Kaj je to? Pomen besede, zgodovina razvoja

Trenutno večina ljudi uporablja internet: vodi socialna omrežja in išče informacije. Ampak ne vsakdo ima idejo, kaj je runet. Ta članek predstavlja alternativno zgodbo o runetu.

Pomen besede

Runet je internet v ruskem jeziku. Je tudi del globalnega interneta, samo v ruskem jeziku. Postala je razširjena v Ukrajini, Rusiji, Antarktiki in državah SND. Ruski jezik je eden najpogosteje uporabljenih jezikov na internetu. Rusko govoreči sistem "Yandex" je na 4. mestu med najpogosteje uporabljenimi internetnimi sistemi v državah, kot so Ukrajina, Rusija, Kazahstan, Belorusija, Turčija. V vseh državah Skupnosti neodvisnih držav se internet pogosto uporablja in razvija, razen v Rusiji. Internetni portali se v tej državi ne uporabljajo tako pogosto. Obstaja približno petnajst milijonov rusko-jezikovnih strani po vsem internetu, leta 2009 je Yandex potrdil te številke.


Zgodovina runeta

Pred uvedbo interneta v ruskem jeziku so bila pisma poslana po pošti, novinarstvu, telefonih, radijskih postajah in televiziji. Z razvojem telefonov so računalniki potrebovali uporabo tehničnih naprav za prevajanje osnovnih informacij v radijskih valovih in električnih impulzih - nato pa je nastal runet. Kasneje so ljudje ugotovili, da je runet priročen portal za iskanje pravih informacij. V petdesetih letih je prišlo do izmenjave računalniških podatkov iz Združenih držav. Ustvarjanje runeta se je začelo z mednarodnimipolitično mrežo fido. Ta mreža je bila tehnično nepopolna in zahtevana od uporabnikov znanja na področju informacijske tehnologije. Zato, ko je prišel v Rusijo, je fidonet prinesel veliko tehničnih izrazov. V letu 2000 se je uporaba omrežja močno zmanjšala zaradi hitrega širjenja novih tehnologij na internetu. Internet se je hitro razširil po vsej državi in ​​po svetu. Kasneje so ljudje začeli ne samo uporabljati informacije iz interneta, ampak tudi druženje na socialnih omrežjih.


Leta 1996 je začela delovati krog iskalnikov in opredeliti svoje prve pogovore. Na vrhuncu priljubljenosti v tistem času je bilo mesto "Crib". V tem klepetu so mladi izvedli korespondenco, ki so jo za svoje interese razdelili v prostore: za ljubitelje glasbe music.ru, avtomobiliste avto.ru. Leta 1996 je zaslužil storitev "Tomkad", ki je bil prvi v Rusiji začel, da brezplačno distribucijo tečajev valut in vremensko napoved po e-pošti. Vzporedno s storitvami so bili razviti tudi medijski projekti. Eden prvih priljubljenih izdaj je bil večerni internet Anton Nosik, ki se je začel 24. decembra. Bil je prvi blog na ruskem jeziku. Leta 1996 je bil lansiran prvi ruski satelit "Sputnik". Ta mreža se je ukvarjala s prodajo prikazov, kupljenih s pasicami. Oglaševanje na internetu se je razvijalo tako hitro kot internet. Trgovina je ustvarila simbol.h, v okviru katerega so knjige papirne in elektronske, glasba, video. Medtem ko so bile prve poštne storitve v Rusiji v razvoju, za angleško govoreče uporabnike pa je storitev hot.mail postala največja poštna storitev. Istega leta so začeliaskdot.com, ki je bil iskalnik.

Ustvarjalec runete

Valery Bardin je bil eden od ustanoviteljev največjega projekta. Študiral je na moskovskem Inženirskem in tehnološkem inštitutu, kjer je razvil edinstven projekt. Znano je, da je Runet stvar njegovega življenja, za ta razvoj je prejel številne nagrade. Leta 1988 je Bardine prejel častno nagrado "Uniksifikacija ZSSR". Andriy Chernov je prav tako veliko prispeval k nastanku Runeta. Chernov je sodeloval pri zagonu Runeta in ustvarjal prve pogovore. Z izobraževanjem je programer. Prav tako je izumil kodiranje KOI8-R, zaradi katerega je bila abeceda ustvarjena v ruskem jeziku, to kodiranje je bilo uporabljeno dolgo časa.

Zanimivosti

\ t
Starost uporabnikov se začne pri 15 letih ali več. Večina občinstva je starostna skupina od 15 do 24 let. Znano je, da je Runet največja starost najbolj aktivnih uporabnikov. Ljudje na drugem mestu so stari do 34 let. Najmanjši odstotek so ljudje, stari 45 let in več. Uporabniki korenin vsako leto povečajo svojo velikost za približno 10-15%. Po številu uporabnikov interneta se je Rusija uvrstila na 6. mesto med vsemi državami sveta. Število je 576 milijonov ljudi. Avgusta 2011 je bilo na internetu mesečno 19 dni. Večino stroškov medijskega oglaševanja predstavlja avtomobilska industrija - 24%.

Runet v našem času

V Wikipediji je navedeno, da je runet beseda, sestavljena iz ru, ki označuje kodo države, neto pa pomeni globalno omrežje.To omrežje je bilo namenjeno predvsem rusko govorečim uporabnikom. Tudi runet vključuje ne samo spletna mesta, ampak tudi pošto, FTP storitve in lokalna omrežja. Leta 2004 je Runet dopolnil 10 let, potekala je prva podelitev nagrade "Runet Award". Spletni viri in strežniki v ruskem jeziku se lahko nahajajo na kateri koli domeni in v kateri koli državi na svetu.

Sorodne publikacije