Kako napisati Hello, Python: namigi in triki

Danes Python velja za enega izmed najbolj priljubljenih programskih jezikov na svetu in vsako leto se pojavi veliko število njegovih oboževalcev. Tisti, ki se želijo naučiti tega jezika, pogosto začnejo s pisanjem prvega prvega programa - na zaslonu se pojavi beseda Hello, World. Programerji po vsem svetu menijo, da je to dobra tradicija. Oglejmo si podrobno, kako napisati Hello, World! na Pythonu

Namestitev Pythona

Preden napišete svoj prvi program, se prepričajte, da je na vašem računalniku nameščena in konfigurirana potrebna programska oprema. Na računalnik boste morali namestiti Python. V tem članku je opisana metoda namestitve za operacijski sistem Windows. Pojdite na uradno Python stran (lahko jo vidite tako, da vtipkate poizvedbo na katerem koli iskalniku) in prenesete namestitveni program z glavne strani. Ko je prenos končan, morate zagnati namestitveni program in slediti preprostim navodilom na zaslonu. Ni potrebe, da spremenite ali izbrišete vse predmete iz predlaganega, če ste šele začeli učiti jezik, bo program predlagal najboljšo možnost.


Po nekaj minutah bo namestitev dokončana in na vašem računalniku boste videli vse, kar potrebujete za pisanje v Python Hello, World.

Pisanje programa

Zdaj morate zagnati posebno razvojno okolje, ki je že nameščeno na vašem računalniku, če je prejšnji korak končanprav Pojdite na "Nadzorna plošča" in vnesite iskanje IDLE. Takoj boste videli postavko IDLE (Python GUI), ki je na voljo za izbiro. Zaženite ta program. V oknu izberite "File" v glavnem meniju, odprite novo okno (New Window). Pred vami boste videli urejevalnika, v katerem boste napisali naslednjo kodo:

natisnite "Zdravo, svet!"

Izpuščeno bo treba shraniti v ločeno datoteko. Imejmo ga, na primer, hello.py. Zdaj lahko pogledate, kaj se je zgodilo. Če želite to narediti, morate v zgornjem meniju razvojnega okolja, kjer je koda napisana, izbrati Run (Zaženi), nato pa s spustnega seznama izberite Run Module (Zaženi modul). Drugi način za zagon končnega programa je še enostavnejši, samo pritisnite F5. Ko se določena dejanja zaključijo, se prikaže okno, v katerem bo prikazan ustrezen napis. Torej je program pravilno napisan in uspešno obdelan.

Delo na napakah

Če je v kodi dovoljena določena netočnost, programa ni mogoče zagnati, v tem primeru se na zaslonu prikaže napaka. Na primer, nepravilno napisana črka bo prikazala polje z oznako Sintaksna napaka. V tem primeru bo zelo enostavno popraviti netočnosti, ki so bile narejene, Python bo prikazal, kateri del kode je napačno napisan. Torej, zdaj smo ugotovili, kako pisati na Python Hello, World na Windows. To se lahko šteje za uspešen prvi korak pred začetkom usposabljanja za programiranje.

Sorodne publikacije