Kako izvedeti procesor toplotne disipacije?

Procesor v računalniku ima vodilno vlogo, saj je njegova naloga upravljanje sistema. Pri nakupu in obratovanju je pomembno upoštevati vse parametre, vključno z odvajanjem toplote procesorja. Ta članek bo podan.

Načelo delovanja CPE

Obstaja določeno zaporedje dejanj, po katerih procesor opravlja svoje funkcije. Blok, ki nadzoruje procesor, prenese podatke iz RAM-a, ki se nato uporabi. Po tem navodilu je v predpomnilniku procesorja. Ko se podatki naložijo v medpomnilnik pomnilnika, jih ponovno napišejo v navodilih in jih nato prenesejo v register. Ko logična naprava prebere prejete registre, izvrši ukaze, zapisane v njih.


Po izvedbi ukazov je potrebno nekje shraniti rezultate in jih procesor shraniti v predpomnilnik za nadaljnjo uporabo. Če so informacije ponovno potrebne, jih bo procesor dobil dvakrat hitreje, saj je že shranjen v medpomnilniku. Če informacije, shranjene v medpomnilniku, niso več v povpraševanju, jih procesor premakne v pomnilnik, saj lahko v njem shrani več informacij, prosti predpomnilnik pa za nove podatke.

Parametri procesorja

Ta parameter, kot odvajanje toplote procesorja, je eden glavnih, saj ta izračun pomaga ugotoviti, kateri hladilnik je najbolje umeščen. Osnovna značilnost pri izbiri procesorja je jedro. To pomeni, da bolj ko so, več tokov, to pa se povečujeZmogljivost CPU. Tehnološki proces je prav tako pomemben kot odvajanje toplote procesorja. Dejstvo je, da ta parameter vsako leto postane manj in se meri v nanometrih. Pri tem je na milijone tranzistorjev, ki so odgovorni za oddajanje enosmernih in izmeničnih napetosti.


Pogostost procesorja kaže na njeno hitrost prenosa podatkov in obdelavo podatkov. To pomeni, da je višja frekvenca, bolj produktivna je procesorja. Nekateri od njih lahko vidijo dodatno pismo, ki pojasnjuje, da je naprava zasnovana za overclock. V vsakodnevni uporabi ni smisla, toda v igrah igra pomembno vlogo procesor, saj je treba prebrati ogromen tok podatkov. Procesor je treba razstaviti le, če je resnično potreben in omogoča hlajenje. Podobni postopki se izvajajo preko menija BIOS-a. TDP ali odvajanje toplote kaže, koliko toplote se sprosti, ko procesor deluje. Na podlagi teh podatkov uporabnik izbere hladilnik, ki ga lahko ohladi in napajanje. Maksimalno odvajanje toplote procesorja je določeno v parametrih naprave. Predpomnilnik procesorja je lahko večnivojski in vsaka raven ima edinstven pomnilnik in hitrost prenosa podatkov. Višji kot je vmesni pomnilnik, počasneje deluje, vendar ima veliko pomnilnika. Torej, predpomnilnik prve stopnje hitreje izmenjuje podatke s procesorjem, ker je bližje, vendar je spominska banka zelo majhna. Intu ima tretja raven lahko 8 megabajtov pomnilnika, vendar mora biti oddaljena od procesorskega čipa, zato ga mora kontaktirati skozi prva dva predpomnilnika.
Pri nakupu predelovalca je seveda treba upoštevati njegovo proizvodnjo in serijo. Te nastavitve so na prvem mestu, ker je od njih odvisno, katero vtičnico je treba vzeti pod procesorjem, pa tudi matično ploščo. To so bili vsi pomembni parametri. In maksimalno odvajanje toplote procesorja vam omogoča, da veste o njegovi porabi energije.

