Kako narediti CNC povezavo: navodila po korakih

Svet interneta se hitro razvija in osvaja vse nove vrhove. Milijoni spletnih mest, storitev in storitev z veseljem gostijo naslednjega uporabnika na svojih straneh. Ustvari se veliko število samodejno ustvarjenih naslovov. In ni vedno priročno, da jih berete in si jih zapomnite. Poleg tega iskalniki slabo uvrščajo nesmiselni nabor simbolov. Zato je bilo treba izvajanje kodeksa izvajati tako, da se lahko pojavi v bolj udobnem in prijetnem pogledu na obrazec uporabnika.


Zato se je v svetu spletnega razvoja pojavil izraz CNC-link. V članku bomo razpravljali o tem, kaj je to in kako ga izvajati.

Kaj je CNC povezava

Na splošno je CNC slengovska beseda, kar pomeni, da oseba razume url. ULL - izposojanje iz angleškega URL-ja, poenotenega iskalnika virov. Intuitivno, pomeni niz znakov v vrstici, ki je priročen in preprost za zaznavanje. Ustvarjeni naslov strani lahko na primer izgleda takole: http://example.com/index.php?page=name. Ni zelo jasen videz in ne prikazuje strukture spletnega mesta. Obstajajo znaki, ki ne nosijo semantične obremenitve in ni jasno, kaj pomeni ime strani. Naslednji naslov lahko izgleda takole: http://example.com/products/new/boat. Tukaj je jasno, da gre za izdelke, z novimi in še posebej za ladjo. To je človeški razumljiv url. To je veliko bolje indeksira z iskalniki in prikazane v izročitvi nad drugimi. In oseba, ki obišče spletno mesto, bo lahko razumela, da je šel v pravi del.
Vendar imajo CNC povezave nekatere omejitve. V naslovu lahko na primer uporabite ruske znake. Nato se nadomestijo z numerično vrednostjo in znakom interesa. Zato domači razvijalci uporabljajo prevajanje ruskih besed v latinščino. Na primer, da - oborudovanie ali produkcia. Prav tako lahko samodejno generirana CNC povezava poveča celotno dolžino niza.


Za uresničitev transliteracije in preoblikovanja v človeško razumljive URL-je se uporabljajo posebna sredstva. Običajno so na voljo v sistemih za upravljanje vsebin (CMS). Ustvarjanje CNC-povezav se v njih pojavlja samodejno, na podlagi imena izdelka, članka ali bloga, kot tudi odseka, v katerem se nahaja. Posledica tega je, da pri ustvarjanju novega zapisa dodatek izdelka ustvari razumljiv url, ki ga ljudje in stroji dobro zaznavajo.

Kako narediti CNC povezavo v priljubljenem CMS-u

CMS je sistem za upravljanje vsebin, ki vam v priročnem in enostavnem vmesniku omogoča hitro ustvarjanje celotnega spletnega mesta. Funkcionalnost se širi zaradi razpoložljivosti velikega števila že pripravljenih predlog, modulov in vtičnikov. To omogoča osebi, ki je daleč od programskih jezikov PHP, javascript, HTML in njihovih sorodnih, da hitro ustvarijo lastno spletno stran ali blog. Skoraj vsi sistemi za upravljanje vsebin imajo odličen nabor orodij v obliki vtičnikov za CNC ustvarjanje. Treba je podrobneje preučiti najpogostejše izmed njih.
 • WordPress - najbolj priljubljen, glede na statistiko, sistem za upravljanje vsebin. Nameščen je na najbolj znanespletnih mest in spletnih mest. Slava zaradi enostavnosti razvoja in namestitve.
 • Joomla je manj priljubljena, vendar jo razvijalci še vedno aktivno uporabljajo. Ima dobro funkcionalnost, izbiro komponent, vtičnikov in modulov.
 • OpenCart je ločen projekt za ustvarjanje spletnih trgovin. Notranji spominja na kateri koli CMS, vendar "ostri" za reševanje ozkega nabora nalog.
 • Povezave CNP v WordPressu - Simplicity

