Kaj je referenčna grafična kartica: opis, funkcije, plus in minusi

V svetu grafičnih kartic obstaja tak pojem kot referenčni izdelek (v slengu - "ref"). Velika večina uporabnikov si niti ne predstavlja, kaj ta koncept pomeni. Vendar pa morate to vedeti, saj vam bodo te informacije pomagale izbrati pravo grafično kartico za vaš računalnik. Še posebej zato, ker je v referenčnih in nereferenčnih produktih precej razlik. Torej, kaj je referenčna grafična kartica in kako se razlikuje od običajne? Ali obstajajo razlike? Odgovori na ta vprašanja bodo predstavljeni v tem gradivu. Začnimo seveda z opredelitvijo koncepta. To bo lažje.

Kaj je referenčni proizvod?

Torej, kaj je referenčna grafična kartica? To je grafična kartica, ki jo je v celoti razvil čip podjetja in dobavitelja. Trenutno sta na trgu dva vidna igralca za video kartice: nVidia in AMD. Ustvarjajo čipi, plošče, opisujejo specifikacije. In sami izdelujejo grafične kartice. So referenčne. Ampak to še ni vse. Pogosto proizvodna zmogljivost teh podjetij ni dovolj in dajejo svoje risbe in delo podjetjem, kot so Asus, Zotac, MSI itd. Hkrati predstavniki nVidia in AMD zahtevajo od partnerjev, da so njihove izdane grafične kartice povsem v skladu z merilom. Slabim partnerjem je dovoljeno le držati svoj logotip. Te grafične kartice veljajo tudi za referenčne.


Toda kaj je taka politika? Dejstvo je, da razvijalci grafičnih adapterjev nimajo zmogljivosti, ki bi to dovoljevalevsem zagotovite grafične kartice. Zato se zatekajo k pomoči partnerjev. Na svojih proizvodnih zmogljivostih se izdaja določena količina grafičnih kartic. In takoj so dovolj. Torej, kaj je referenčna grafična kartica v tem smislu? To je grafični adapter, ki se praktično ne razlikuje od standarda, ki ga je predlagal razvijalec. Edina razlika je lahko logotip proizvajalca. Vse druge spremembe niso dovoljene. Nadaljujte z razpravljanjem o video karticah.

Kakšna je glavna razlika med nereferenčno grafično kartico?

Kaj je referenčna grafična kartica, smo že razumeli. Toda kaj se razlikuje od nereferenčnega? Poskusimo pojasniti v preprostem primeru. ASUS predstavi grafično kartico, ki temelji na čipu nVidia. Vendar ne izgleda kot izvirna kartica. Uporabljen izboljšan hladilni sistem, je popolnoma drugačen dizajn. Podobnost z izvirnikom je samo v uporabljenem čipu. Tudi tehnične značilnosti nereferenčnega modela se lahko bistveno razlikujejo od prvotnega. Proizvajalec pa ga lahko izda samo z dovoljenjem razvijalca standarda. Mnogi uporabniki menijo, da so nereferenčni zemljevidi boljši od izvirnega, saj so močnejši in lepši. Toda uporabniki popolnoma pozabijo na zanesljivost in stabilnost. In to je najpomembnejši parameter vsakega grafičnega adapterja. In še toliko bolj, ne smemo gledati na nereferentne modele nebesnega imperija. Praviloma tam poskušajo prodati adapterje za razpolovno dobo po napačnih cenah. In ne samo na Alyexpress.


Prednosti in slabosti sklicevanja

Zdaj je čas, da preučimo še eno vprašanje. Torej dobre referenčne grafične kartice? Prednosti in slabosti katerega koli izdelka. Zdaj konkretni proizvajalci in modeli ne bodo upoštevani. Seznam pomanjkljivosti in koristi bo splošne narave. Začnimo s prednostmi referenčnih grafičnih kartic:
 • Specifikacije proizvajalca.
 • Referenčno hlajenje grafične kartice.
 • Neverjetna zanesljivost in vzdržljivost.
 • Trajnostna uspešnost.
 • V zvezi s podporo in vozniki ni težav.
 • Izvirna zasnova.
 • Združljivost z različnimi komponentami.
 • To so glavne prednosti referenčnih grafičnih kartic. Delujejo natančno v načinu, ki ga je zagotovil razvijalec. Zato so zanesljivejši od nereferenčnih modelov.
  In zdaj moramo upoštevati slabosti:
 • omejene možnosti overclockinga (najpogosteje ne obstajajo).
 • Nezadostna hladilna zmogljivost.
 • dolgočasen videz.
 • Nadgradnja ni mogoča.
 • Vendar teh negativnih slabosti ne moremo imenovati resne. Če video kartica nima možnosti za overclocking, to pomeni, da bi morala biti. Konec koncev, proizvajalec je ustvaril adapterje, ki temeljijo na njihovem razvoju. In bolje ve, kaj je mogoče storiti z grafično kartico, in kaj storiti ni vredno. Dolgočasen dizajn sploh ni pomanjkljivost. Kljub temu vmesnik ni viden v sistemski enoti.

  Povratne informacije uporabnikov o referenčnih grafičnih karticah

  In kateri so tisti, ki so že kupili te adapterje? Uporabniki se strinjajo s temreferenčne grafične kartice nVidia se v vsakdanjem delu veliko bolje izkazujejo kot "ref" od AMD. Slednje je bolje kupiti nevzajemno, saj redni hladilni sistem ne uspe vedno kos njegovemu delu. Toda izboljšano je mogoče ohladiti tako grafični adapter. Ne glede na to uporabniki opozarjajo, da referenčni zemljevidi delujejo veliko bolj stabilno kot "nadgrajeni" modeli drugih proizvajalcev.
  Zdaj o zanesljivosti. Uporabniki so opazili, da referenčni modeli delujejo dlje kot spremenjeni vzorci drugih proizvajalcev. In prva stvar, ki gre narobe z nereferenčnimi modeli, je hladilni sistem. In potem vse ostalo. To dejstvo pove veliko o tem.

  Razsodba

  Kar je referenčna grafična kartica, je že jasno. Zdaj drugo vprašanje. Kaj je bolje kupiti - spremenjeno različico ali blizu originala? Če želite, da vaša grafična kartica deluje zanesljivo in dosledno, je najbolje, da dobite referenčni model. Deluje samo na frekvencah, ki so jih zagotovili razvijalci. Zato je zanesljivost takšnih adapterjev večja. Edina pomanjkljivost "izvirnikov" je relativno visoka cena. Ampak vredno je.

  Zaključek

  Iz tega gradiva ste ugotovili, kaj je referenčna grafična kartica in kako je bolje modificirana. Treba je omeniti, da imajo nVidia in AMD zelo zanimive modele referenčnih modelov. Vsak uporabnik lahko natančno najde tisto, kar mu ustreza. In ne boste morali kupiti spremenjenih (in nezanesljivih) sprememb drugih proizvajalcev. In v vsakem primeru, vam ni treba naročiti grafične kartice iz Kitajske, takoker so že pol pol mrtvi.

  Sorodne publikacije