Kako deluje Wi-Fi usmerjevalnik: opis, namen in načelo delovanja

Ali veste, kaj je WI-FI usmerjevalnik? Kako deluje, kaj je potrebno? Danes lahko skoraj vsako osebo imenujemo moderno, torej imajo računalnik in imajo to tehniko doma. Logično je, da je v računalniku dostop do interneta. Poleg tega so lahko pripomočki več, zato morate poiskati rešitev za istočasno povezavo s svetovnim spletom.

Kaj je usmerjevalnik?

Da bi imeli možnost istočasnega iskanja več naprav v omrežju, se uporablja usmerjevalnik ali usmerjevalnik. Da bi razumeli, kako deluje usmerjevalnik Wi-Fi, morate imeti idejo o njegovi strukturi in funkcionalnosti.
Tako je za vsako hišo ena točka vhodnega signala. To je odvisno od njega in omrežna naprava je povezana, to je usmerjevalnik. In od tega je mogoče razdeliti signal na poljubno število naprav. V bistvu je usmerjevalnik majhna škatla, ki vključuje matično ploščo v ohišju, napajalnik, anteno za prenos signala WI-FI in žico za priključitev na PC-kabel.


Vrste usmerjevalnikov

Da bi razumeli, kako WI-FI usmerjevalnik dela za dom, morate vedeti, katere vrste usmerjevalnikov so. O tem še naprej. Standardni usmerjevalniki so v funkcionalnosti nekoliko omejeni. Hkrati lahko povežete 4 računalnike, ki uporabljajo žično, in do 10 pripomočkov, ki uporabljajo Wi-Fi. Seveda je veliko odvisno od hitrosti interneta, manj je hitrost, slabša je hitrost povezave.
Profesionalni usmerjevalniki so opremljeni s priključki USB za povezovanje pomožnih naprav in ustvarjanje strežnikov. Obstajajo 3G in 4G modemi, ki so nekoliko drugačni od običajnih. Čeprav ni težko razumeti, kako deluje WI-FI usmerjevalnik s sedmimi karticami. Zaradi mobilnega sprejema imajo takšni usmerjevalniki večji radij kot tudi zanesljivejše delo. Seveda je hitrost takšnih naprav višja.


Celo dražje in visokokakovostne naprave imajo vrsto dodatnih možnosti, ki so potrebne:
 • omejevanje dostopa za vse uporabnike do določenih virov;
 • vključitev skupnega zaslona omrežja;
 • Ročna distribucija omrežnega prometa med uporabniki ter vzpostavitev različnih variant šifriranja omrežja.
 • Kako izbrati WI-FI usmerjevalnik

  Za prevzem naprave je treba določiti, za kaj se uporablja in kaj se od njega pričakuje. Tukaj strokovnjaki priporočajo, da upoštevate naslednja merila:
 • Ko ugotovite, kako deluje WI-FI usmerjevalnik, upoštevajte, kje kupite napravo pred nakupom. Če greste domov, bo tudi dovolj rednega usmerjevalnika. Podpira standardne komunikacijske kanale (IEEE 80211 g) in je sposoben zagotoviti stabilno povezavo na omrežjih do 500 Mb /s.
 • Dragi usmerjevalniki, s podporo povezovanja zunanjih virov in sim kartic, so potrebni za zagotavljanje dejavnosti velikih podjetij z velikim številom delovnih terminalov.
 • Načelo ukrepanja

  Pravzaprav ni nič zapletenega pri delovanju brezžičnega brezžičnega usmerjevalnika, št. Prejema le signal, ki prihajaUporabnik jih pretvori in pošlje naprej. V ta namen se celotna pot usmerjanja samodejno določi in zapiše v nastavitvah.
  To ni aksiom in obstajajo tudi drugi načini za delo z usmerjevalnikom. Zlasti obstajajo možnosti, ko usmerjevalnik filtrira poizvedbe s ključi in uvaja prejemnikove naslove, nato pa jih pošlje prejemniku ali jih zavrne kot nezaželen. Toda v večini primerov je shema ena - informacijski paket je obdelan, njegov naslov se pojavi, in če se korespondenca nahaja v omrežju, gre še dlje.

