Kako elektronsko podpisati dokumente in lahko to storim?

V današnjem času računalniške tehnologije je za certificiranje dokumentov veljalo tako imenovano elektronsko digitalno podpisovanje ali zmanjšano EDS. Vendar pa pri tem vprašanju veliko ljudi nima jasnega razumevanja, zakaj ga potrebujejo, saj je večina navajena, da delajo na stari način, tako da ročno podpišejo dokumente. O tem, kako elektronsko podpisovati dokumente, in se bomo odločili za naslednji jezik.

Kaj je elektronsko digitalno podpisovanje ali EDS?

EDS je predmet v elektronski obliki, na katerem je mogoče takoj identificirati osebo, ki jo je ustvarila, vzpostaviti avtorstvo, preveriti verodostojnost dokumenta itd.


Seveda, vizualno lahko EDS izgleda kot običajen podpis v obliki grafičnega predmeta, vstavljenega v dokument. Dejansko tukaj delujejo algoritmi asimetričnega šifriranja in kriptografije. ESS uporablja zasebni ključ in certifikat ključa, ki vam omogoča, da identificirate skrbnika in podpis upnika, celovitost dokumenta in potrditev dejstva podpisa.

Zakaj se prijaviti za dokumente EDS

Obstaja malo presenečenja, ali je mogoče dokumente podpisati elektronsko. Na to vprašanje lahko odgovorite pritrdilno. Za poenostavljeno razumevanje si poglejmo en primer.
Recimo, da mora družba, ki jo zastopa generalni direktor, sestaviti dvostransko pogodbo. Jasno je, da ga boste morali v vsakem primeru poklicati, ker brez tega ne bopravno veljavna. Vendar posredovanje končne pogodbe, recimo po faksu, ni mogoče. Pri pošiljanju e-pošte grafični format optično prebranega dokumenta ni dobrodošel, ker je lahko podpis spremenjen. Tako morate poslati isto datoteko Word, vendar pa mora biti tak dokument podpisan. Toda kako podpisati dokument WORD z elektronskim podpisom? Na splošno v tem ni nič posebnega. Tukaj je nekaj preprostih metod za ustvarjanje EDS. Kmalu se pogovorimo o pravnih vprašanjih.


Ali moram podpisati dokumente z elektronskim podpisom ročno?

Mnogi uradniki in vodstveni delavci menijo, da je treba (na kakršenkoli način, za vsak primer) podpisati dokumente, ki imajo EDS. Eksplicitna napaka. To ni nujno potrebno. Dejstvo je, da pri ustvarjanju potrdila o digitalnem podpisu izda poseben sporazum s centrom in ga potrdi notar, v fazi oblikovanja potrdila pa izda zasebni ključ. S pravnega vidika je to potrditev lastnika digitalnega podpisa. Sklep se torej sklepa: sekundarna vizija ni potrebna.

Algoritem za delo z EDS

Ugotavljamo, kako dokument podpišemo z elektronskim digitalnim podpisom in pogledamo, kako deluje.
Osnova takih procesov je ustvarjanje kriptograma, ki premešča preverjeno datoteko, ki identificira podatke o lastniku, avtorstvo in integriteto podatkov. Ustvarjen razpršek na naslednjem koraku je šifriran z zasebnim ključem, po katerem se pojavioblikovanje celotnega dokumenta z EDS ali ločeno podpisno datoteko, priloženo dokumentu.
Prejemnik za dešifriranje, preverjanje pristnosti (avtentičnost) in preverjanje celovitosti dokumenta uporablja odprt ključ. Seveda je večina algoritmov med seboj zelo podobna. Razlika se lahko prikaže le glede na vrsto uporabljene programske opreme.

Kako podpisati Wordov dokument z e-podpisom preko urejevalnika? Mnogi uporabniki se niti ne zavedajo, da je EDS mogoče preprosto ustvariti tudi v urejevalniku Office Word. Kako podpisati "Vordovsky" dokument z elektronskim podpisom? Preprosto preprosto. Ukrepi v različnih izdajah urednika so nekoliko drugačni, toda na splošno je bistvo eno in isto. Razmislite o ustvarjanju podpisa v primeru programa Word 2007. Kako torej podpisati dokumente z elektronskim podpisom samo z Wordom? Če želite to narediti, po vstavitvi kazalke v mesto, kjer naj bi se podpis podpisal, uporabite meni za vstavljanje, ki izbere besedilo. Nato poiščite element vrstice podpisa in nastavite niz podpisov MS Office na spustni seznam.
V konfiguracijskem pogovornem oknu morate podati identiteto osebe, ki podpiše dokument, nato izbrati skeniranje izvirnega podpisa in nato v polje poleg oznake "x" vnesti svoje ime. Po tem se bo pojavila natisnjena različica podpisa. Na tabličnem računalniku z rokopisnim vnosom lahko svoj podpis postavite sami. Če želite dokument podpisati v imenu nekaj oseb, boste morali nastaviti polja z napisiza vsako osebo.
To lahko storite lažje, če izberete vrstico "Pripravi" v meniju gumba Office, nato določite podpis, nato pa uporabite namen podpisa dokumenta, nato izberite podpis in na koncu postavko "Podpiši". Podpis bo potrjen z rdečo ikono na plošči in napisom, ki navaja, da dokument vsebuje EDS.

