Kaj naj storim, če hladilnik ne vklopi grafične kartice?

Pri delu z računalnikom je treba obrniti hladilnike grafične kartice - to je njihov običajen način delovanja. Toda pogosto se nekateri uporabniki soočajo s problemom, ko se hladilnik na grafični kartici ne vrti. Panike ni vredno, saj je v nekaterih primerih celo to stanje normalno. Toda razumeti je še vedno priporočljivo.

Zakaj ne ohladimo hladilnikov na grafični kartici?

Nekatere grafične kartice so opremljene s hladilniki, ki se neprestano vrtijo. To velja za običajen način delovanja, drugi modeli pa se ohladijo šele, ko se grafični procesor segreje. V teh grafičnih karticah se hladilnik ne vrti pri temperaturi ogrevanja do 50 stopinj, toda natančno število je odvisno od samega modela. Nekatere grafične kartice imajo višjo temperaturno omejitev za aktiviranje hladilnikov. Sodobni čipi z velikimi radiatorji lahko segrejejo do 70 stopinj ali več. V tem primeru se ventilatorji ne bodo obračali in šele, ko dosežejo določeno temperaturo (na primer do 75 stopinj), se aktivirajo. Vendar, ko se temperatura spusti pod nastavljeni prag, se hladilnik na grafični kartici preneha vrteti.


To naredimo, da prihranimo vire ventilatorja in prihranimo energijo, kar je povsem logično, ker ni ničesar, kar bi zamrznilo hladilnike, če čip in brez njih delajo dobro. Toda v mnogih modelih je ta sistem odsoten, hladilniki pa se začnejo vrteti že, ko kliknete gumb za vklop računalnika.
Najprej morate poskusitisamo zaženite katero koli igro na vašem računalniku. V tem primeru bo naložen grafični procesor. Kot rezultat se segreje in poseben algoritem zažene hladilnike. Če se ventilatorji vrtijo po segrevanju čipa, to pomeni, da je z njimi vse v redu.


Možni problemi

Kljub temu, da se ventilatorji ne morejo obrniti iz naravnega vzroka, ni možnih in možnih okvar. V tem primeru, če se hladilnik na grafični kartici ne vrti, ko se temperatura grafičnega procesorja dvigne nad 50 ali 75 stopinj (kot določa sistem), je to izgovor za opozorilo. To se lahko zgodi zaradi strojne ali programske opreme, ki je del grafične kartice.

Problem pri voznikih

Najpogosteje, ko se temperatura dvigne na 51 stopinj, mora algoritem zagnati hladilnike in če tega ne stori, morate najprej poskusiti spremeniti gonilnike. Dejstvo, da so navodila za zagon in zaustavitev hladilnikov shranjena v gonilniku, in pogosto po odstranitvi starih in namestitvi novih gonilnikov, začne grafična kartica delovati enakomerno, kot tudi njen hladilni sistem, vključno z ventilatorji.
Če je problem tudi po zamenjavi voznika, potem morate kopati globlje. Na prvem mestu, poskusite jih voditi ročno. To naredite s posebnim programom, ki je nameščen skupaj z voznikom. Odvisno od proizvajalca in modela, lahko aplikacijo imenujemo drugače. Pogosto je programska oprema AMD Control Center nameščena skupaj z gonilnikom za kartico AMD. Lahko zaprosite za ta programZavrtite ventilatorje in jih zaženite. Če se ventilatorji vrtijo, to pomeni okvaro temperaturnega senzorja. Ne deluje, kar pomeni, da sistem meni, da je temperatura vedno normalna. Torej, algoritem ne bo napajal ventilatorjev. Možno je živeti s tem prelomom, vendar ni povsem udobno. Konec koncev, ko začnete igre, morate ročno aktivirati ventilatorje do maksimuma, da zagotovite dobro hlajenje.
Toda če se tudi po ročnem zagonu ne bodo vrteli, potem najverjetneje problem ni v delu programske opreme, temveč v strojni opremi.

Vzrok za okvaro napak

Zelo redko zaradi pomanjkanja moči hladilnik na grafični kartici ne zavrti. Kaj storiti v tem primeru? Vsaj lahko poskusite namestiti močnejši napajalnik, po katerem bodo ventilatorji zopet delali. Toda zelo redko se podoben problem pojavi zaradi pomanjkanja prehrane. Najverjetneje obstaja strojna (fizična) okvara.
Druga različica rešitve, ki verjetno ne bo pomagala (upajmo): vzemite grafično kartico, obrišite alkoholne kontakte, povežite se nazaj. Če hladilniki twist, potem je nekaj oksidacije nekaterih stikov, zaradi katerih trenutni ni dosegel ventilatorji, in se niso obrnili. V tem primeru morate kartico odstraniti in jo pripeljati v servisni center. Če ima garancijo, bodo popravila brezplačna. V nasprotnem primeru boste morali plačati. Takšna okvara je zelo pogosta in njeno popravilo je preprosto. Najverjetneje je težava v tem, da ni hladilnikovtok, ki pravi o prekinitvah katere koli poti na vezju grafične kartice.

Najslabša možnost

Zadnji primer, ko ni slike, se hladilnik grafične kartice vrti in nič se ne zgodi. V tem primeru problem ni v ventilatorjih, ampak v okvari grafične kartice. Zahteva popolno diagnostiko in popravilo. Razlog ne boste mogli sami ugotoviti, razen če imate multimeter in ste dobro seznanjeni z elektronskimi vezji.

Sorodne publikacije