  Kako pravilno konfigurirati usmerjevalnik

  Po nakupu usmerjevalnika ni dovolj, da ga preprosto povežete z napajalnikom, vstavite vse vrvice in počakate, da ga distribuirate. Morate ga natančno nastaviti. Načelo delovanja Wi-Fi usmerjevalnika, enega za vse modele, in nastavitve za vse tipe so praktično enake.
  Izvesti je treba jasno zaporedje dejanj:
 • Povežite usmerjevalnik z omrežjem in vstavite zahtevani priključek v točko (naprava potrebuje vrata z oznako WAN).
 • Programsko opremo morate konfigurirati, kar pomeni, da jo optimizirate kot ločeno napravo. Če želite to narediti, morate vedeti, kako Wi-Fi usmerjevalnik deluje za vaš dom, natančneje, kako bo deloval. Če je v računalniku samo en računalnik, potem uporabite kabel za povezavo z računalnikom. Internet se bo samodejno prikazal.
 • Če je potrebna distribucija Wi-Fi, morate dodatno nastaviti usmerjevalnik. Uporabite ga lahko za vse brskalnike (Chrome, Yandex, Opera, Firefox, Internet Explorer). V naslovno vrstico vnesite 1921681.1. ali 1921680.1(odvisno od modela usmerjevalnika).
 • Po tem se mora upravna plošča odpreti v brskalniku oziroma oknu za prijavo /geslo. Mimogrede, ta priročnik vam bo pomagal razumeti, kako deluje dvo-pasovni usmerjevalnik Wi-Fi. Zdaj je veliko usmerjevalnikov zasnovanih za delo v dveh frekvenčnih območjih, odvisno od ponudnika.
 • Uporabniško ime in geslo sta odvisna tudi od modela usmerjevalnika (admin-admin admin-1234 in drugih). Ko je zahtevana kombinacija vnesena, se podrobna konfiguracijska stran usmerjevalnika odpre uporabniku.
 • Če na tem področju ni dovolj znanja, lahko izberete Quick Setup Quick Setup, kjer se bodo skoraj vsa dejanja izvajala samodejno. Edina stvar, ki jo uporabnik potrebuje za geslo za svoje brezžično omrežje.
 • Izbira kanala za distribucijo

  Še en pomemben odtenek, ki ga je treba poznati, je, kdo namesti domači Wi-Fi usmerjevalnik, ki deluje na kanalu za prenos podatkov. Skoraj vsi znani usmerjevalni modeli (Zyxel Keenetic, TP-Link, D-Link, Asus) lahko delujejo na frekvencah od 24 do 248 GHz. To pomeni, da so v tem pasu ustvarjeni ločeni kanali, ki delujejo. Pri tem je pomembno, da ne zamudite izbire države v okolju (v tem primeru Rusija). Če nastavitev regije ni pravilna, usmerjevalnik morda ne bo mogel najti dostopne točke.
  Novi modeli zgoraj omenjenih proizvajalcev lahko že delujejo v dveh območjih. To je že omenjeni 24 GHz in 5 GHz. Seveda večina uporabnikov ne zanima, kako pogosto deluje Wi-Fi usmerjevalnik, vendar je odvisna od njegove kakovosti inhitrost izmenjave paketov. Čeprav lahko poceni usmerjevalnik kupite za dom, glede na majhno obremenitev in majhno število uporabnikov.

  Obseg dela

  Ta vidik je najbolj moteči uporabnik - na kateri razdalji deluje Wi-Fi usmerjevalnik. Ali bo njegova zmogljivost dovolj, da doseže najbolj oddaljeno sobo v hiši in ali bo stabilna povezava. Tukaj je treba podrobno razmisliti, ki je odvisna od radija valov in dopustnih mej, ki jih določi država. Za domačo uporabo so dovoljene naprave z močjo 100 mW. Toda to je teorija in v praksi večina sodobnih usmerjevalnikov deluje z dovoljeno močjo 50 mW. To pomeni, da v odsotnosti ovir in ovir, polmer usmerjevalnika je približno 120-150 m. Toda to je v zunanjem okolju, in v sobi se zmanjša trikrat. Če so prostori ločeni s pregradami, potem še manj.

  Za določitev polmera porazdelitve signala je treba upoštevati naslednje dejavnike:
 • proizvodna zmogljivost;
 • izbrani komunikacijski protokol (80211 z ustrezno črko - b, a, g, n);
 • prisotnost anten, ki ojačajo signal;
 • število ovir (zidovi, ograje, druge valovne naprave itd.).
 • Na podlagi navedenega postane jasno, kako usmerjevalnik Wi-Fi deluje v stanovanju, signal se porazdeli in zakaj je signal na točki odstranitve večine pripomočkov iz usmerjevalnika šibek.

