Kaj so izvozni podatki?

Vsak dan slišimo besedo "izvoz". Ta koncept se uporablja v življenju in delu. To besedo slišimo v televizijskih programih in beremo v novicah. V tem primeru predstavljamo blago, ki ga država izvaža in prodaja v tujini. V članku bomo razumeli, da gre za izvoz podatkov, za kaj in v katerih primerih.

Pojem izvoza podatkov

Izraz "izvoz" izhaja iz angleške besede export, ki pomeni "umik in izvoz". Izvozni podatki so podatki, ki so iztovorjeni iz sistema za zunanjo uporabo. To izbere objekte sistema in vsebuje vrednosti in parametre v njem. Pri razkladanju podatkov se pretvorijo v obliko za uporabo v zunanjem sistemu. Proces izvoza poteka samodejno ali polavtomatsko.


Izvažanje baz podatkov

V DB se uporablja izvoz v naslednjih primerih:
 • Varnostno kopiranje informacij. Ta mehanizem se uporablja v podjetjih, bankah in organizacijah, kjer je shranjevanje informacij iz baze podatkov kritično.
 • Ustvarjanje arhiva podatkov. V velikih podjetjih, kjer se podatkovni gigabajti dnevno obdelujejo v bazi podatkov, se velikost baze podatkov preveč poveča. To otežuje delo z njim, upočasni delovanje in zahteva velike pomnilniške vire za shranjevanje. Občasno, glede na zgodovinske podatke, ki so bili zmanjšani, skrbniki izvažajo podatke. Ta operacija ustvarjanja arhiva se izvaja redno s periodičnostjo, ki je odvisna od količine informacij.
 • Iz varnostnih razlogov. Pri pisanju programov tretjih oseb, ki uporabljajo podatke iz baze podatkov, se podjetju izogne, da bi razvijalcem omogočila dostop do baze podatkov organizacije. Da bi to naredili, se tisto, kar je potrebno v programu, ki se razvija, izvozi v ločeno skladišče. Aplikacija iz tega skladišča sprejme podatke brez sklicevanja na izvorno bazo podatkov.
 • Delo z informacijami v drugem okolju. Primer je velika potovalna agencija, ki zagotavlja turistične storitve v regijah. Agencija pretovori svoje tarife v obliki, v kateri delujejo sistemi operaterjev. Tisti, ki jih nato naložijo v svoje programe s postopkom uvoza.
 • Izvoz iz MS Access

  V bazi podatkov Access je uporabnik razvil veliko načinov za izvoz podatkov. To je nalaganje dokumentov HTML, besedilnih in xml datotek. Zaposleni lahko informacije pošlje v določeni obliki po elektronski pošti. V tem primeru vam sistem omogoča izbiro oblike, v kateri bodo podatki poslani. Poleg zgoraj navedenega lahko prenesete v datoteke PDF, RTF in XPS. Predložena datoteka izbranega formata je priložena sporočilu in poslana po e-pošti.


  Access deluje tudi z drugimi bazami podatkov in lahko izvozi informacije za uporabo z njimi prek vmesnika ODBC. Najpogosteje uporabljeno razkladanje v drugih programih paketa Microsoft Office je izvoz podatkov v Excel in združitev v Wordov dokument. V Excelu so podatki raztovorjeni v obliki tabele, Word ustvarja različne dokumente za vnaprej pripravljeno predlogo. Razvijalci aplikacij običajno vključujejo vzmožnost izvažanja podatkov. Vendar pa moramo biti pripravljeni na dejstvo, da bodo nekatere informacije v tem trenutku izgubljene. To se običajno ne nanaša na vrednosti tabel ali povezav med njimi in se zgodi, če je uvožena aplikacija, ki uvozi podatke, ki ne podpirajo te funkcije.

  Sorodne publikacije