Kaj je koda Bodo? Opis tehnologije

Kaj je koda Bodo? Baudotova koda je ena prvih telekomunikacijskih svežnjev v binarnem formatu naprave. Kodiranje Baudot uporablja kodiranje za pet bitov in dva niza znakov (običajno eno za črke in drugo za številke in ločila). Kodiranje abecede je odvisno od uporabljene naprave (kot je Baudot). Kodiranje Morzejeve kode in kodo Bodo sestoji iz dekodiranja sporočilnih simbolov. Obstajata dve tipki za preklapljanje med nabori znakov :? in?

Kakšna je korist od kodeksa Bodo?

Kodiranje Baudot, ki ga je izumil Emile Bodo, je niz znakov pred EBCDIC in ASCII. Bodojev telegrafski kod je bil predhodnik Mednarodne telegrafske abecede št. 2 (ITA2), teleprinter šifra, ki je bila uporabljena pred pojavom ASCII. Vsak znak v abecedi predstavlja serija petih bitov, ki se prenašajo preko komunikacijskega kanala, na primer telegrafska žica ali radijski signal. Merjenje hitrosti znaka je znano po imenu znanstvenika.


Zgodovina

Tehnično, pet bitna kodiranja so se pojavila v 16. stoletju, ko je Francis Bacon razvil šifro, ki se zdaj imenuje Baconova šifra. Ta tehnologija ni bila izdelana za strojno telekomunikacijo. Čeprav bi se teoretično ta šifra lahko prilagodila temu cilju, je zajemala le 24 od 26 črk angleške abecede (dva niza črk - I /J in U /V - izražena z isto kodo) in ne vsebuje nobenih ločil, vrzeli, številke ali kontrolne znake, zaradi katerih ni bilo uporabljeno.Emil BodoIzumil je izvirno kodo leta 1870 in jo patentiral leta 1874. To je bila 5-bitna koda s sodimi intervali vključevanja in izključitve, ki je telegrafu omogočila prenos latinske abecede in ločil in kontrolnih oznak. Koda je temeljila na prejšnjem kodeksu, ki so ga razvili Carl Friedrich Gauss in Wilhelm Weber leta 1834. Gre za Grayjevo kodiranje (če so glasni in soglasniki razvrščeni po abecedi). Ta šifra ni bila patentirana (samo stroj), ker francoski patentni zakon ne dovoljuje patentiranja koncepta.

Kaj je koda Bodo?

Baudotova izvorna koda je bila prilagojena za pošiljanje z ročno tipkovnico, vendar specializirana oprema, ki bi jo lahko uporabila v svoji prvotni obliki v tistem času, ni obstajala. Koda je bila vnesena s tipkovnice s petimi tipkami - dvema prstoma leve roke in tremi prsti desne roke. Takoj, ko so tipke pritisnili, so bile blokirane, dokler niso mehanski kontakti v preklopnem bloku prešli skozi sektor, priključen na to posebno tipkovnico, ko je bil odklopljen. Operaterji so morali vzdrževati enakomeren ritem in običajna hitrost dela je bila 30 besed na minuto.

Murrayjev kodeks

Leta 1901 je Donald Murray (1865-1945) po razvoju svojega pisalnega stroja spremenil Baudogovo telegrafsko kodo. V Murrayjevem sistemu je bil uporabljen vmesni korak in tipkovni udarec, ki je operaterju omogočil udariti papirni trak in tračni oddajnik za pošiljanje sporočila iz udarnega traku. AtNa sprejemnem koncu linije je tiskalni mehanizem posredoval informacije na papirni trak. Reperforator je bil uporabljen za izdelavo prelomljene kopije sporočila.
Ker povezava med premikanjem roke upravljavca in prenesenimi bitovi ni več obstajala, ni bilo omejitve, kako urediti kodo, da bi čim bolj zmanjšali utrujenost operaterja. Namesto tega je Murray razvil šifro, ki lahko zmanjša obrabo mehanizma tako, da dodeli kombinacije oznak z najmanj točkastimi luknjami za najpogosteje uporabljene znake.

Western Union

Kaj je Bodoova koda in kako se je razvijala? Western Union je teleprinterna tipkovnica, ki uporablja kodiranje Bodo (ameriška različica) s ključi Shift in LTRS. Murrayjev kodeks je sprejela Western Union, ki ga je uporabljal do petdesetih let prejšnjega stoletja z nekaj spremembami, ki so sestavljale prenos nekaterih znakov in dodajanje več kontrolnih kod. Namesto BLANK /NULL je bil uveden eksplicitni znak SPC (presledek) in novi kodo BEL je sprožil klic ali pisk v sprejemniku. Poleg tega je bila uvedena koda, ki je povzročila, da je gostiteljski stroj pošiljal identifikacijski tok pošiljatelju v obratnem vrstnem redu.

ITA2

Leta 1924 je ICCAT uvedel mednarodno telegrafsko kodo št. 2 (ITA2) kot mednarodni standard, ki je temeljil na kodeksu Western Union z nekaj manjšimi spremembami. ZDA so standardizirale različico ITA2, imenovano "ameriška TTY-koda" (US TTY), ki je bila osnova za 5-bitne TTY-kode za 7-bitni ASCII prvenec leta 1963. Nekatere kodne točke so rezerviraneza uporabo na nacionalni ravni.

Nomenklatura

Skoraj vsa oprema teleprinterja 20. stoletja je uporabila kodo Western Union, ITA2 ali njihove različice. V Združenih državah Amerike se lahko izvajanje kode Baudot razlikuje v dodatku več znakov, kot je #, & amp; na nivoju FIG. Kaj je koda Bodo na cirilici? V ruski različici Bodo kode (MTK-2) so bili uporabljeni trije načini premikanja. Način cirkularne črke je bil aktiviran s simbolom (00000). Zaradi več znakov v znakih cirilice !, & amp;,? so bile izpuščene in zamenjane s cirilico. Mimogrede, BEL ima enako kodo kot cirkularno črko Yu.

Sorodne publikacije