Kako najti MAC naslov laptop z Windows 7 8 XP

Vsaka naprava, ki ima v času proizvodnje dostop do omrežja, prejme edinstven naslov MAC. Kadar se uporablja, se uporablja za natančno identifikacijo naprave v določenem lokalnem omrežju. V tem primeru mora naprava razumeti ne računalnika in omrežne kartice ali vmesnika Wi-Fi. Z drugimi besedami, prenosni računalnik ima lahko različne naslove MAC glede na to, kako je povezan z omrežjem: kabelski ali "po zraku". V tem članku bomo razložili, kako poiskati naslov MAC prenosnega računalnika, ki deluje na kateri koli različici operacijskega sistema Windows.


Kako izgleda naslov MAC?

Če želite iskati nekaj, morate imeti idejo o videzu predmeta iskanja. Zato, odgovor na vprašanje, kako vedeti MAC naslov laptop, najprej bomo razumeli, kako izgleda. Dolžina naslova MAC je 48 bajtov ali 6 bitov, zapisana pa je s šestnajstiškimi številkami. Preprosto povedano, to je kombinacija šestih alfanumeričnih alfanumeričnih skupin, ločenih s pikami ali pomišljaji. Število možnih kombinacij simbolov je skoraj 2815 bilijonov. To je število popolnoma edinstvenih naslovov, ki jih je mogoče teoretično prisvojiti.
Kot smo omenili na začetku članka, je naslov MAC na vsaki omrežni napravi. Večina prenosnih računalnikov se lahko poveže z omrežjem na dva načina:
 • z uporabo Ethernet kabla;
 • z vgrajenim omrežnim vmesnikom Wi-Fi.
 • Poleg najpogostejših možnosti je možna tudi povezava Bluetooth ali uporaba modema USB. Tudi te napraveomrežje, in zato bodo imeli svoje MAC-naslove. Glavna stvar je poznati vrsto vmesnika, na katerem je vzpostavljena trenutna povezava. To bo pomagalo pravilno določiti naslov.


  Splošne metode

  Uporaba ukazne vrstice vam omogoča hiter pregled omrežne konfiguracije računalnika brez premikanja skozi nastavitve. Ta metoda deluje na enak način v vseh različicah sistema Windows. Poglejmo, kako najti MAC naslov prenosnika, ne glede na operacijski sistem, ki je nameščen na njem. Ko odprete vmesnik ukazne vrstice, morate vnesti ipconfig /all. Informacije, ki se pojavijo kot rezultat tega ukaza, bodo vsebovale vse naslove IP, ki se uporabljajo v času vnosa, in naslov MAC naprave, prek katere je vzpostavljena povezava. Najdete ga v polju "Fizični naslov".
  Drugi najpogostejši način je pregled celotne konfiguracije sistema. Lahko se prijavite tako, da v pogovornem oknu Zaženi vnesete ukaz msinfo32. Odpre se okno s popolnimi informacijami o vseh komponentah vašega računalnika. Kako najti MAC naslov prenosnega računalnika, ne da bi se ujel v to množico informacij? V levem okencu izberite zaporedje "Komponente" - "Omrežje" - "Adapter". Nato združite informacije v iskanju želenega. To bo Ethernet ali Wi-Fi. Naslov MAC izbranega vmesnika bo naveden na seznamu njegovih značilnosti.

  Windows XP

  Če ne želite delati z ukaznimi vrsticami ali ukaznimi programčki, je vedno mogoče dobiti te informacije na drug način. Razmislite, kakoZ nastavitvijo povezave poiščite naslov MAC prenosnega računalnika z XP. V tej različici operacijskega sistema Windows jih lahko odprete na naslednji način:
 • V področju sistemskih vrstic kliknite ikono z utripajočimi monitorji;
 • na konfiguracijski plošči pojdite na razdelek "omrežne povezave".
 • Če odprete okno s statusom trenutne povezave, morate iti na zavihek "Napredno" in klikniti na gumb "Podrobnosti". Prikazane so popolne informacije o trenutnem omrežju, podobno tisti, ki ste jo dobili na prejšnji način. Zgornja vrstica bo vsebovala podatke o fizičnem naslovu naprave.

  Windows 7 in 8

  V teh in naslednjih različicah operacijskega sistema je Microsoft nekoliko spremenil vrstni red dostopa do omrežnih nastavitev. Zdaj so vsi sestavljeni v en sam "Network Management Center" in so označeni z drugo ikono na pladnju. Nadzorno okno zdaj vsebuje veliko več informacij. Vendar nas zanima le, kako najti naslov MAC prenosnega računalnika. Windows 7 in 8 imata skoraj enake nastavitve, zato bo opis za te operacijske sisteme generičen.
  Ko odprete okno za upravljanje omrežja, se na vrhu aktivnega pogleda povezave prikaže. Pridobivanje potrebnih informacij poteka v dveh klikih. Odprite aktivno povezavo in kliknite gumb Podrobnosti. Poiščite isto vrstico "Fizični naslov". Drug način za dostop do omrežnih nastavitev je vnos ukaza ncpa v pogovornem oknu Zaženi. cpl Odprto območje povezave bo popolnoma podobno tistemu, ki je bil uporabljen v prejšnjih različicah sistema Windows. Edina stvar, ki je nev tem primeru morate - razumeti nastavitve centra za upravljanje omrežja.

  Na koncu

  Zdaj veste, kako najti naslov MAC prenosnega računalnika. Na njem bo nameščen Windows 810 ali katera koli druga različica - vse vam ni pomembno. Opisane metode delujejo enako za vse različice operacijskih sistemov družine NT. Če razmišljate o praktični uporabi pridobljenega znanja, lahko poskusite vključiti filtriranje naslovov MAC na usmerjevalnik. Če shranite vse domače naprave v nastavitvah, dobite dodatno raven varnosti v omrežju Wi-Fi.

  Sorodne publikacije