  WordPress je verjetno najpreprostejši sistem za upravljanje vsebin. To lahko bistveno poenostavi ustvarjanje spletnega mesta ali bloga iz nič v kratkem času.
  Konfiguracija CNC v WordPressu je preprosta in se v glavnem zmanjša za prenos in namestitev čepa Cyr-To-Lat. Služi za pretvorbo kitajskih nizov v latinščino.
  Če želite začeti, ga poiščite in prenesite. Naredite to najbolje iz uradne WordPress strani. Na ta način se lahko izognete možnosti vstopa v vtičnik ali zlonamerno kodo.
 • Po prenosu arhiva ga morate razpakirati.
 • Nato morate to mapo premakniti v wp-content -> plugins. To se praviloma opravi s pomočjo katerega koli razpoložljivega upravitelja FTP.
 • Zdaj se morate prijaviti v WordPress admin panel tako, da vnesete svoje uporabniško ime in geslo.
 • V razdelku "Priloge" morate najti in aktivirati Cyr-To-Lat. Vtičnik je zdaj nameščen v sistemu in vklopljen.
 • Nato morate konfigurirati strukturo povezave.
 • Če želite to narediti, pojdite na "Možnosti" in pojdite na "Stalne povezave" tam.
 • V splošnih nastavitvah je za oblikovanje videza mogoče uporabiti več predlogpovezavo Priporočljivo je, da uporabite tip "Random", ki vam omogoča konfiguriranje vsega, kar potrebujete. Najenostavnejša oblika te predloge je /% category% /% postname% /. To pomeni, da bo kategorija prikazana v naslovni vrstici in nato naslov objave.
 • In potem Cyr-To-Lat preoblikuje vse v latinščino. Rezultat je lepa in jasna CNC povezava v WordPressu.
 • Poleg Cyr-To-Lat lahko uporabite tudi analoge, ki so prisotni na uradni strani. Tako so na primer WP Translitera, ACF: Ukr-To-Lat, Ukr-To-Lat Advanced. Namestitev podatkovnih vtičnikov je podobna, zato jih ločeno ustavljanje nima smisla.

  CNC v Joomli, več možnosti za ustvarjanje

  Joomla je nekoliko bolj zapleten sistem za upravljanje vsebin. Tako kot WordPress ima možnost ustvarjanja spletnih mest in spletnih dnevnikov v kratkem času. Ima veliko funkcionalnost in prilagodljivost. Nato morate opisati, kako narediti CNC referenco v tem CMS-u. Joomla ima prvotno vgrajeno funkcionalnost za ustvarjanje umetnih vozlišč. CNC povezavo v Joomli 3 lahko omogočite na strani Splošne nastavitve v razdelku "Nastavitve SEO". Možnost »Vključi SEF (CNC)« mora biti nastavljena na »Da«. Tako bodo povezave pretvorjene v bolj razumljiv pogled.
  Druga možnost je, da po želji nastavite preusmeritve URL-jev z ustvarjanjem CNC povezave v htaccess. Ta datoteka deluje kot konfiguracijska datoteka spletnega strežnika Apache. V njej lahko uporabite regularne izraze in direktive RewriteRule, da spremenite pretvorbo povezave do želenega URL-ja. Glavna razlika med tem pristopom je prožnost. Lahko vodiPovezava do skoraj vseh vrst. Postavka »Dodaj pripono k URL-ju« je na koncu vrstice za podaljšanje dokumenta. Na primer, html. Ta razširitev povprečnemu obiskovalcu spletnega mesta ne zanima veliko, zato jo lahko pustite v položaju "Ne".
  Vzdevek v Unicode - Ta postavka prevaja ime gradiva v latinščino. To je potrebno, da se namesto n črk ali drugih znakov prikaže nekaj neumnega in neprimernega.

