Kaj so dlančniki: funkcije za definiranje, dešifriranje in obliko datoteke

Osebni digitalni pomočnik, PDA, dlančniki, znan tudi kot žepni računalnik, je mobilna naprava, ki deluje kot elektronski digitalni pomočnik. Sprostitev CNK je bila začasno prekinjena v začetku leta 2010 po široki uvedbi visoko zmogljivih pametnih telefonov, zlasti tistih, ki delujejo na iOS in Android. PDA je osebni digitalni pomočnik. Naprava lahko deluje kot mobilni telefon, pošiljatelj faksa, spletni brskalnik in osebni organizator.
Tehnologija industrije je na novo opredelila izraz "osebna digitalna pomoč". Trenutno ta koncept velja za programsko opremo, ki identificira glas uporabnika za odzivanje na poizvedbe.

Kaj so PDA?

PDA-ji omogočajo shranjevanje in pridobivanje podatkov in informacij za osebno ali poslovno uporabo, priročno shranjevanje urnikov, koledarjev in informacij v imeniku. Prednosti PDA:
 • internetna povezava;
 • elektronski vizualni prikaz;
 • Možnost uporabe kot mobilni telefoni;
 • spletni brskalnik.
 • Vsi modeli imajo zvočne zmogljivosti, ki jim omogočajo uporabo kot prenosni predvajalnik. Večina dlančnikov lahko dostopa do interneta, intraneta prek Wi-Fi ali brezžičnih omrežij. Pri nekaterih modelih je uvedena tehnologija zaslona na dotik. Odgovor na vprašanje, kaj so dlančniki, je lahko naslednje besedilo: to so funkcionalni predhodniki modernegapametne telefone

  Zgodovina

  Izraz PDA je bil prvič uporabljen 7. januarja 1992, generalni direktor podjetja Apple Computer John Scully na razstavi Consumer Electronics Show v Las Vegasu, Nevada, v povezavi z Apple Newton. Leta 1994 je IBM predstavil prvi PDA s polno funkcionalnostjo mobilnega telefona IBM Simon, ki se lahko šteje tudi za znanilca pametnega telefona. Nato je leta 1996 Nokia predstavila dlančnik s funkcijo mobilne naprave, 9000 Communicator, ki je postal najbolj prodajan PDA na svetu. Še en zgodaj igralec na tem trgu je bil Palm z vrsto PDA izdelkov, ki se je začel marca 1996.


  Popularni v 90-ih in zgodnjih 2000-ih, osebni digitalni pomočniki so bili predhodniki pametnih telefonov. Večina dlančnikov ima majhno fizično tipkovnico in elektronsko ploščo na dotik v številnih modelih. Izvirni programi za osebni digitalni pomočnik vključujejo urnik in imenik za shranjevanje, iskanje in pisanje vnosov. Za PDA je bilo napisano veliko število prijavljenih aplikacij. Sredi devetdesetih let so proizvajalci dlančnikov, pozivnikov in mobilnih telefonov začeli združevati funkcionalnost teh naprav z novo vrsto opreme, zdaj znano kot pametni telefon. Nokia, IBM in Palm so bili eden glavnih igralcev na trgu.

  Razvoj dlančnikov

  PDA in proizvajalec pozivnikov Research in Motion Limited je leta 2000 izdal svoj prvi "pametni" telefon BlackBerry, podjetje pa je prevladovalo na trgu že skoraj prvo desetletje. Leta 2007 je Apple izdal svoj prvi pametni telefon z zaslonom na dotik iPhone in v petih letih je trg odstopil od naprav s fizičnimtipkovnice

  Kaj so PDA v sodobnem smislu? V letu 2010 je tehnološka industrija ponovno opredelila izraz "osebni digitalni pomočnik". Zdaj se ta pojem nanaša na programsko opremo, ki prepozna uporabniški glas in uporablja umetno inteligenco, da se odzove na poizvedbe. Primeri te vrste osebnega digitalnega pomočnika so Siri (Apple), Cortana (Microsoft) in Google Voice Assistant (Ok, Google).

