Kaj so gonilniki naprav?

Začetek obvladovanja računalnika mnogi ne razumejo, zakaj je potrebno občasno izvajati določene manipulacije. Največja skrivnost za večino uporabnikov novic je, da so gonilniki naprav in kako jih je treba pravilno uporabljati? Zakaj se nenehno posodabljajo? Ali te komponente sploh potrebujete v sistemu?

Kaj je: Gonilniki naprav

Gonilnik je posebna programska oprema, ki uvaja določene nastavitve in spremembe sistema. Ta FOR vam pomaga prepoznati dodatne naprave, izboljšati grafiko monitorjev in še več. Na splošno vplivajo na celoten sistem kot celoto. V tem primeru so gonilniki naprav komponente, ki se ne uporabljajo samo za prenosne računalnike, temveč tudi za številne druge naprave. Ti vključujejo pametne telefone, tablice, igralne konzole in še več.


Brez njih bi bilo delo z računalnikom praktično nemogoče.

Katere naprave je treba namestiti v računalnik

Razumeti je treba, da ima vsaka naprava vgrajene gonilnike. Pri povezovanju teh izdelkov z računalnikom jih mora določiti sistem. To je tudi posledica voznikov. Praviloma sodobni sistemi Windows ne zahtevajo namestitve dodatne programske opreme za telefone z bliskavico in druge miniaturne naprave. Vendar so včasih morda še vedno potrebni.
Poskrbite, da boste namestili gonilnike naprav za video, avdio,omrežnih in nadrejenih kartic. Prav tako je potrebna programska oprema za pravilno delovanje spletnih kamer, večnamenskih naprav, optičnih bralnikov, tiskalnikov in še več.


In zakaj morajo Windows namestiti gonilnike?

To je logično vprašanje, tako kot pred mnogimi leti, ko so se na svetu pojavili prvi računalniki, je njihov operacijski sistem deloval brez dodatnih programov. Na splošno so bile vse aplikacije prijavljene med seboj zaradi strojne opreme. Zato je bilo mogoče, na primer, natisniti dokument z besedilom in ga takoj natisniti. Vendar pa v teh dneh, računalnik ne zahteva veliko funkcionalno. Današnja arhitektura sistema je precej bolj zapletena in omogoča PC-ju opravljanje veliko bolj raznolikih operacij. Zato so gonilniki naprav v sistemu Windows 7 že postali del operacijskega sistema. V tem primeru je delo z napravami drugih proizvajalcev, ki se povezujejo z računalnikom ali prenosnim računalnikom, veliko lažje. Zahvaljujoč takšnemu sistemu sporočil je veliko lažje pošiljati ukaze, ki ustrezajo določenim Microsoftovim standardom.

Zakaj nadgraditi gonilnike naprav Windows?

To vprašanje se lahko šteje za pošteno, kajti, če rečemo, da je voznik poseben program, zakaj ga potem morate redno posodabljati? Za to obstaja več razlogov. Prvič, stara programska oprema lahko občasno odpove, zaradi česar so na voljo sodobnejše datoteke, ki jih je treba namestitiračunalnik To je posledica dejstva, da so bili prvi prenosi gonilnikov naprav razviti pred mnogimi leti in so vsebovali veliko število napak, saj so bile ustvarjene v veliki naglici.
Zato je današnji razvoj usmerjen v odpravo pomanjkljivosti preteklosti. Vse je odvisno od oblike, v kateri je nameščena zahtevana programska oprema. Proizvajalci številnih pripomočkov na primer izdelujejo gonilnike na posameznih kompaktnih diskih. Takšne programske opreme je treba redko nadgrajevati, saj tečejo več let brez sprememb. Enako velja za gonilnike naprav. Za flash pogone se na primer redko posodabljajo. Pogosto se ta postopek izvaja za grafične gonilnike, ki so odgovorni za delo grafične kartice na računalniku. Štejejo se za najtežje. Poleg tega se na grafičnem področju spremembe pojavljajo skoraj vsak dan: hitrost risanja grafike se izboljšuje, povečuje vizualizacija, kakovost pa nenehno skoči na višjo raven. Starejši gonilniki perifernih naprav se ne morejo kvalitativno spopasti z novimi nalogami, zato razvijalci ustvarijo nove aplikacije, ki lahko izpolnjujejo nove zahteve.
Če ne posodobite pravočasno, lahko vpliva na delovanje sistema, računalnik bo začel delovati počasneje.