  Nadomestne komponente za Joomla

  Izvedete lahko tudi generator CNC povezav v Joomli z različnimi komponentami. Na primer, eden izmed najbolj priljubljenih je JoomSEF. Distribuira se brezplačno in je bolje prenesti z uradne spletne strani Joomla. V svoji funkciji poleg pretvorbe URL-jev v CNC obstaja tudi niz za generiranje metapodatkov, iskalnikov, ključnih besed in upravljanje podvojenih strani. Vredno je omeniti podporo za kodiranje UTF-8 in prilagoditev 404 po lastni presoji. V Joomli 3 obstajajo trije načini za namestitev: prenos neposredno iz računalnika, iz imenika spletnega mesta in s sklicevanjem nanj. Za prvo možnost boste morali prenesti datoteko. Nato izberite meni upravne plošče za razširitve CMS in pojdite v upravitelj razširitev. S pomočjo gumba "Izberi datoteko" je potrebno pokazati, da je sistem pripravil arhiv in ga namestil. Druga možnost se redko uporablja. Toda tretji je najprimernejši, saj ne zahteva prenosov. Prekopirajte povezave do JoomSEF in jih podajte v polju "Namesti z"URL "na istem zavihku. Sam sistem bo preveril njegovo razpoložljivost in, če bodo nastavljeni vsi parametri, bo nameščen. Opozoriti je treba, da je za celotno dopolnitev dela potrebno, da so postavke "Vključi SEF", "Preusmeritev URL" in "Dodaj pripono k URL-ju" v nastavitvah SEO premaknjene v položaj "Da". Nameščena komponenta takoj vstopi v sistem v aktivnem načinu in začne z delom. Vsekakor pretvori vse obstoječe povezave v bolj estetski videz. JoomSEF ima veliko nastavitev in možnosti. Z njihovo pomočjo lahko zelo natančno povlečete vse povezave do praktično vseh potrebnih.

  JBZoo in berljivi url

  Komponenta JBZoo je vsestransko in zmogljivo orodje za ustvarjanje spletnih trgovin, imenikov, spletnih dnevnikov in samo vizitk, ki temeljijo na spletnem mestu in temeljijo na sistemu Joomla Content Management. Če želite namestiti JBZoo v Joomla, mora že imeti aplikacijo Zoo. Včasih standardne nastavitve SEF ne dosežejo svojih komponent za dokončanje konverzije. Zato je priporočljivo uporabiti komponento sh404SEF za ustvarjanje CNC povezav v JBZoo. Ta izdelek je brezplačen in je dobro orodje za ustvarjanje povezav do JBZoo. Veliko število nastavitev, funkcij, podpora različnih socialnih omrežij in storitev. Namestitev se izvede s kopiranjem povezave v arhiv ali z neposrednim prenosom datoteke na strežnik, ki ste jo predhodno prenesli.