Najbolj priljubljena orodja za ustvarjanje digitalnega podpisa

Zdaj pa poglejmo, kako je mogoče rešiti problem podpisa dokumenta s kvalificiranim elektronskim podpisom. V ta namen je zaželeno uporabljati programsko opremo tretjih oseb.
Od ruskega Najprimernejši in najbolj razširjeni so naslednji programski paketi:
 • Cryptoarm;
 • "Cripto";
 • "CryptoTri".
 • Prvi program se zdi poenostavljen, zato bomo nadalje razpravljali o tem, kako podpisati dokumente z elektronskim podpisom, prav s svojo pomočjo.

  Ustvarjanje EDS na primeru programa CryptoArm

  Obstajata dva načina za ustvarjanje digitalnega podpisa s to aplikacijo: uporabite kontekstni meni in izvedite dejanja prek glavnega vmesnika aplikacije. Za bolj preprosto razumevanje procesa se bomo osredotočili na prvo različico, še posebej, ker je drugi skoraj identičen, iz glavnega programa pa se kliče samo glavno dejanje. Na primer, morate namestiti digitalni podpis dokumenta Word.
  Na začetku v "Raziskovalcu" morate izbrati dokument, ki nas zanima, in v meniju PCM izberite vrstico "Sign". Po tem se bo pojavilo okno "Masters", ki bo pomagalodokončati vse nadaljnje korake. Kliknite spodnji gumb in preverite, ali je datoteka izbrana. Če je potrebno, lahko dodate več objektov, da jih lahko sočasno podpisujete.
  Ponovno pritisnite gumb "Naprej" in v naslednjem oknu izberite metodo kodiranja. Načeloma ne morete ničesar spremeniti in pustiti privzete nastavitve. V naslednjem koraku lahko vnesete dodatne podatke (časovni žig, vizum itd.). Na poti lahko nastavite potrditveno polje na področju shranjevanja podpisa kot ločenega predmeta (v primeru nadaljnjega preverjanja podpisa v dokumentu boste potrebovali obe datoteki). Če kljukice ne postavite, bo datoteka podpisa združena z dokumentom.
  Ko nadaljujete, morate izbrati potrdilo, ki ga je izdal ustrezni center (morda je na zunanjem mediju eToken ali je registrirano v sistemskem registru). Po tem lahko spremenite druge parametre. Po koncu vseh dejanj morate samo klikniti na gumb "Dokončaj". Opomba: Če je za podpis izbrana ločena datoteka, se običajno nahaja v istem imeniku kot originalni podpisni dokument in ima razširitev SIG.

  Značilnosti podpisa dokumentov PDF, HTML in XML

  Nazadnje, nekaj besed o drugih oblikah. Načeloma bodo za dokumente PDF dejanja enaka, vendar je zaradi posebnosti drugih programov Adobe priporočljivo ločiti podpisno datoteko od glavnega dokumenta. Do situacije lahko pride, ko želi prejemnik dokumenta najprej videti njegovo vsebino z uporabo istega Acrobata (Reader) inšele nato bo preveril podpis. Mimogrede, nekateri programi podjetja Adobe omogočajo tudi podpisovanje datotek s svojim rednim osebjem. Če vstavite podpis v dokumente HTML, ko delate s tankimi odjemalci, morate v brskalniku klikniti »Podpiši in pošlji«, po katerem se aktivira skript razvijalca, ustvari nizovno spremenljivko s podatki o preverjanju dokumenta, ki bodo vneseni v posebno skrito polje, podpisano in se prenese na strežnik po metodi POST. Potem bo preverjen dokument in podpis, po katerem bo strežnik izdelal tabelo podpisanega dokumenta in njegove EDS. Datoteke XML je mogoče podpisati kot navadne dokumente, uporabiti orodje InfoPath Office ali pa ustvariti poseben atribut oznake v samem dokumentu.

  Kratek povzetek

  Tukaj je kratek povzetek elektronskega podpisovanja dokumentov. Seveda tukaj niso uporabljene vse metode, ki omogočajo izvedbo takšnih operacij in niso upoštevani vsi programi za oblikovanje EDS. Tudi s takim kratkim opisom lahko že razumete, zakaj je potreben elektronski podpis, saj vsi potrebni algoritmi delujejo na njegovi podlagi. Če ne pogledate nekaterih vrst programske opreme, vključno s pisarniškimi programi ali najbolj priljubljenimi izdelki podjetja Adobe, jih lahko uporabite na lastne stroške. Vendar pa je v smislu poenostavitve dela vsaj uporabnik novice bolje uporabiti pripomočke tretjih oseb kot primer z "CryptoArm". Samoumevno je, da ne smemo pozabiti na pravni vidik zadeve. Nekatera podjetja ustvarjajo elektronskalastnih podpisov in potrdil, vendar se na koncu ne zdijo neveljavni, vendar niso pravno veljavni.

  Sorodne publikacije