Kaj je JavaScript? Zgodovina izgleda in glavne značilnosti

Sodobnega interneta je težko predstavljati brez interaktivnih spletnih strani. Zamegljene posodobitve, prejemanje sporočil in njihovo pošiljanje so postali vsakdanji po zaslugi posebnih skriptnih jezikov. Ta članek bo razpravljal o tem, kakšen je javascript.

Opis

javascript se nanaša na jezike, ki nimajo posebnih razlik v paradigmah. To pomeni, da lahko pišete v objektno usmerjenih, funkcionalnih, nujnih in drugih stilih. Prav ta pristop je močno vplival na preprostost njegove študije in uporabe. Mimogrede, v ta namen je bil ustvarjen.


[palec] http://hi-news.pp.ua/uploads/posts/2017-09/scho-take-javascript-storya-poyavi-ta-osnovn-osoblivost_291 .jpeg
Najverjetneje dejstvo preprostosti in funkcionalnosti je igralo odločilno vlogo pri razvoju in razširjanju jezika. Postala je tako priljubljena, da se uporablja na skoraj vseh področjih spletnega programiranja. javascript ne pripada nobenemu podjetju. Vendar pa je samo ime javascript registrirano pri Oraclu, ki ima tudi Javo.

Nekaj ​​zgodovine

Prvi poskusi ustvarjanja novega udobnega jezika so leta 1992 naredili Nombas. Osnova je nastala v jeziku S. Končna različica se je imenovala CEnvi. Vendar pa ta izdelek ni bil široko razširjen. Nato je prišel programer Brendan Eich, soustanovitelj Netscape Mark Andrussen in soustanovitelj Sun Bill Joy. Sanjali so o ustvarjanju jezika, ki bi lahko združil vse dele spletnega vmesnika in bi ga bilo lahko preučevati in uporabljati. Sintaksa je bila vzeta iz modnih jezikov v tistem časuvisoka raven - SI in Java.
[palec] http://hi-news.pp.ua/uploads/posts/2017-09/scho-take-javascript-storya-poyavi-ta-osnovn-osoblivost_942.jpeg
Med razvojem izdelka večkrat preimenovali. Prvotna različica se je imenovala Mocha, nato pa - LiveScript in že v končnem - javascript. V našem času skoraj vsak uporabnik interneta vsaj na daljavo ve, kaj je javascript.


Značilnosti jezika

Kaj je mogoče storiti v jeziku javascript je praktično neomejeno. Vgrajen je v aplikacije, spletne strani, storitve in samostojne izdelke. Nov in zmogljiv paket AJAX je dodal še več zmogljivosti za izvajanje zmožnosti javascripta. To pomeni, da omogoča uporabniku, da tiho posodobi majhen del strani, ne da bi ga v celoti ponovno zagnal. To vam omogoča, da prihranite promet in povečate udobje uporabe spletnih vmesnikov.

Uporaba znotraj spletnih strani

Implementacija v dokumentu poteka z določitvijo posebnih oznak, kar pomeni začetek in konec skripta. Navadno je vdelava skripte neposredno v kodo HTML obravnavana kot mehanizem za govor. Bolj prefinjen in prepoznan način je, da kodo prenesete v ločeno datoteko in jo nato povežete na pravo mesto na strani.
[thumb] http://hi-news.pp.ua/uploads/posts/2017-09/scho-take-javascript-storya-poyavi-ta-osnovn-osoblivost_553.jpeg
Kaj je javascript v smislu skladnje? Privzeta koda bi lahko izgledala takole: To je najbolj preprosta izvedba, preko katere lahko vidite osnovne elemente in njihovo uporabo. Deklaracija spremenljivk v jeziku se pojavi tako, da podate ključno besedo var in naslednje ime. Na primer na ta način: var variablename. Da ji dam nekajpomeni, da se uporablja znak enakosti. Obstaja 6 znanih vrst spremenljivk v javascriptu. To število, niz, logični, ničelni, nedefinirani predmet. Praviloma je težko vodenje pri izdelavi ni potrebno. To pomeni, da lahko spremenljivka ima praktično kakršenkoli pomen. Več podrobnosti o jezikovnih lastnostih najdete v uradnih navodilih za to.

Komunikacija z Javo

Menijo, da je jezik skripta javascript povezan z Javo. To ni ravno tako. Podobne so v več vidikih - objektivno, podobno sintaksi. Jeziki se aktivno uporabljajo tudi za ustvarjanje spletnih aplikacij in storitev.
[thumb] http://hi-news.pp.ua/uploads/posts/2017-09/scho-take-javascript-storya-poyavi-ta-osnovn-osoblivost_134.jpeg
Vendar so razlike večje. Uvedba objektno usmerjene paradigme poteka v Javi z uporabo razredov in v javascriptih, prototipih. Razlikujejo se tudi po tipizaciji. Java je prevedena v svoj poseben bytecode. javascript se interpretira neposredno iz skripte.

Znane težave

Varnost, povezana s težavami z javascriptom - uporaba tako imenovanih napadov tipa XSS. Temelji na uvedbi skripta v telo strani, ki se prikaže uporabniku. Koda lahko pridobi pravice trenutnega obiskovalca in jih uporabi z izgubo, na primer za krajo osebnih podatkov. Kaj so piškotki in javascript? Piškotek je majhen del podatkov, ki ga spletna aplikacija pošlje računalniku uporabnika. Uporablja se za identifikacijo obiskovalcev, beleženje njihovih nastavitev ali preprosto za shranjevanje nastavitev spletnega mesta. Lahko ga izkoriščajo tudi zlonamerni uporabniki, ki uporabljajo javascript.Ko dostopa do piškotkov, se lahko heker prijavi na spletno mesto pod profilom uporabnika in ukrade osebne podatke. Aplikacija odjemalca, napisana na javascript, je lahko razvita nazaj, avtorizacija je napačna. Zato javascript ne zagotavlja sredstev za zagotavljanje dostojne ravni varnosti.
[palec] http://hi-news.pp.ua/uploads/posts/2017-09/scho-take-javascript-storya-poyavi-ta-osnovn-osoblivost_875.jpeg
Vprašanja ranljivosti in nastajajočih napak se lahko pojavijo ne zaradi javascripta. Mnogi brskalniki vsebujejo potencialne "luknje" v svoji kodi. In javascript se pogosto uporablja le kot orodje za njihovo uporabo. Pogosto lahko v omrežju odgovorite na vprašanja uporabnikov socialnih omrežij: kakšna je napaka javascripta «Vkontakte»? To je precej pogost problem. Njegov koren se lahko skrije v starem, predpomnilniku ali v prisotnosti virusov v računalniku. Za zdravljenje je potrebno poskusiti počistiti predpomnilnik, posodobiti Java in Flash na računalniku. Tudi zelo pogosto ljudje zanimajo, kaj javascript void 0. Če govorimo v preprostem jeziku, potem se je spletni razvijalec odločil iz nekega razloga, da ohrani aktivnost in aktivnost katere koli povezave, pri tem pa ji je omogočil, da obravnava dogodke, na primer klik na to.

Zaključek

Torej, kaj je javascript? To je enostavno naučiti in uporabljati skriptni jezik, ki se uporablja skoraj vsako spletno stran ali spletno storitev na internetu. Na njegovi podlagi se ustvarjajo in promovirajo knjižnice, razširja funkcionalnost in poenostavlja razvoj. Standardne funkcije javascripta so povsem dovolj za izvajanje večine nalog, ki niso povezane le s spletnim programiranjem, ampak tudi zrešitve.

Sorodne publikacije