Izračun podatkov

Veliko uporabnikov po postopku pospeševanja se zanima, kako pravilno izračunati toploto procesorja. V tem primeru gre za procesor s toplotno močjo 65 vatov. Skoraj vsi procesorji po pospešku povečajo frekvenco za približno trideset odstotkov. Tako morate vzeti začetno številko 65 in jo pomnožiti s 30. Po tem se številka razdeli na 100. 195. Izkazalo se je, da je 195. Lahko zaokrožite na dvajset. Zdaj se izkaže, da je odvajanje toplote procesorja 85 vatov. Frekvenco lahko povečate na večji odstotek odstotkov, le v izračunih morate nadomestiti število, ki pomnoži začetno toploto procesorja.

Programski kazalniki

Iz prejšnjega odstavka smo ugotovili, kako najti toploto procesorja. Še naprej razpravljamo o tej temi. Programi za spremljanje temperature CPE ne morejo prikazati, koliko procesor dejansko ogreva. Na primer, "Aida" ali BIOS lahko prikaže samo prisotno temperaturov trenutku, toda z aktivnim delom je procesor močno segret, kar je težko izslediti. Zato je najbolj zanesljiva možnost, da ugotovite največjo toplotno disipacijo procesorja, da naredite izračune.

Intelovi procesorji

Pri nakupu procesorja tega proizvajalca je treba upoštevati generacije in serije. V procesorjih Intel je odvajanje toplote odvisno od tega, kaj naprava lahko vzdrži. S temi podatki lahko izberete ustrezen hladilni sistem. Procesorji tega proizvajalca, ki so namenjeni za mobilne računalnike, imajo toplotno moč 35 vatov. Takšnih čipov ne bo težko ohladiti, če uporabljate najpreprostejši hladilnik z bakrenimi cevmi in radiatorjem. Pogostost takih procesorjev je od dveh do treh Hz.

Core i3

Termična razgradnja procesorjev za stacionarne računalnike te linije doseže 50 vatov. To bo zahtevalo bolj resno hlajenje, toda pri delu temperatura ne bo dosegla visokih ocen. Tako lahko hladilni sistem predstavimo v obliki aluminijastega radiatorja brez cevi, z ventilatorjem.

Core i5

Zmanjšan tehnološki proces omogoča porabo manj energije, poleg inovacij pa je treba omeniti tudi povečanje števila jeder na štiri in povečanje obratovalnih frekvenc. Ti parametri povečujejo porabo energije CPU-ja. Termična razgradnja procesorja i5 ne doseže 75 W, vendar proizvajalci priporočajo vgradnjo hladilnika s 95 W. Vse v pospeševalnem potencialu, to jestandardna frekvenca je približno 35 Hz, procesor pa se lahko poveča do 42 Hz. S povečevanjem frekvence se povečuje tudi odvajanje toplote procesorja.

Core i7

Termična razgradnja procesorja i7 se praktično ne razlikuje od prejšnje generacije, to je 65-75 vatov. Za takšne procesorje bo potrebno bolj kakovostno hlajenje v obliki stolpnega hladilnika. Ker ima ta generacija še en priključek za povezljivost, mora biti hladilnik velikosti. Zanimiva primerjava je možna na dveh modelih 7700 in 7700K. Črka na koncu pomeni, da je procesor namenjen za overclocking, vendar je povečanje produktivnosti le deset odstotkov. Najpomembneje je, da s tako minimalno povečanje toplotne izgube procesor povečal za 30 vatov. Naslednji modeli imajo odvajanje toplote, ki doseže drog 200 vatov, njihova frekvenca pa je 5 Hz. Tukaj je, kaj je to - odvajanje toplote procesorjev Intel.

AMD FX

Termična razgradnja procesorja iz originalne serije AMD FX doseže 95 W pri delovni frekvenci 35 Hz. Edinstvenost procesorja tega proizvajalca je, da se razmerje med ceno in kakovostjo razlikuje od konkurenčnega modela. Torej, procesor zadnjega modela lahko stane 25-30 odstotkov ceneje kot analogni konkurent. Pri tem AMD uporablja svoj edinstven vtičnik AM3 +. Če se vrnemo na proizvodnjo toplote, je mogoče razlikovati modele s TDP 125 W, njihova frekvenca pa komaj doseže 4 Hz. Centralni procesorji, ki so prečkali 220 W, lahko delujejo pri začetni frekvenci 47 Hz. Vendar pa ni znano, kako bo hladilnik ohladil procesor, če ga boste poskusili overclockati.Seveda se lahko sklicujete na izračune, ki so predstavljeni zgoraj, vendar je odstotek overclocking procesorja tega proizvajalca nepredvidljiv.

