Kaj je to: HEVC? Ključne značilnosti novega kodeka

Kot vsi vemo, vsi radi gledamo filme, video posnetke ali prenose v dobri kakovosti. Toda v smislu shranjevanja video posnetkov na računalniku, obstaja veliko težav, ki so običajno povezane z običajno pomanjkanje prostora. Pred kratkim se je pojavil nov standard in mnogi uporabniki so takoj naleteli na logično vprašanje: "Kaj je HEVC?". Oglejmo si nekaj osnovnih vidikov, povezanih z izvajanjem in praktično uporabo novega kodeka.

Kaj je: HEVC

Ko gre za filme, posnete na izmenljivem mediju, velikost samega diska običajno vpliva na izbiro metode stiskanja videa. Isti Blu-ray diski lahko shranjujejo filme visoke ločljivosti v količinah nad 25 GB. Vendar pa se boste strinjali, da boste takšen film obdržali na trdem disku, še posebej, če je njegova zmogljivost očitno omejena, s praktičnega vidika pa je popolnoma neprimerno.


To uporablja kodiranje videoposnetkov, ki omogoča, da se celo brez ogrožanja kakovosti zmanjša velikost končne datoteke zaradi posebnih načinov stiskanja. Toda v praksi? HEVC je daleč najnaprednejši kodek, celo revolucija na področju videa. Toda zakaj ljubitelji visokokakovostnega videa ne dobijo starega kodeka H. 264?

Kodiranje videa z visoko učinkovitostjo: osnove kodiranja

V ta namen se sklicujete na razumevanje kodiranja signala. Dejstvo je, da je tukaj ena od glavnih vlog uporaba maksimalnega bloka. Za H. 264 je 16 x 16 ali 256 slikovnih pik.
Za nov standard H. 265 je lahko tak blok 16-kratveč! In če upoštevate tudi tehnologijo spremenljivih blokov, ko je velikost bloka vzeta neposredno s samim algoritmom v procesu stiskanja, je enostavno razumeti, da je novi kodek, tako rekoč, najbolj "sprejemljiv" za visoke resolucije, in danes celo podpira 8k (8192 x 4320 pikslov) Tu lahko dodate tudi vzporedno kodirno funkcijo. Tako HEVC kodek pri visoki kakovosti slike zmanjša hitrost in zato tudi velikost datoteke. Prihranek prostora v primerjavi s standardom H. 264 lahko doseže 25-50%!


Podpora za 4k in 8k: kako učinkovita je

Kar se tiče učinkovitosti uporabe takšnega kodeka, ob zori njegovega videza ni pridobila veliko priljubljenosti. To je bilo posledica dejstva, da je bila podpora novemu standardu mogoča le z najmočnejšimi in najsodobnejšimi grafičnimi čipi GeForce 970 ali 980. Pravzaprav je proces kodiranja na drugih manj zmogljivih napravah trajal približno 10-12 ur. S praktičnega vidika je bila uporaba novega standarda neugodna.
Sčasoma so se razmere spremenile, zdaj pa se povsod uporabljajo tehnologije, ki temeljijo na H. 265. V smislu prihrankov v prostoru, v primerjavi z H. 264, lahko navedemo precej zgovorno. Z ločljivostjo 720p je prihranka približno 25%, pri kakovosti 4k pa več kot 50%. Mimogrede, če uporabljate ripe Blu-ray diskov, se lahko velikost izhodnega videa zmanjša za skoraj 10-krat ("tehta nekaj več kot 3 GB")! "

Glavne inovacije

Če pogledate nekatere inovacije med vsemiKaj je predstavljeno v zahtevah za novi kodek, je mogoče opaziti naslednje:
 • podpora profilom Main 8 in 10 bitov (na dolgi rok - 12 bitov);
 • prisotnost dvodimenzionalnih delljivih, neločljivih in usmerjenih interpolacijskih filtrov ASF;
 • kompenzacija gibanja do 1/8 slikovnih pik;
 • uporaba sistema prilagodljive napovedi napak in izbire matrik v postopku kodiranja;
 • prisotnost primerjalne sheme vektorskega kodiranja;
 • sistemsko kodiranje, odvisno od režima.
 • Seveda se lahko nadaljevanje seznama nadaljuje. Vendar pa lahko celo te številke za katero koli poklicno srečanje video kodiranje veliko pove.

  Kaj naj uporabim za gledanje filmov v novi obliki

  Torej so s samim kodekom ugotovili. Zdi se, da je to (HEVC) nekoliko razumljivo. Zdaj pa preidimo na najnovejše vprašanje, ki je nedvomno zanimivo za večino uporabnikov. Kaj naj uporabim za ogled videa, kodiranega z novimi algoritmi?
  Načeloma lahko na najpreprostejši način uporabite igralce programske opreme. Ena izmed najbolj zanimivih, po mnenju mnogih, je specializirana in ozkopasovna aplikacija Daum PotPlayer. Če ta možnost ne uspe, lahko uporabite priljubljen predvajalnik VLC Media Player, vendar morate namestiti najnovejšo različico, ker ima samo vgrajeno podporo za HEVC. Kljub vsem prednostim pa je mogoče opaziti veliko težav. V večini primerov to velja le za to, kar zdaj ni mogoče najti na spletutoliko filmov ali videoposnetkov, kodiranih z novim algoritmom. Še bolj frustrirajoče je pomanjkanje podpore prodajalcev. Če programska oprema še vedno reši vprašanje nekako, proizvajalci domačega kina ali pametni televizorji ne mudi, da bi obvladali sprostitev izdelkov, ki jih podpira H. 265. In sam kodek, čeprav velja za revolucionarnega, še ni prejel nobene posebne distribucije. Toda rad bi upal, da je to začasen pojav.

  Namesto povzetka

  Tukaj je kratek povzetek vsega, kar se tiče novega standarda v video kodiranju. Seveda so bili tu odstranjeni vsi tehnični vidiki nove tehnologije, vendar pa bodo tudi takšne kratke informacije uporabniku pomagale pri sklepanju o glavnih novostih, izvedljivosti uvedbe in praktični uporabi teh tehnologij. Konec koncev lahko na splošno predajo vse naše ideje o kakovosti in obdelavi video informacij. In očitno bo zastareli standard H. 264 kmalu izginil, ker tehnologije niso vzpostavljene. Če vzamete dolgoročno perspektivo, je zelo mogoče, da se namesto HECK kodeka razvije nekaj še močnejšega.

  Sorodne publikacije