Kaj so artefakti grafične kartice: koncept, vzroki videza in načini popravljanja napak

Ali ste na zaslonu stacionarnega monitorja ali prenosnega računalnika opazili nenavadno in nenatančno motenje ali popačenje slike? Običajno se ti pojavi imenujejo artefakti. Kakšni so artefakti grafične kartice, kaj je razlog za njihov videz in kako se soočiti z njihovo stalno manifestacijo, nato poskusite temeljito razumeti. Toda za popolno razumevanje celotne slike je treba takoj ugotoviti, kateri stranski učinki so kategorija artefaktov grafičnega čipa, ker lahko nekatere pojave povzročijo težave z monitorjem.

Kaj so artefakti grafične kartice: splošno razumevanje

Ni treba dvomiti, da se artefakti nanašajo na najbolj neželene učinke, povezane z nestabilnim delovanjem grafičnega adapterja.
Pogosto se na zaslonih vidi videz barvnih ali črno-belih vodoravnih ali navpičnih pasov, ki premika sliko v vidnem delu zaslona, ​​zabrisuje sliko, izkrivlja fokus, prikaže sliko ne v integralni obliki, ampak v obliki več fragmentov, ki so razpršeni po zaslonu in Grafične učinke lahko spremlja tudi fokusiranje osvetlitve na eni točki ali v obliki zmanjševanja osvetlitve določenega dela zaslona, ​​da ne omenjamo vseh drugih možnih pojavov, kot je neprostovoljno spremljanje motenj. ali prehod v način v najbolj neprimernem trenutku.


Vzroki neželenih učinkov

NoKar povzroča neželene učinke, vse, kar jim ne more imenovati. Vendar pa, če je pristop za razvrščanje z znanstvenega vidika, vse temeljne vzroke v grobem razdelimo na strojne in programske opreme. Strojna oprema napak lahko pripišemo okvara grafične stopalke za plin ali hitro napake, okvare hladilnega sistema grafično kartico, pomanjkanje prehrane, prekomerno pregrevanje naprave ohlapno priključnih kablov na monitorju (v primeru stacionarnih računalnikih) in tako naprej. P. Da programska oprema crash pogosto vključujejo težave z delovanjem voznikov in s tem povezanih pomanjkljivosti nadzor programske opreme v programsko opremo, kot so PC igre na srečo, overclocking metodah videochipa programske opreme in še več.


Kako preveriti grafično kartico za artefakte?

Za prikaz pojav škodljivih učinkov je zelo preprosta. Najenostavnejši način, kot verjetno že uganili, mnogi so vidni, saj samo pogled na zaslonu računalnika ali prenosnika takoj videli nastanek motenj in vplivov, ki se pri normalnem delovanju stopalke za plin ne sme biti. Na splošno lahko ti učinki videli na odru nalaganje operacijskega sistema kot grafično kartico, ko se krmiljenje prenese iz osnovnega vhodno /izhodni bootloader in jedra sodelujejo najbolj neposredno. Vendar pa je po mnenju večine strokovnjakov, ki se soočajo odpravo teh težav ni najbolj zanesljiva metoda za odkrivanje napak.
Da bi se prepričali, da je grafična kartica ni res nekaj boljšegavse za uporabo posebnih programov, kot so VMT, GPU-Z, TestVideoRAM in podobno. Najprej je treba pozornost nameniti takoj temperaturi grafičnega procesorja. Če presega prag 80 stopinj Celzija, je za večino pospeševalnikov največja zgornja meja, zato je treba takoj ukrepati. Med drugim je zaželeno opraviti več osnovnih testov, ki so na primer na voljo v aplikaciji TestVideoRAM. Skupaj boste dobili rezultat, ki pojasnjuje pojav neželenih učinkov skupaj z vzrokom tega pojava.

