Kako nastaviti monitor za pravilen prenos barv?

Skoraj vsi uporabniki računalniških sistemov v procesu dela želijo na zaslonu videti jasno nasičeno sliko. Barva je ena od komponent, ki zelo vpliva na sliko in tudi ne moti oči. Vendar ne vsi vedo, kako pravilno nastaviti monitor za pravilen prenos barve in preveriti nastavitve. Seveda je v vsakem posameznem primeru vse odvisno od osebnih preferenc, vendar je še vedno mogoče dati nekaj splošnih nasvetov. Poglejmo nekaj osnovnih orodij.


Nastavitve prenosa barv: povezani parametri in dejavniki

Torej, preden se uporabnik sooči s problemom nastavitve monitorja, da pravilno barva barvo in preveri nastavljene parametre. Kaj storiti na prvem mestu? Za začetek morate jasno razumeti, da samo določanje teh parametrov ne omogoča posebnega izboljšanja.
Dejstvo je, da v tem primeru vlogo mnogih povezanih dejavnikov. Na primer, preden izvedete kalibracijo barv, je treba določiti mesto, kjer se monitor nenehno nahaja, kjer je svetlost na tem mestu, se spremeni čez dan, neposredna sončna svetloba ali električna svetloba pade na zaslon itd. lahko popolnoma drugačna. Poleg tega je treba omeniti, da svetlost, kontrast, barvna globina in mnogi drugi dejavniki pomembno vplivajo na nastavitve barv. Poleg vsega tega so popolnoma drugačne rešitvemorda imajo vprašanja o tem, kako nastaviti monitor za pravilno barvanje prenosnika ali opravljanje podobnih dejanj na stacionarni napravi ali televizijski plošči, na katero je mogoče priključiti računalniški terminal. O tem malo kasneje.


Odvisnost od tipa matrice in grafičnega adapterja

Drugo vprašanje, kako nastaviti monitor za pravilen prenos barv, je raznolikost sodobnih tipov matric. Nastavitev istih parametrov na monitorjih s CRT, TN ali IPS matricami ni enaka v smislu dobljene slike.
Na primer, IPS matrike je mogoče enostavno konfigurirati brez uporabe metod programske opreme, ker so izdelane s takšno tehnologijo, ki se ob ogledu na zaslonu pod kotom slike praktično ne spremeni. Toda drugi zasloni lahko proizvajajo bleščanje ali spreminjajo barve.
Podobno se lahko zasloni konfigurirajo drugače, odvisno od tega, katera grafična kartica je nameščena. Ponavadi jim proizvajalci priskrbijo nastavitve uporabniških pripomočkov že v predstavljeni obliki, zato je kalibracijo barve bolje izdelati z njihovo pomočjo. Poleg tega so te pripomočke, ki vam omogočajo, da spremenite parametre za običajen način delovanja ali za prehod računalniških iger. Dostop do barvnih nastavitev in drugih nastavitev se praviloma izvede iz menija, ki ga kliknete na ikono vmesnika v sistemski vrstici. In moram reči, da lahko nastavitve nastavijo v samodejnem načinu.

Vizualna opredelitev kakovosti slike

Nazadnje je treba, če je to primerno, oceniti, preden se odločimo, da bomo neposredno rešili vprašanje, kako nastaviti monitor za pravilen prenos barve (programska oprema za uporabo ali omejitev sredstev sistema).
Najpogostejša škoda vseh zaslonov je sprememba barve ali kontrasta, gledano s strani. Za začetek se morate odmakniti od zaslona za nekaj metrov in videti, kako se slika spreminja. Poleg tega je vredno pozoren na prisotnost horizontalnih pasov, ki se spreminjajo v navpični smeri. Če so vidni preveč jasno, boste morali prilagoditi frekvenco osveževanja zaslona (to lahko storite v lastnostih adapterja na zavihku Monitor). Višja je frekvenca, bolje je. Praviloma je optimalna nastavitev privzeto nastavljena, vendar pa lahko ločen računalniški monitor ali zaslon prenosnega računalnika podpira še višje nastavitve. Zato morate vsak od njih preskusiti tako, da v spustnem meniju izberete ustrezne frekvence.

Kako nastaviti monitor za pravilen prenos barve: stacionarne naprave

Zdaj neposredno na nastavitev. Praviloma je večina sodobnih računalniških monitorjev (ne zaslonov prenosnih računalnikov) že opremljena z lastnimi napravami za nastavitev potrebnih parametrov.
Da bi rešili vprašanje, kako nastaviti monitor za pravilen prenos barve, morate v najenostavnejšem primeru pritisniti posebno tipko menija na sprednji plošči ali na stranivstopite v ustrezen meni. Ko izberete želeni del z dvema gumboma, lahko nastavite vse parametre. Toda, kot je že jasno, so takšne nastavitve primitivne, in sami monitorji so očitno omejeni v zmožnosti natančnega prilagajanja vseh potrebnih parametrov.

