Kaj je Jabber in kako ga uporabljati?

"Jabber" (Jabber) v angleškem prevodu pomeni "brbljanje" ali "triskotnaya". To je začetno ime brezplačnega protokola za takojšnje sporočanje HTTP, kot tudi skupno ime za delo z njegovimi odjemalskimi aplikacijami. Za nepopolne dvajset let je tehnologija doživela hiter razvoj in pridobil svetovno popularnost. Kaj je Jabber v sedanjosti in kako ga uporabljati? O tem in še več boste izvedeli iz članka.

Zgodovina nastanka

Uradni datum rojstva tehnologije XMRP velja za 4. januar 1999. Na ta dan je bilo na spletu objavljeno obvestilo o začetku projekta. Na začetku je razvoj prejel precejšnjo podporo informacijskih korporacij. Vzporedno se je nadaljeval proces oblikovanja strežniškega dela in odjemalskih programov za različne operacijske sisteme. Razviti so bili posebni omrežni prehodi, ki so omogočali izmenjavo sporočil z velikimi IM-odjemalci, ki že obstajajo, kot so ICQ, MSN Messenger in AIM.Sredi leta 2000 je bil zaključen razvoj prve stabilne različice strežniškega dela. Leto kasneje je bila ustanovljena organizacija Jabber Software Foundation, ki je bila zadolžena za nadaljnji razvoj protokola in nadgradnjo tehničnih specifikacij. Kasneje, leta 2007, se je preimenovala v KMDB Standarts Foudation in tako ločila razvoj protokola izmenjave od razvoja programske opreme s podobnim imenom.

"Zlata doba"

Leta 2005Google, ki je do sedaj postal svetovni velikan iskalnikov, je napovedal začetek projekta Google Talk. Storitev je omogočila prenos besedilnih in glasovnih sporočil s protokolom KMRS. Šest mesecev pozneje je bil prehod odprt in uporabniki storitve Google Talk so lahko sodelovali s strežnikom. Pravzaprav bi lahko komunicirali s katerim koli uporabnikom na svetu z aplikacijo na strani odjemalca, ki se izvaja v protokolu XMPP.


Seveda tak korak, ki ga Google ni mogel ostati brez nadzora. Sposobnost za delo po protokolu KMRS za kratek čas so uresničili vsi tekmovalci na področju iskanja in največjih družbenih omrežij. Dostop je bil zagotovljen prek mrežnih prehodov in z ustvarjanjem lastnih selitev. Obstaja "zlata doba" za uporabnike Jabberja. Protokol XMPP omogoča povezavo več računov z eno aplikacijo in prosto izmenjavo sporočil, ki jih uporabljajo.
Če pogledamo v prihodnost, moramo reči, da se je takšna medsebojna penetracija tehnologije nadaljevala za kratek čas. Po eni strani so velikani IT industrije začeli prekiniti mrežne prehodi, da bi ponovno pridobili ciljno občinstvo. Google je začel nov projekt, ki temelji na lastniškem protokolu in od leta 2013 postopoma zmanjšuje podporo za med strežniški promet. V letu 2015 je bil Google Talk uradno zaprt. Brez malo hrupa sem zaključil podoben projekt in "Yandex".

Značilnosti protokola XMPR

Za razliko od vseh drugih storitev za sporočanje, Jabber ni vezan na en sam center.Vsakdo lahko namesti Jabber na vaš računalnik. Ta protokol je podoben elektronski pošti XMRR. Novi strežnik je mogoče povezati z drugimi po vsem svetu ali delati v izoliranem, zaprtem omrežju. Zaradi te funkcije je primeren za uporabo kot poslovna stranka.
Specifikacije XMPR omogočajo komunikacijo z različnimi mehanizmi sporočanja. Izvajanje tega načina varovanja korespondence je možno tako na strežniku kot na strani aplikacij strank, ki podpirajo uporabo SSL, PGP tehnologij.
Medsebojno delovanje z drugimi kurirji je organizirano z uporabo mrežnega prehoda ali, kot se imenuje, prevoza. Obstajajo različne možnosti prevoza, ki vam omogočajo dostop do e-pošte, vremenskih storitev, virov RSS. Odprta koda protokola omogoča izvajanje različnih možnosti, ki jih zahtevajo uporabniki prehodov.