  Nastavitve OpenCart in CNC

  OpenCart je platforma, ki se ne veže na noben sistem za upravljanje vsebin. To pomeni, da deluje ločeno. Njegova je glavnaorientacija - priročno ustvarjanje spletnih trgovin različne kompleksnosti. Kljub dejstvu, da je izdelek sam, je veliko komercialno distribuiranih. Najnovejša stabilna različica je 2.0.
  CNC-povezave v OpenCart 2 se lahko generirajo z ročno nastavitvijo ali z uporabo posameznih modulov. Konfiguracijo CNC lahko najprej zaženete tako, da uredite konfiguracijsko datoteko htaccess spletnega strežnika Apache.
 • To storite tako, da pojdete v mapo mesta prek FTP ali obstoječega upravitelja datotek v upravnem pomnilniku.
 • Datoteka .htaccess.txt mora biti v korenskem imeniku. Ker nima nobenega učinka na sistem s končnico txt, je prva stvar, ki jo lahko naredite, preimenovanje njenega .htaccess. Zdaj bo spletni strežnik prebral svoje direktive in jih izvršil.
 • Zdaj morate odpreti nastavitve mesta in omogočiti NC nadzor na zavihku Server.
 • Vse spremembe je treba ohraniti.
 • Zdaj je treba spremeniti vse navedbe.
 • Včasih se iz nekaterih razlogov številni naslovi še vedno ne spreminjajo in ostajajo nejasni. S to komponento lahko uporabite komponento SeoPro. Pred namestitvijo pa bo moral najprej izvesti OCMOD Multiline Fix. To storite tako, da ročno spremenite kodo ene datoteke. Nahaja se na admin /controller /extension /modification.php. Priporočljivo je, da uporabite pripomoček Notepad ++, da ga uredite, da se izognete težavam pri kodiranju.
  Doda se le ena vrstica kode bloku po spremenljivki $ limit. Izgleda takole:
 • $ quote = $ operation- & gt; getElementsByTagName ('search') - & gt; element

  - & gt; getAttribute ('quote');

 • Nato morate najti pogoj:
 • če (! $ Limit) {
 • $ limit = -1;
 • ​​
 • }
 • in po njem dodamo:
 • if ($ quote == 'true') {
 • $ search = preg_quote ($ search);
 • }
 • Te datoteke je treba shraniti po spremembi. Nato morate sami namestiti modul SeoPro. Preneseni arhiv mora biti razpakiran v strežniku. Potem izvedite nekaj poizvedb v bazo podatkov s pomočjo phpmyadmin:
 • ALTER TABLE `oc_product_to_category` ADD` main_category` tinyint

  NOT NULL DEFAULT '0'; ALTER TABLE `oc_product_to_category` ADD INDEX` main_category` (` main_category`);

 • Sedaj morate popraviti glavno datoteko index.php. Zanimivo je v vrstici:
 • $ controller-> addPreAction (nova akcija ('common /seo_url'));
 • ki se nadomesti z:
 • če (! $ Seo_type = $ config- & gt; get ('config_seo_url_type')) {
 • $ seo_type = 'seo_url';
 • }
 • $ controller-> addPreAction (nova akcija ('common /'. $ Seo_type));
 • V nadaljevanju je niz postopkov, povezanih z nastavitvami v skrbniškem oknu. V meniju boste našli "Module", pojdite na "Modifikatorji" in kliknite na posodobitve. Ker ste tu, morate iti na seznam "Moduli" in v njega namestiti SeoPro. Nato s klikom na gumb "Uredi", pojdite do njega in shranite. Po vseh manipulacijah naj bi vse delovalo, če ne, potem morate poskusiti znova namestiti modul. Ali pa se obrnite na pomoč v specializiranih forumih.