Če so gonilniki del sistema, ali so posodobljeni z operacijskim sistemom Windows?

Microsoft še ni odgovoren za zagotavljanje novejših različic programske opreme za vsako posamezno napravo. To je tozaradi dejstva, da ne deluje vedno pravilno in da lahko v tem primeru lastniki korporacije dobijo številne odškodnine v zvezi z obtožbami proti njihovemu naslovu. Zato je za vsak del sistema odgovoren proizvajalec. V skladu s tem, če ima prenosni računalnik nameščeno grafično kartico Nvidia, je treba gonilnike zanjo vprašati ne od Microsofta, temveč od Nvidie. Enako velja za druge sestavne dele.
V času nadgradnje sistema Windows se operacijski sistem, to je njegove glavne datoteke, trenutno obdeluje.

Kako sami posodobiti gonilnike

Najlažji način je, da preprosto obiščete spletno mesto proizvajalca za določeno napravo. Na primer, če govorimo o tiskalniku HP, potem morate najti spletni portal tega podjetja. Na vsaki od teh strani lahko najdete datoteke za prenesene posodobljene gonilnike. Običajno je za določitev, kaj izbrati, dovolj, da vnesete ime modela, serijsko številko in druge podatke, ki jih sistem lahko samodejno poišče. Namestitev programske opreme, ki ni primerna za določen sistem, ni priporočljiva. To lahko povzroči, da se program zruši.
Nekaterim je veliko lažje najti gonilnike, če uporabljate iskalnik in vtipkate ime izdelka, za katerega ga želite. Vendar pa to kategorično ni priporočljivo. Ja, res, obstaja veliko število spletnih mest, ki so bili ustvarjeni posebni, da bi pomagali uporabniku novice, da razume delo sistema. Nekateri so koristniinformacije Vendar je 80% teh virov virusnih. Ko uporabnik prenese izbrano datoteko, nezavedno prenese zlonamerno programsko opremo na svoj računalnik. Po tem, problem ne bo le z napravami drugih proizvajalcev, kot so tiskalnik ali optični bralnik, ampak celoten sistem kot celota. Poleg tega lastniki teh spletnih mest redko spremljajo najnovejše posodobitve. Če namestite prejšnjo različico gonilnika, obstaja veliko tveganje, da bo sistem postal bolj ranljiv.

Storitve posodabljanja gonilnikov

Nekateri začetni uporabniki niso prepričani o svojih prednostih in ne vedo, kako pravilno najti mesto proizvajalca za določen izdelek. Drugi nimajo dovolj časa za prenos, namestitev, posodobitev in sledenje računalniku.
V ta namen lahko najdete posebne storitve za posodabljanje gonilnikov ali drugih aplikacij na spletu. Vendar morate razumeti, da takšne storitve niso brezplačne. Običajno na teh mestih obstajajo ljudje, ki plačujejo denar za nameščanje uradnih posodobitev v sisteme svojih strank. Ponavadi morate plačati letno naročnino. Kljub temu bo uporabnik vedno prepričan, da je njegov računalnik zaščiten pred morebitnim prodiranjem zlonamerne programske opreme. Praviloma morate za izvajanje teh operacij v računalnik namestiti dodatno aplikacijo.

Kje so shranjeni gonilniki

Večina računalnikov deluje v operacijskem sistemu Windows. V tem primeru so gonilniki naprav privzeto nameščenimapa pogona sistema "C". Če jih želite najti, je dovolj, da greste v ta imenik v imeniku Windows in poiščete mapo System 32. V tem primeru imajo lahko gonilniki različne nastavitve, odvisno od izdelkov, za katere se uporabljajo.

Skratka

Gonilniki naprav so pomemben sestavni del, ki je potreben za popolno delovanje prenosnih računalniških sistemov. Če datotek ne posodobite pravočasno, se bodo sčasoma nekateri programi in moduli prenehali uporabljati. Poleg tega se računalnik lahko začne pregrevati in izklopiti brez vidnih razlogov. Vse to je lahko posledica dejstva, da uporabnik ni skrbel za posodabljanje teh pomembnih komponent za osebni računalnik.

Sorodne publikacije