Kako prilagoditi prenos barv monitorja s sistemom Windows?

Kljub dejstvu, da je dostop do barvnih nastavitev v sistemih Windows mogoče prek personalizacije ali nastavitve zaslona (oba odseka lahko prikličete z desnim klikom menija na praznem prostoru namizja), je še bolje uporabiti posebno orodje za umerjanje. Najlažji način je, da jo pokličete prek iskalne vrstice v meniju Start, kjer je napisana beseda "kalibracija". Do tega orodja, na primer v sistemu Windows 10, lahko dostopate tudi prek nastavitev zaslona, ​​ki zagotavlja dodatne nastavitve. Predhodno namestite optimalno (priporočeno) ločljivost zaslona ali uporabite višje nastavitve, če je podprto.
Nato morate slediti priporočilom Mojstra, medtem ko spreminjate nastavitve. Posebno pozornost je treba nameniti določanju števila barv in globine prikaza. Ne morete eksperimentirati s količino, vendar je treba globino barve prikazanih predmetov za skoraj vse sodobne naprave nastaviti na vrednost 32 bitov.

Testiranje in konfiguriranje z RealColor

Menijo, da je ena izmed najbolj optimalnih rešitev problema, kako nastaviti monitorza pravilen prenos barv je uporaba posebne ozadja, imenovane RealColor, nekaj, kar na daljavo spominja na prilagoditveno mrežo, ki je bila prej uporabljena na televizorjih. Preprosto morate prenesti ozadje z ločljivostjo, primerno nameščeno na računalniškem monitorju ali na zaslonu prenosnega računalnika, nato pa odprite celotno velikost zaslona. Nato morate pogledati zaslon z običajne razdalje. Vendar je bolje uporabiti posebno sliko, pri kateri mora biti pri optimalni nastavitvi barve viden gladek gradient. Če so proge vidne ali pomešane z drugimi odtenki, monitor ni umerjen. Podoben rezultat je treba upoštevati pri slikah z barvnimi črkami in krogi na sivem ozadju. V večini primerov rezultat ne bo upravičil vaših pričakovanj, zato boste morali uporabiti posebne pripomočke. Seveda bi bilo priporočljivo priporočiti posebno aplikacijo Atrise Lutcurve, vendar je program plačljiv ($ 25), večina uporabnikov pa bo preprosto izven žepa.

Umerjanje slike v programu Adobe Gamma

Torej, če se odločite za nastavitev monitorja za pravilen prenos barve S pomočjo pripomočka za testiranje lahko uporabite Adobe Gamma, vendar je v bistvu ta program zasnovan za umerjanje barv. pri delu v Photoshopu (tako da se slika na zaslonu ne razlikuje od tistega, ki se bo natisnila).
Pri zagonu programa je bolje izbrati poseben "Master" (korak za korakom) in ustvariti opis novega profila. Naprej, kot v primeru kalibracije vWindows, morate slediti navodilom in priporočilom tako, da ročno spremenite nastavitve.
Namestimo za tip luminiscentne HDTV (CCIR 709) ali dejansko pustimo kljukico ob upoštevanju ene barvne sheme in definiramo tako imenovano barvno temperaturo bele točke (za dnevno svetlobo nastavimo vrednost 6500K). Nato boste videli tri lahke kvadratke, iz katerih boste morali izbrati najbolj nevtralno sivo. Na zadnji stopnji ostaja samo nastavitev prikaza točke kot strojne opreme in shranjevanje profila. Če je potrebno, lahko spremenite urejanje profila ali začnete nov preskus iz sistemske vrstice.

Uporaba spletnih storitev

Načeloma je za oceno pravilnosti določenih parametrov prenosa barve načeloma mogoče in s pomočjo posebnih spletnih storitev, kot je monteon.ru, vendar nimajo lastnih orodij za nastavitev, vendar pa v rezultatih preskusa dajejo dovolj podroben opis težav in priporočila za njihovo odpravo.

Sklepne ugotovitve

Za zaključek je mogoče ugotoviti, da je fino uravnavanje barve precej zapletena naloga, zlasti ker so ti parametri odvisni od velikega števila zunanjih sodelavcev in pogojev. Zato se lahko v različnih situacijah in uporabljenih nastavitvah med seboj zelo razlikujejo. Toda mnogi vprašajo, kaj pravijo, kaj naj uporabim? V najpreprostejšem primeru lahko omejite Windows. No, v programskem načrtu so nastavitve bolje izvedene preko pripomočkov, ki prihajajo z grafičnimi adapterji (če obstajajo takšni programi). V večini primerov so prikrajšaniUporabnik lahko ročno spremeni nastavitve in optimizira vse parametre glede na izbrani način delovanja.

Sorodne publikacije