Kako narediti bitove v glasbenih sekvencerjih na primeru FL Studio

Očitno niti začetniki niti profesionalni glasbeniki ne smejo reči, da je pri sestavljanju skladbe eno od osrednjih mest v skladbi serija bobnov (seveda, če je njihova uporaba predvidena). Seveda je najboljša možnost za ustvarjanje kakovostnih bitov v obliki posameznih fragmentov ali celotne serije, da se snema v studiu z uporabo "žive" šok instalacije. Toda mnogi delajo, tako rekoč, doma, raje sekvenčni programi z vgrajenimi orodji. Kako narediti bitov z njihovo pomočjo? Ta in druge stvari bodo šle še dlje. Opisovanje vseh podrobnosti procesa ne bo uspelo, zato se poglejmo samo o najpomembnejših točkah, ki temeljijo na priljubljenem FL Studio sekvencerju.


Kako narediti bitov: splošni koncepti konstruiranja bobnovskih bitov

Začnimo s tem, kaj točno bomo potrebovali za ustvarjanje bobnarske zabave. Ni treba posebej poudarjati, da lahko uporabljate VST-vzorčevalnike v bobnu ali vgrajena orodja samega programa, vendar najprej razmislimo, kako ročno narediti bitove za rap ali kateri koli drug glasbeni slog.
Pri približevanju rešitvi s splošnega stališča ni treba v celoti uporabiti popolne nastavitve vpliva. Dovolj bo bas (kick), delovni boben (zanka), odprt ali zaprt klobuk (zaprt /odprt hi-hat) in jedi (trka). Alti in količine, dokler ne upoštevamo. Tako lahko najenostavnejši ritmični vzorec konstruiramo le na podlagi teh štirih elementov.

Kako narediti nekaj v FL Studio: najlažja metoda

Zdaj pa gremo neposredno v FL Studio. Pri ustvarjanju novega projekta nemudoma naredimo korak-sekvencer z zgoraj omenjenimi elementi udarne naprave (namesto plošče uporabimo samo ploskvo). Obstaja več možnosti: Najenostavnejša je uporaba interaktivnega step-sekvencerja, kjer so gumbi preprosto označeni na želenih položajih.
Zgornja slika predstavlja najpreprostejšo enako bit za en takt. Jasno je, da se sliši preveč gladko in nenaravno. Živi bobnar ne bo nikoli igral. Poskusite rahlo spremeniti ustvarjeno zaporedje in dodajte na koncu bas bureta, ki bo za vsako nadaljnje ponavljanje zvenel zaradi takta. Toda če pogledate, kako se takšno zaporedje igra v živo, takoj postane jasno, da šibek delček na koncu vsakega takta zveni nekoliko bolj tiho.
Glasnost udarca se lahko prilagodi neposredno v sekvencerju, vendar je bolje, da jo pošljete na virtualno tipkovnico Piano Roll. Za prilagajanje je na voljo veliko več možnosti, bolj pa jih lahko spremenite za vsako beležko.
Mimogrede, spreminjanje prostornine vsakega para bitov je zaželeno, da se uporabi za zadetek. Zvenelo bo nekoliko. Če vam ta pristop ni všeč, uporabite vgrajeni modul FPC bobna. V njem je načelo ustvarjanja stranke skoraj enako, le orodja več.

Uporaba orodij VST

Kako narediti bit? Najbolje je, da začnete s pripravljenimi sekvencami, ki so na voljo v posebnih knjižnicah bobnov, kot so Superior Drummer, EZDrummer itd. Oglejmo si, kako uporabiti te kombinacije v pluginu Steven Slate Drum Sampler. Če izberete želeni slog in zaporedje, ga preprosto povlecite na želeni kanal v sekvencerju korakov, nato pa pojdite v okno Piano Roll.
Ker so na začetku vse serije predvajane v živo, lahko takoj pomislite, kako spremeniti glasnost ali katere zapise premakniti, tako da zvok ni stroj.

Značilnosti "nihanja"

Po treningu z vtičniki se vrnite na našo bit. Kako narediti "dobro" bit tudi s tako enostavno zaporedje? Osnovno! Prilagodite ne le glasnost. Poleg tega je treba pozornost nameniti določitvi rahlega premika glasbenih not na mrežo, da bi naredili tako imenovano raztezanje, ki se pogosto uporablja za boben.
Zvok beležke se ne zažene v standardnem enakem položaju, temveč z odmikom, kar na primer kaže začetni položaj z vrednostjo 10504, kot je prikazano na zgornji sliki. Ko na tak način vpijete vse beležke, boste takoj slišali, kako naravnejši so celo najpreprostejši zvoki. Toda postavitev vrednosti zakasnitve ali količine ni ista. Spremenite jih na majhnih površinah, vendar jih ne prenašajte.

Sorodne publikacije