  Dejavniki, ki vplivajo na radijski signal

  Potrebno je ločeno upoštevati dejavnike, ki neposredno vplivajo na kakovost prenosa signala.Wi-Fi od usmerjevalnika do naprav. Če govorimo na splošno, na ta parameter vpliva vse, kar lahko:
 • izbrano frekvenco usmerjevalnika (če je protokol izbran nepravilno, potem ojačevalne antene ne bodo delovale);
 • ​​
 • Večja je moč naprave, večja je verjetnost, da bo kakovost slabša;
 • ojača anteno. Da bi povečali radij Wi-Fi, morate skrbno izbrati pravo anteno;
 • zunanji hrup. To je lahko delo drugih gospodinjskih aparatov, električnih vodov v neposredni bližini, mobilnih komunikacij;
 • vremenske razmere in notranja temperatura prostora. To je način, v katerem so tudi naravne razmere. In lahko močno poslabšajo signal.
 • Težave pri delu z usmerjevalnikom

  Včasih se pojavljajo nejasne težave in usmerjevalnik preneha pravilno delovati. Razlogov ni veliko, zelo pogosto pa je osnovna težava v začetni fazi napake, in sicer pri nastavitvi usmerjevalnika. Če težava ni mehanska (okvara same naprave), jo je mogoče rešiti doma:
 • Nadzorna plošča usmerjevalnika ne deluje. Z brskalnikom se ne morete prijaviti na enega od naslovov (1921681.1 ali 1921680.1).
 • Ni kazalnika internetne povezave (WAN).
 • Ne omenja se povezava vhodne točke.
 • Wi-Fi se sliši samo, ko je računalnik vklopljen (s kabelsko povezavo z usmerjevalnikom).
 • Internet je samo v računalniku in omrežje Wi-Fi ni na voljo.
 • Občasno izklopi internet - fiksira se samo s ponovnim zagonom neprekinjenega usmerjevalnika.
 • To je daleč od tegapopoln seznam napak, ki odgovarjajo na vprašanje - zakaj usmerjevalnik Wi-Fi deluje slabo. Vendar je vesel, da jih je mogoče popraviti, ne da bi zapustili dom.

  Odpravljanje težav v domačem okolju

  Pred reševanjem težav s povezavo je bolje, da se ponovno prepriča in izvede nekaj preprostih korakov:
 • Težavo je mogoče rešiti s preprostim zagonom usmerjevalnika. Izključiti ga morate iz omrežja in počakati vsaj 30-60 sekund.
 • Kabel lahko poskusite priključiti neposredno od ponudnika na napravo (računalnik ali prenosni računalnik). Rezultati takšnega pregleda lahko ugotovijo morebitne težave - verjetno je, da internet ni kriv napačnega ponudnika. No, ali pa je prišel čas, da napolnimo vaš osebni račun.
 • Če Wi-Fi ujame samo na eni napravi, je težava očitno v napravi. Ogledati si morate nastavitve ali znova poskusiti znova vzpostaviti povezavo z brezžičnim omrežjem.
 • Če želite odpraviti težavo zaradi pomanjkanja Wi-Fi, naredite naslednje:
 • Hitrost interneta morate meriti v obe smeri (žično in Wi-Fi). Odstopanja, če in če so sprejemljiva, potem minimalna. Če pride do velikih odstopanj, posodobite gonilnik brezžičnega vmesnika v napravi.
 • Kot učinkovito sredstvo lahko spremenite kanal, to je 5 GHz. To pomaga pri reševanju problema za 100%, da preveč hrupa in hrupa vpliva na delo usmerjevalnika, pogosto celo blokira signal.
 • Če je težava v usmerjevalniku, lahko poskusite obnoviti njeno različico.Postopek je samodejen, samo izberite ustrezno postavko v nadzorni plošči usmerjevalnika.
 • Kaj storiti, če je usmerjevalnik pogosto odklopljen

  In nazadnje, najbolj priljubljena težava je pogosto zaustavitev usmerjevalnika. Res se napne, ko se zdi, da vse deluje, je vse povezano in pravilno, z intervali 5-10 minut pa internet izgine in potrebno je ponovno zagnati usmerjevalnik. Prvi znak je pojav klicaja v rumenem trikotniku na vseh napravah na ikoni omrežja. Razlog je v samem usmerjevalniku, namreč, da nima moči, da bi dvignil maksimalno obremenitev (hkraten dostop do interneta s strani velikega števila uporabnikov, ki uporabljajo torrent strežnik, spletne filme, igre). Prva rešitev je nadgradnja firmwarea na najnovejšo različico. Nato morate onemogočiti vse aplikacije, ki trenutno niso potrebne, ki ustvarjajo obremenitev v omrežju. Včasih pomaga resetirati tovarniške nastavitve usmerjevalnika in jih ponovno dodeliti. Če to ne bi pomagalo, boste morda morali izločiti in kupiti dražji usmerjevalnik.

  Sorodne publikacije