Kako se registrirati?

Kaj je Jabber, že veste. Če vas ta tehnologija zanima in se odločite, da jo preizkusite v akciji, vam bomo povedali, kako to storite. V Jabberju se lahko registrirate na katerem koli aktivnem strežniku. Za primer bomo obravnavali celoten postopek glede na najstarejšo storitev v Rusiji Jabber.ru. Ima stabilno delo, veliko bazo strank in podrobna navodila za nove uporabnike. Prijavni obrazec vam omogoča, da izberete prijavo, ki bo uporabljena v sistemu sporočil in vnesete trenutni e-poštni naslov.pošte Kot lahko vidite, je postopek preprost in popolnoma standard za mnoge internetne projekte. Nastalo sporočilo bo vsebovalo vaš Jabber ID, bolj znan kot JID, in povezavo za vnos gesla za dostop do njega.
S temi preprostimi manipulacijami dobite popoln dostop do omrežja Jabber. Protokol JP ali XMPP omogoča komunikacijo s katerim koli uporabnikom Jabberja, ne glede na strežnik, na katerem je bil registriran. Če želite poslati sporočilo, morate poznati samo JID želenega naročnika.

Stranke za računalnik

Obstaja veliko programov za različne operacijske sisteme. Izberete lahko ustrezno aplikacijo in začnete uporabljati storitev Jabber. Vaša registracija je že dokončana, tako da, ko jo inicializirate, določite prejeto ime. Izpolnite polje z imenom strežnika in se strinjate z avtomatsko definicijo pristanišča za njegovo delovanje. Da bi poenostavili izbor, predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih strank:
 • PSI;
 • Gajim;
 • MDC.
 • Če uporabljate MacOS, lahko to storite brez prenosa aplikacij tretjih oseb. Standardni program "Sporočila", ki je del tega operacijskega sistema, vam omogoča, da v njem povežete "Jabber". Omrežje se bo samodejno beležilo ob vsakem zagonu.

  Mobilne stranke

  Sodobnih storitev si ni mogoče predstavljati brez mobilnih strank, vendar je iskanje osebe, ki ne uporablja storitev neposrednega sporočanja, precej težko. Kljub konkurenci priljubljenih glasnikov z več milijonskimi občinstvi,"Jabber" -klic za mobilne naprave obstaja, in celo v več različicah. Nekateri projekti stagnirajo, nekateri pa se aktivno razvijajo. Program Talkonaut, ki ima različice za Android in iOS, ima na primer redne posodobitve. Talkonaut vam ne omogoča le izmenjave sporočil, ampak tudi klicanje s protokolom VoIP. Torej je na splošno nekoliko drugačen po funkcionalnosti od mnogih bolj uglednih konkurentov, medtem ko uporablja protokol, ki ga je razvila svobodna skupnost.

  Cisco Jabber

  Ne moremo reči, da je zamisel o uporabi protokola XMPR umrla na višini sil, ki niso bile sposobne tekmovati. Torej se veliko projektov drži izključno na delu navdušencev, zato se svobodni "Jabber" ne razvija zelo aktivno. Hkrati obstajajo primeri uspešne uporabe te tehnologije v poslovnem okolju.
  Leta 2008 je Cisco Systems (eden od svetovnih voditeljev v IT industriji) pridobil platformo Jabber XCP. V tem času je podjetje s prostim protokolom XMRP lahko ta projekt spremenilo v uspešen podjetniški produkt. Uporabniki imajo možnost prenosa glasovnih in video klicev. Različice Cisco Jabber so zasnovane za Windows in MacOS ter za mobilne platforme - za iOS in Android. Napreduje izdelek na korporativnem trgu kot sodobna integrirana rešitev za večnamenske komunikacije.