Izbira in namestitev hladilnika za Intel i5 in i7

Zato je izbira hladilnika odvisna od nekaterih parametrov.
 • Toplotni procesor.
 • Poraba energije.
 • Možnost overclock.
 • Priključek (vtičnica).
 • Če odvajanje toplote začetnega stanja procesorja omogoča uporabo hladilnika, ni treba skrbeti za hlajenje. Ko TDP premaga oznako 95 W, potem morate kupiti stolpni hladilnik z bakrenimi cevmi, radiatorjem in ventilatorjem. Trenutni trg lahko ponudi različne variacije teh hladilnikov, vendar njihova namestitev na procesor ostaja nespremenjena. Za začetek je potrebno odstraniti pokrov sistemske enote in odklopiti vse komponente matične plošče, da ga postavimo v vodoravni položaj. Nato pritrdilni trak pritrdimo na zadnjo ploščo, tako da hladilnik ne deformira matične plošče. Na procesorju je treba dati kapljico termopasta in enakomerno porazdeliti po površini. Sedaj je radiator nameščen pred luknjami za zobnike, ki so opremljeni s hladilnikom. Po tem je ventilator priključen in matična plošča skupaj s hladilnikom se lahko vrne nazaj v ohišje sistemske enote.

  Hlajenje za AMD FX

  Možnosti nakupa hladilnika so enake kot v prejšnjem primeru, vendar je namestitev nekoliko drugačna. Namestitev matične plošče v vodoravni položaj, je potrebno nanesti termopast na procesor in ga razmazati, nato pa montirati.radiator s cevmi in ventilatorjem. Dejstvo je, da so hladilniki za procesor tega proizvajalca popolnoma drugačni. V spodnjem levem kotu je ročica, ki je dušena, da se omogoči nastavitev hlajenja. Nato se ročica spusti, kar daje značilno klike, kar pomeni, da je hladilnik pritrjen. Pomembno je vedeti, da so izkrivljanja in neenakosti nesprejemljive, saj to lahko povzroči, da se toplota, ki se sprosti, ne odbija pravilno od cevi, in da bo procesor zgoreval. Načelo hladilnika je preprosto - procesor se pri delu segreje, termopasta zagotavlja popoln trk procesorja in hladilnika, cevi se ukvarjajo s prenosom toplote na radiator in hladijo ventilator, izločajo vroč zrak. Nizki toplotni deflektorji imajo hladilnike s hladilnikom brez cevi ali brez ventilatorja in z vsemi lastnostmi procesorja ni nevarnosti pregrevanja. Vsi hladilniki so kupljeni glede na vtičnico, saj se ne razlikujejo le po lokaciji "nog", temveč tudi po velikosti. Če je premer ventilatorja napačno izbran, potem se procesor ne bo mogel ohladiti, kot je potrebno, sicer se hladilnik ne prilega. Hladilniki s kablom za tri in štiri kontakte se med seboj nekoliko razlikujejo. Hlajenje s tremi kontakti deluje pri polni moči, tudi če procesor ni izpostavljen aktivni obremenitvi. Druga stvar so štirje stiki. Dodatni kontakt omogoča hladilniku nadzor hitrosti ventilatorja glede na obremenitev procesorja. Tako zprocesor se v pasivnem delu ne segreje - ventilatorji se počasi zavrtijo, vendar pa v igrah ali programih, kjer se izračuni aktivno izvajajo, ventilatorji delajo s polno zmogljivostjo.

  Sorodne publikacije