne kode

Pred vstavljanjem rimskih številk v Word z uporabo tabele z znaki lahko pazite na kodo, vstavljeno v znak. Spomnimo se, da lahko natisne rimske številke, ne da bi vnesla tabelo s simboli. Zdaj bodo podane kode za najbolj priljubljene številke:
 • V -0056;
 • X-0058;
 • I - 0049;
 • L-004C;
 • M - 004D;
 • C - 0043.
 • Sedaj je mogoče v dokumentu natisniti le kodo znakov in pritisniti kombinacijo tipk Alt + X, nato pa v besedilo vstaviti želeni znak.

  Uporaba CTRL + F9

  Toda kaj morate storiti, če ne veste, kako so napisane ali zgrajene rimske številke? V tem primeru vam bo pomagalo vgrajeno orodje, ki pretvarja arabske rimske številke. Mimogrede, uporaba je zelo preprosta, tako da nihče ne bo povzročal težav pri uporabi.
  Najprej moratePremaknite kazalec na želeno mesto, pritisnite levi gumb miške (LKM) in pritisnite kombinacijo tipk Ctrl + F9. Po tem bo prišlo do kodrastih oklepajev, med katerimi je potrebno napisati "(number) * Roman". Posledično boste dobili nekaj, kot je "{(number) * Roman}". Po pritisku na tipko F9 bo prikazana številka prikazana v rimskih številkah.

  Sorodne publikacije