  Jabber in Linux

  Kaj je "Jabber", so uporabniki Linuxa dobro poznali. Vsak distro od tega prostega operacijskega sistema (ne glede na tografično okolje, ki se uporablja v njem) vključuje vgrajen program za neposredno sporočanje. Skoraj vsaka njihova številka se lahko poveže in dela po protokolu KMRP. Ena izmed zanimivosti, ki jo program podpira, so konference. To so posebej ustvarjene tematske sobe, nekaj podobnosti virtualnih klubov zanimanja. Če želite sodelovati na taki konferenci, je dovolj, da imate delovni "Jabber". Registracija v vsaki od njih ni potrebna posebej. Na strežniku Jabber.ru lahko najdete seznam trenutnih konferenc v realnem času.
  Vsak dan, na stalni osnovi, deluje na stotine takih majhnih forumov. Več kot polovica je namenjenih različnim različicam Linuxa. Lahko postavite vprašanja in dobite odgovore od drugih Linuxxoids.

  Prednosti in pomanjkljivosti

  Upoštevajte prednosti in slabosti te tehnologije, da bi razumeli, zakaj je bila po nasilnem začetku in "zlati dobi" potisnjena k bolj uspešnim konkurentom z zaprtimi protokoli. Prednosti:
 • Prilagodljiva arhitektura omrežja z uporabo decentraliziranega mehanizma dostopa.
 • Odprtost standarda HMLP za razvijalce programske opreme.
 • Varnost in šifriranje na ravni strežnika in odjemalca.
 • Razširljivost platforme z uporabo omrežnega prometa.
 • Slabosti:
 • Neustrezen pretok prometa. Več kot polovica informacij, ki se prenašajo prek omrežja z uporabo protokola ХМРР, ki zbira podatke o prisotnosti uporabnika.
 • NezdružljivoMehanizem prenosa datotek, daje obremenitev na strežnikih, ki nadzorujejo, Jabber.
 • Torej vidimo, da je glavna pomanjkljivost tega protokola neustrezna uporaba omrežnih virov. Moram reči, da je delo v tej smeri v teku, in KMDB Standarts Foudation redno posodablja specifikacijo protokola. Razvijajo se mehanizmi stiskanja in neposredne izmenjave podatkov med naročniki, ki omogočajo zmanjšanje neciljanih prometnih stroškov, s čimer se zmanjša skupna obremenitev omrežja.

  Perspektive

  V prejšnjem oddelku smo opisali prednosti in slabosti protokola Jabber. Odstranitev teh ni nerešljiva naloga in lahko računate na dejstvo, da nam bodo naknadne revizije specifikacij omogočile najti ustrezno rešitev. Kako bo to pomagalo pri razvoju standarda - čas bo pokazal. Predvidevati je treba, da drugi bum uporabe ne bo tako velik. Družbena omrežja so hitro ugotovila, da ciljna skupina uporabnikov, ki uporabljajo možnost med strežniške komunikacije, zapade na njihove strani.
  Odgovor na ta dejanja lahko opazujemo na primeru storitev mobilnega sporočanja. Priljubljen WhatsApp je kupila socialna mreža Facebook, ima pa tudi svoj razvoj. Messenger omogoča skupno rabo sporočil z uporabniki znotraj omrežja. Google je začel storitev Hangouts, prešel v lastniško obliko, odstranil brezplačen Google Talk in tako uporabnike še bolj povezal z njihovimi storitvami. KMRP daje svojim uporabnikom svobodo izbire in nekatereneodvisnost od socialnih mehanizmov omrežne komunikacije. Videli vas bomo, kolikor ga potrebujemo. Vsaj za "Linux" - skupnost bo zagotovo dolgo relevantna.

  Na koncu

  Iz naših gradiv ste izvedeli, kaj je "Jabber". Seznanite se z njegovo zgodovino in našli seznam aplikacij, ki omogočajo uporabo te storitve za neposredno sporočanje. Morda, ko ste poskusili to storitev v akciji, boste napolnili majhno, a prijazno vojsko njenih oboževalcev.

  Sorodne publikacije