Kaj je mainframe - strežnik ali podatkovno skladišče?

V našem času proizvajalci računalnikov ne uporabljajo vedno izraza "mainframe" za velike elektronske računalnike. Namesto tega jih večina imenujemo računalniki za komercialno uporabo (velika ali majhna) ali strežniki. Poleg tega mainframes vključujejo največji tip strežnika, ki je trenutno v uporabi. IBM jo na primer imenuje svoj strežnik z9. Kaj je mainframe? Glede na eno skupno stališče je to računalnik, ki lahko podpira tisoče aplikacij in I /O naprav ter hkrati služi tisočim uporabnikom.

Uporaba glavnih računalnikov kot strežnikov in podatkovnih skladišč

Kaj je mainframe kot strežnik? Proizvodnja takšnih strojev se nenehno povečuje. Business zahteva velik nabor strežnikov, ki vključujejo transakcijske strežnike, baze podatkov, e-pošto in spletne strežnike. Velike komplete včasih imenujemo tudi strežniške. Za realizacijo svojih funkcij se lahko uporabijo različni zneski: od grozdov, nameščenih na stojalo osebnih računalnikov, do najmočnejšega mainframe, ki je izdelan v tem trenutku.


Mainframe kot podatkovno skladišče

Kaj je mainframe v korporacijskem sistemu? To je centralno podatkovno skladišče v podatkovnem centru. Povezuje uporabnike z manj zmogljivimi napravami, kot so delovne postaje ali terminali.

Centralizirano in porazdeljeno računanje

\ t
Prisotnost osrednjega sistema v organizaciji pogosto določacentralizirana oblika izračuna v nasprotju s porazdeljeno obliko. Centralizacija podatkov v enem zavetišču velikega računalnika ščiti uporabnike pred potrebo po posodobitvi več kot ene kopije komercialnih podatkov. To pa povečuje verjetnost, da so podatki pomembni. Razlika med centraliziranim in porazdeljenim računalništvom se postopoma zbledi. Ker majhni stroji začnejo povečevati svojo procesno moč, postane mainframe bolj prilagodljiv in vsestranski.


Kaj je mainframe na današnjem trgu? Hitro spreminjajoči se trg nenehno zahteva, da podjetja ponovno ocenijo strategije razvoja informacijske tehnologije. Zato se v večini primerov mainframe računalniki ne uporabljajo v povezavi z omrežji majhnih strežnikov. Sposobnost dinamične prerazporeditve strojnih in programskih virov (procesorjev, pomnilnika in povezav), medtem ko programi še naprej delujejo, poudarja fleksibilno razvijajočo se naravo modernega osrednjega računalnika.

Specifikacije glavnega računalnika

Značilnosti vključujejo:
  • visoko zanesljivost in varnost;
  • veliko število vhodno /izhodnih naprav;
  • visoki koeficienti uporabe računalništva in strojne opreme, ki omogočajo večjo pasovno širino;
  • visoka stabilnost, ki glavnim računalnikom omogoča desetletno stalno delovanje;
  • visoka razpoložljivost je eden od glavnih razlogov za njihovo dolgo življenjsko dobo, ker se uporabljajo v aplikacijah, kjer preproste in nezaželenecelo katastrofalne.
  • Razlika med glavnimi računalniki in superračunalniki

    Superračunalniki so zmogljivi računalniki, ki so zasnovani za obdelavo podatkov pri najvišji možni hitrosti. Analizo in napoved vremenskih napovedi na primer izvajajo superračunalniki. Ti računalniki so zelo dragi in porabijo veliko električne energije. Namen glavnega računalnika je izvajanje izračunov z uporabo velikih količin podatkov. Te računalnike večinoma uporabljajo velike organizacije. Omogočajo dostop do podatkov, shranjenih v velikih podatkovnih bazah. Glavna razlika med glavnimi računalniki in superračunalniki je torej v njihovem namenu. Glavni strežniki se običajno uporabljajo kot strežniki, superračunalniki pa se uporabljajo za reševanje znanstvenih problemov.

    Sorodne publikacije