Odpravljanje zrušitev strojne opreme

Zdaj predpostavimo, da so glavni vzroki napak vsaj približno določeni. Kako obravnavati artefakte grafičnih kartic? Začetek je popravljanje zrušitev strojne opreme.
Najprej, ko gre za stacionarne računalniške monitorje, preverite gostoto kabelske povezave, ki prihaja iz grafičnega adapterja do priključka za monitor (običajno VGA ali DVI kabli). Če pride do pregrevanja, nemudoma razstavite stacionarno sistemsko enoto ali ohišje prenosnega računalnika in nato odstranite zbrani prah. Posebno pozornost posvetite hladilnemu sistemu samega pospeševalnika (to pomeni diskretno grafično kartico, nameščeno v ločeni reži). Prav tako ne ustavite preverjanja, ki se nanašajo na kartico. Možno je, da ima napajanje zelo šibko moč, zaradi česar grafični čip preprosto nima moči. Nazadnje si oglejte samo grafično kartico in jo preglejte zaradi prisotnosti telesnih poškodb. Če se nekaj izkaže, mora biti bodisi opravljeno za popravilo, bodisisprememba (kot kaže praksa, je lažje kupiti novo napravo kot popraviti staro).
Opomba: Če imate v računalniku nameščena dva grafična čipa (diskretna in integrirana), pred izvajanjem katerega koli od zgornjih korakov pojdite v BIOS in uporabite drugo napravo, ne tisto, ki je trenutno v glavnem. Če na primer najdete artefakte grafične kartice NVIDIA ali podobnega diskretnega čipa, jo spremenite v nastavitvah integriranega vmesnika (običajno so to primarna grafika, vgrajene naprave ali kaj podobnega). Če je situacija ravno nasprotna, pojdite na diskretno kartico. To je samo za zamenjavo integriranega čipa, ki je zavit v matično ploščo, sam pa ne bo uspel.

Vprašanje posodabljanja gonilnikov in pomembnih platform

Zdaj pa poglejmo, kakšni artefakti grafične kartice in zakaj se pojavljajo v zvezi s komponentami programske opreme (vodja ali serviserja). Najprej gre za upravljanje programske opreme, imenovane gonilniki. Najlažja in najučinkovitejša rešitev v tej situaciji bo nadgradnja gonilnika. Takšnih operacij ne priporočamo prek upravitelja naprav (Windows bo še vedno našel samo programsko opremo, ki naj bi bila združljiva z lastno stacionarno ali spletno bazo podatkov), vendar je bolje, da posodobljen gonilnik prenesete neposredno iz uradnega vira proizvajalca in ga namestite sami. Za enostavnost lahko uporabite tudi avtomatizirane programe, ki bodo našli in namestili najnovejše gonilnike brez vašegaUdeležba (Driver Booster, DriverPack Solution Online itd.).

Vendar taki ukrepi včasih ne vplivajo na učinek. Kako odstranim artefakte grafične kartice, če predlagana možnost ne deluje? Razlog za nestabilno delovanje grafičnega čipa, kot se je izkazalo, morda sploh niso gonilniki, ampak nekatere pomembne komponente dodatnih platform, ki neposredno sodelujejo pri zagotavljanju polne funkcionalnosti grafične kartice.
V tem primeru je priporočljivo, da nadgradite na najnovejšo podprto različico vseh platform, kot sta DirectX .NET Framework in C ++ Redistributable. Zadnja komponenta je lahko v sistemu predstavljena v več spremembah (to je včasih potrebno za različne programe in igre, nameščene v računalniku), prejšnjih različic pa ne morete izbrisati!

Kaj storiti s pojavom artefaktov po posodobitvi gonilnikov?

Predpostavimo, da so se po posodobitvi paketa gonilnika pojavili artefakti grafične kartice na zaslonu monitorja. Da, to se dogaja zelo pogosto in običajno je posledica dejstva, da imajo posodobitve veliko tako imenovanih hroščev. V tem primeru se morajo gonilniki vrniti na prejšnjo različico.
Ampak tukaj je najlažji način, da uporabite "Device Manager", kjer bi morali iti do lastnosti grafičnega adapterja in klikniti ustrezen gumb na zavihku gonilnika na rollback.

Odpravljanje težav z računalniškimi igrami

Nazadnje, nekaj besed o odstranjevanju artefaktov grafičnih kartic v igrah. "Glitches" iger sami niso vključeni v izračun, še posebej, če se nanašapiratske različice in zbirke. V tem primeru je najbolje, da se potopite v grafične in video nastavitve v sami igri, da nekoliko zmanjšate ločljivost zaslona ali raven FPS. Kot dodatno orodje lahko uporabite tudi orodja za optimizacijo grafičnih pospeševalnikov za računalniške igre, v katerih je igro mogoče izbrati s seznama najbolj priljubljenih iger.

Kako se znebiti tovarniškega overclockinga?

Torej, kakšni so artefakti grafične kartice in kako se z njimi spopasti, so se nekako poglobili. Omeniti je treba še zadnji dejavnik. Dejstvo je, da so nekateri grafični čipi že razpršeni in imajo v imenu običajno oznako "Ti".
Da bi zmanjšali obremenitev na kartici med delom ali pri izvajanju iger z veliko količino sredstev, je najlažje uporabiti priloge, kot je MSI Afterburner ali NVIDIA Inspector, samo grafični čip ne bo overclockal in izvajal povratnih dejanj, znižal temperaturo pospeševalnika, frekvenco video pomnilnika (Memory Clock) z znižanjem napetosti na jedrni napetosti ali z nastavitvijo drugih pomembnih parametrov.

Sorodne publikacije