Kaj so datoteke DLL? Zelo čudno - knjižnica

Računalniški programi postajajo pametnejši in vedno bolj podobni ljudem. Ni presenetljivo, da so na neki točki potrebovali tudi knjižnice. Potem se je pojavila prva DLL. Knjižnica dinamičnih povezav je knjižnica odjemalcev.

Kaj je shranjeno v DLL?

Program je način obdelave informacij. V tem primeru je pogosto treba izvesti iste ukrepe. Takšna dejanja v programiranju se imenujejo postopki in funkcije. Recimo, da mora program 100-krat pomnožiti eno številko na drugo. Nanašala se bo na ustrezno funkcijo v njej, dokler ne opravi vseh dejanj. Toda programi, ki zahtevajo operacijo množenja, so številni. Preden se je pojavila DLL, je vsaka vsebovala isto funkcijo. Fizično predstavlja nekaj vrstic v programu. Vsak znak je en bajt. Naloži se v pomnilnik računalnika. In spomin ni neomejen.
Programerji so hitro spoznali, da je možno take funkcije postaviti v en program. In kdorkoli naj, naj se obrne k njej. Torej je bila DLL. To je knjižnica, v kateri so namesto knjig shranjene splošne funkcije.

Kaj so DLL-ji?

Računalnik pozna samo en način shranjevanja informacij. Zapiše jo kot datoteko. DLL ni izbrisal celotne usode. Shrani se kot datoteke window.dll. To pomeni, da so v operacijskem sistemu Windows knjižnične datoteke sestavljene iz imena in razširitve, ločene s piko. Na primer: msvcp120.dll. Ime datoteke je lahko poljubno, razširitev pa je vedno dll. Shranjene so v sistemski mapi sistema Windows "system32". Zato vsak program "ve" kjeuporabite, da dobite želeno funkcijo. Če knjižnica potrebuje samo eno izvedljivo datoteko, jo lahko najdete drugje.

Kako deluje?

Izvršljiva datoteka vključuje tako imenovano uvozno tabelo. Vsebuje informacije o tem, katere knjižnice in funkcije bodo potrebne za delo. Ko se program zažene, sistem prebere te informacije iz uvozne tabele. Nato naloži zahtevano dll v pomnilnik. Zahtevane funkcije se kopirajo v naslovni prostor izvršljive datoteke. Potem se knjižnica razreši iz pomnilnika in jo sprosti za druge naloge. Te informacije so že dovolj za razumevanje, kaj so DLL-ji. V resnici je vse veliko bolj zapleteno.

Dinamično povezovanje pekla

Bilo bi lepo, če ne bi bilo opravljanje popolnosti. Programi postanejo krajši, spomin se bolje uporablja, hitrost raste pred očmi. Toda želim biti krajši, boljši, hitrejši. Zato obstajajo nove različice starih knjižnic. Tu in tam je tisto, kar je po našem mnenju označeno z izrazom "DLL hell", "Dll ​​hell". Popolnoma formalni izraz. Predvideti, kdaj je pekel nemogoče vrniti svoja vrata.
To je najpogostejši primer: šele včeraj je vse delovalo kot ura, danes pa eden ali drugi program sporoči, da knjižnica ni dobra, treba jo je ponovno ustvariti. Če veste, kaj je DLL datoteka, na katero je poslano sporočilo, jo lahko poiščete in jo boste našli. Kje bi morala biti. Čas je, da se spomnimo, da je bila pred kratkim prenesena neka programska oprema. Nameščen normalno in deluje brezpritožb Pogosto je vzrok nejasnih neuspehov prav v tem. Razlaga je preprosta: program je namestil novo različico dll. Nezdružljiva je s starim.

Izhod je - to je "vhod od znotraj"

Lahko vzamete in namestite staro različico. Nato včeraj namestitev ne bo več delovala. Kaj darovati? Nič Uporabite lahko obe različici. Postavite eno v "Windowssystem32", drugo s programom. Ko sistem začne iskati datoteko, jo najprej poišče v mapi izvršljive datoteke. Ne bo našel, da bo iskal v sistemu. Glavna stvar - ne zamenjujte, da bi nekje morala ležati. Ta metoda se imenuje "preusmeritev". Najden je bil izhod iz pekla? Da. Vendar so bile manjše nianse. Obstajajo tudi druge napake v datoteki dll. Lahko je preprosto odsoten. Kdo je kriv - drugo vprašanje. Prvič: kaj storiti?

Poiščite in namestite

Kaj je datoteka msvcp120 dll, ne poznajo vsi. Toda kdo bo "srečen" bo videl:
Ve, kaj DLL datoteka razume, je knjižnica. Kjer leži - je znano. Zakaj je ta datoteka izbrana za primer? Ker se sreča pogosteje kot drugi. To je pomembna sistemska datoteka, ki uporablja veliko programov. Napako lahko odpravite na dva načina:
 • znova namestite program, ki potrebuje to datoteko;
 • ročno nastavite knjižnico.
 • Pri ponovni namestitvi programa se bo sam prenesel in namestil dll. Namestitev ročno vključuje več korakov:
 • prenesite datoteko iz interneta;
 • vstavite v želeno mapo;
 • registrira knjižnico;
 • znova zaženite računalnik.
 • Enako je treba storiti z vsemi drugimidll datoteka.

  Okus tretjega

  Strašna nočna hiša hudiča DLL motivira Microsoftove programerje, da ustvarijo .NET Framework. Verjamejo, da je bil pekel Dll zadnji krog človeškega pekla in nova platforma bi vodila neposredno v raj. Tudi človek.

  Sorodne publikacije