  Osnovne funkcije

  Tipičen PDA ima zaslon na dotik za navigacijo, režo za pomnilniško kartico za shranjevanje informacij, Bluetooth in /ali Wi-Fi. Nekateri dlančniki morda nimajo vgrajenega zaslona na dotik z mehkimi tipkami, navigacijsko ploščico in številčno tipkovnico. Programska oprema naprave vsebuje koledar, seznam opravil, imenik za vizitke, kalkulator in funkcijo opomnikov. PDA-ji z ​​brezžičnimi podatki vključujejo tudi poštni odjemalec, brskalnik in telefonske funkcije.

  Zaslon na dotik

  Številni izvirni dlančniki, kot so Apple Newton in Palm Pilot, so bili opremljeni z zaslonom na dotik za interakcijo z majhnim številom gumbov, rezerviranih za bližnjice za pogosto uporabljene programe. Nekateri dlančniki z zaslonom na dotik, vključno z napravami Windows Mobile, so imeli odstranljivo pisalo, ki jim je pomagalo pri delu.

  Pomnilniške kartice

  Čeprav mnogi zgodnji dlančniki niso imeli rež za pomnilniške kartice, je bila večina opremljena z režo Secure Digital (SD), CompactFlash ali kombinacijo teh. Nekateri dlančniki imajo vrata USB in uporabljajo kartice microSD, ki so elektronsko združljiveSD kartice, vendar imajo veliko manjšo fizično velikost.

  Wired

  Prvi modeli PDA so bili povezani z osebnim računalnikom prek serijskih vrat ali drugih lastniških povezav. Potem je to vrsto povezave tehnološko zamenjal kabel USB. Stari PDA-ji se niso mogli povezati prek USB-ja, ker njihova izvedba ni podpirala USB-ja kot "gostitelja". Nekateri od prvih modelov so se lahko neposredno povezali z internetom z zunanjim modemom, ki je bil priključen preko serijskega vmesnika (sinhronizator) neposredno ali s podaljškom, ki je zagotavljal ethernetna vrata.

  Wireless

  Večina sodobnih dlančnikov ima brezžični protokol Bluetooth za mobilno opremo. Ta tehnologija se lahko uporablja za povezovanje tipkovnic, sten, GPS sprejemnikov in drugih bližnjih pripomočkov. Možno je tudi prenašanje datotek med dlančnikom in Bluetoothom. Številne moderne naprave podpirajo brezžično omrežje Wi-Fi in se lahko povežejo z dostopnimi točkami. Vsi pametni telefoni in nekateri drugi sodobni modeli se lahko povežejo z brezžičnimi globalnimi omrežji, kot so mobilna mobilna podjetja.
  Stari PDA-ji od leta 1990 do leta 2006 so imeli običajno IrDA vrata (infrardeča vrata), ki so bili brezžično povezani na oddaljenih in oddaljenih razdaljah. Zdaj lahko rečemo, da takšno možnost PDA podpirajo nekateri sodobni modeli, saj so jo nadomestili bolj tehnološki Bluetooth in Wi-Fi.

  Sinhronizacija

  Večina dlančnikov lahko sinhronizira svoje podatke z aplikacijami v računalniku. To omogoča uporabnikuodprite datoteke iz dlančnikov in posodobite stike, urnik ali druge informacije v računalniku s programsko opremo. Isti podatki se pošljejo dlančniku ali pošljejo posodobljene informacije računalniku, odvisno od informacij, ki jih priskrbi dlančnik. To odpravlja potrebo po ročni posodobitvi podatkov o uporabniku. Sinhronizacija ščiti tudi pred izgubo podatkov, shranjenih na napravi, v primeru izgube, kraje ali nedovoljenega spreminjanja podatkov.

  Avtomobilska navigacija

  Nekateri dlančniki vključujejo sprejemnike globalnega sistema za določanje položaja (GPS). Mnogi modeli so združljivi z izboljšavami zunanjega sprejemnika GPS, ki uporabljajo zaslon procesorja in PDA za prikaz informacij o lokaciji. Za avtomobilsko navigacijo lahko uporabljate dlančnike s funkcijo GPS. PDA-ji se vedno bolj uvajajo kot standard pri novih avtomobilih. GPS sprejemnik, ki temelji na dlančniku, lahko prikaže prometne pogoje, izvaja dinamično usmerjanje in prikaže znane lokacije mobilnega radarja. TomTom, Garmin in iGO razvijajo GPS-navigacijsko programsko opremo za dlančnike.

  Sorodne publikacije