Izbirnik prvega otroka v CSS: izbira prvega elementa

Psevdo-razred: prvi otrok v CSS se uporablja za izbiro prvega elementa v vsebniku. V tem primeru se posebna vrsta elementa ne upošteva, vrednost ima le svoj položaj glede na starše. Obstaja nekaj razlik v delu tega selektorja, ki jih je treba razumeti za pravilno uporabo.

CSS-psevdo-razredi

Poleg identifikatorjev, razredov, oznak in atributov so psevdo-razredi ena vrsta CSS selektorja. Njihova značilnost je, da jih ni mogoče namestiti neposredno v HTML.


Primeri psevdo-razredov so "prva vrstica v vsebniku," "prva črka v besedi," "prvi hčerinski element od staršev." Brskalnik lahko zazna tovrstne elemente šele potem, ko je analiziral stran in naredil drevo DOM, v nekaterih primerih pa samo po predvajanju. Prisotnost v CSS takšnega mehanizma vam omogoča, da določite obliko, ki ni vezana na HTML kodo, kar odpira velike priložnosti za oblikovanje.

Izbira prvega elementa

Psevdo razred: prvi otrok v CSS je odgovoren za izbiro prvega elementa v nadrejenem vsebniku. Hkrati se besedilna vozlišča prezrejo, računu se dodajo samo polne oznake. Prve elemente najdemo v dveh enostavnih strukturah HTML.


Za življenje je možno živeti le na dva načina .Prvaje, da čudeži ne obstajajo.Drugaje taka, kot da bi bilo nekaj čudežev. Albert Einstein


Zato bo izbran prvi element na seznamu in oznaka, ki opredeljuje krepko pisavo.

 • Prvi odstavek
 • sintaksa

  vsiPsevdoklasi CSS so določeni s posebno predlogo. Najprej je določen glavni izbirnik, nato se išče psevdo-razred, ločen z dvopičjem.

  b: prvo-otrok {
  dekoracija besedila: podčrtaj;
  }

  To pravilo poudarja besedilo prvega elementa b znotraj vsakega vsebnika.  • Vsakdo želi spremenitisvet , vendar se nihče ne želi sam spremeniti.
   Leo Tolstoj


  • Kdor ve, , onne more -uči drugih .
   Bernard Shaw


  Sorodne publikacije