  Izvajanje funkcionalnosti CNC v jeziku PHP

  Večina spletnih mest je napisanih v PHP. Je dovolj zmogljiv, priročen in enostaven za učenje. Njegovo delo je za uporabnika nevidno, saj se obdelava kode PHP izvaja na strani strežnika in brskalnik pošlje že končano stran HTML, jo razume.
  Izvajanje CNC-povezav v PHP-ju lahko prikažete na majhni vzorčni kodi. Vendar pa, da bi naslovne vrstice v resničnih večstranskih projektih prenesle na človeka um, morate narediti obrat. Vsako mesto se začne z index.php. Vključuje in ustvarja dostop do drugih strani spletnega mesta. Ampak najprej morate rahlo spremeniti konfiguracijsko datoteko htaccess. Določiti ali ločiti nekaj direktiv, kot je prikazano na fotografiji.
  Prva vrstica vam omogoča pretvorbo URL-ja s strežnikom. Drugi - nastavi osnovni naslov. Naslednji dve vrstici opravljata preverjanje prisotnosti datoteke in mape. Slednji prenese nadzor na index.php, če se tri in štiri vrstice izvajajo brez napak. Tabela je potrebna za shranjevanje ujemanja za ID stran in njeno pretvorjeno vrednost. Zato ga je treba ustvariti. Zlasti lahko ustvarite preprosto, da razumete proces. Vsebuje dve polji: SEF in page_id. SEF shrani ime in ima vrsto varchar. In page_id je številka strani tipa int. Zdaj moramo še popraviti datoteko index.php. To je le primer in v praksi je lahko določen projekt nekoliko drugačen: $ result = $ _SERVER ['REQUEST_URI']. V tej vrstici se zahtevani URL posreduje spremenljivki $ result.
 • če (preg_match ('/([^a-zA-Z0-9./-_#])/', $ result)) {header ('HTTP /10404 Not Found'); echo "Neveljavni URL-ji"; exit;}
 • Ta blok preverja znake, številke in nekatere znake. Če obstaja še kaj drugega, kot je navedeno, potem stran 404.
 • $ array_url = preg_split ('/(/| * $) /', $ result, -1 PREG_SPLIT_NO_EMPTY);
 • Tu je deklariran niz $ array_url, ki s funkcijo preg_split vsebuje elemente, ki nimajo elementovnič več v CNC.
 • če (! $ Array_url) {$ ID_page = 1;} else {$ sef_value = $ array_url ;
 • Tukaj se obdelava zahteve pojavi, ko je bila zahteva vložena ne na določeno stran, temveč na domeno. Zato morate v odgovor poslati ID = 1. Tudi to mesto pomeni zahtevo za bazo podatkov projekta, ki ugotovi, ali ima vrednost spremenljivke $ sef_value v polju SEF. Če ne najdete ničesar, pošljite uporabniku stran 404. Na koncu poteka obdelava dobljene kode naslova in izdajanje ustreznih materialov ali predmetov.

  Prednosti in slabosti uporabe CNC

  Prednosti uporabe človeku berljivih vozlišč se lahko štejejo kot sledi:
 • povezava je bolj estetska kot niz nejasnih znakov, zlasti na neznanih mestih;
 • je spominjanje naslova veliko lažje;
 • celotna pot in struktura mesta postane jasna;
 • Parametri GET, ki se prenašajo na običajen način, uporabljajo spremenljivke v naslovni vrstici, ki niso v CNC, in zato ni nobene kršitve varnosti;
 • izboljšana navigacija na lokaciji;
 • SEO optimizacija je zelo izboljšana in iskalniki bolje indeksirajo takšno spletno mesto.
 • Slabosti so veliko manjše. Najpomembnejši med njimi je okolje. Ni vedno mogoče, da naslove strani v obliki, ki je berljiva za človeka, prinašajo z rednimi rešitvami ali rešitvami tretjih oseb. Včasih moram kopati v kodo in jo sama urediti, kar zahteva znanje in čas. Druga pomanjkljivost ni tako pomembna in velja za mesta z visoko prisotnostjo. Zaradi oblikovanja povezave do "muhe" naraščaobremenitev mesta. Ampak ker stroški omrežne opreme stalno upadajo, taki stroški za strežniške vire, malo ljudi misli. Na splošno prednosti bistveno prevladajo nad pomanjkljivostmi, zato jih, kljub zapletenemu izvajanju urlov, ki jih je razumel človek, koristno uporabite.

  Sklep

  Članek obravnava, katere CNC povezave, vendar ne. Najbolj preproste in hitre rešitve so bile podrobno opisane. In tudi nekatere najbolj dostopne možnosti za kompleksne pristope. V vsakem primeru uporaba CMS-a pri razvoju spletne strani bistveno zmanjša stroške dela in časa pri optimizaciji naslova strani. Zato je treba CMS in CNC paket uporabiti kot najučinkovitejšo alternativo za ročno risanje.

  Sorodne publikacije