Igra "GTA 5": proračun porabljen za njegovo ustvarjanje, razvijalci, opis

GTA V - ena izmed najbolj priljubljenih iger. Ustanovitev je preživela 5 let. Žanr igre "GTA 5" - 3D strelec z odprtim svetom. Izdaja PS 3 je bila izdana v začetku jeseni leta 2013, leto kasneje pa so se na policah trgovin in Steam, PS4 in PS3 pojavile različice PS4 in Xbox. Lastniki iger, ki temeljijo na operacijskih sistemih Windows, so lahko uživali šele spomladi 2015.

Razvijalci

Ustvarjalec igre "GTA 5" je britanski studio Rockstar North. Poleg serij Grand Theft Auto so med znamenitimi izdelki tudi Lemmings in Max Payne 3. Trenutno je najnovejša različica igre za PS 3 objavljena novembra 2015, za Windows PS 4 - različica 141, predstavljena konec avgusta 2017.


Take-Two Interactive je evropski založnik igre, v ZDA pa Rockstar Games. Izdajatelj strelec v Rusiji je postal največji v industriji rusko podjetje SoftKlub, ki je na ozemlju države izdal več kot sto znanih video iger. Ukvarjala se je tudi z lokalizacijo projekta.

Ustvarjanje

Na začetku jeseni 2005 je bilo napovedano, da GTA V ne bo igral, vendar je v nekaj mesecih podpredsednik Rockstar Games dejal, da je ustvarjanje v polnem zamahu, scenarij pa ima več kot 1000 strani. Sredi poletja 2010 je studio odprl več prostih delovnih mest, povezanih z razvojem novega dela kultnega strelec. V začetku novembra 2011 se je na spletu pojavil prvi priklopnik, kjer si lahko ogledate mesto Los Santos. Nato se niso pojavile nove informacije o razvoju iger.Poleti 2012 so predstavniki podjetja povedali, da poskušajo rešiti spletke pred sprostitvijo.


Konec julija je Rockstar Games objavil finančna poročila in časovni razpored objav za naslednje leto. GTA V ni bil na seznamu. Konec poletja 2012 so ustvarjalci igre postavili v mrežo prvih 10 screenshotov, ki so prikazali igranje. Jesen je bil uradno objavljen datum izdaje za PS 3 in Xbox 360. Teden dni kasneje so bili odprti prednaročila v Kanadi, Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike. Teden dni kasneje se je na spletni strani pojavila druga uradna prikolica, v kateri so bili prikazani igralni liki, igranja in lokacija.

Najdražja video igra v zgodovini

Ustvarjalci računalniških iger res ne želijo razkriti finančnih podrobnosti svojih izdelkov. Torej, govorice, da je WoW porabil skupaj okoli 260 milijonov dolarjev, vendar ni nobenih uradnih informacij o proračunu World of Warcraft. Že šest let se je skoraj tisoč programerjev trudilo ustvariti igro z najbolj izkrivljeno in premišljeno zgodbo. In uspelo jim je. Približno 200 milijonov dolarjev je bilo porabljenih za razvoj Star Wars: Stara republika. Že nekaj časa je bila igra najdražja v zgodovini industrije.
Vendar pa je bil nov vodja. Skupni proračun GTA 5, porabljen za njegovo ustanovitev in promocijo, je znašal 265 milijonov USD. Od leta 2013 se je ta znesek zdel presenetljiv. Strelec je bil sposoben tekmovati le leto pred igro Destiny, ki je razvijalcem stala 300 milijonov dolarjev.

Proračun "GTA 5" v primerjavi z drugimi igrami

Na petem delustrelec je bil porabljen trikrat več kot Elder Scrolls V, in štirikrat več Crysis 3. GTA IV s proračunom 100 milijonov dolarjev naenkrat se je zdelo zelo draga igra, vendar je nadaljevanje zahtevalo od ustvarjalcev 165 milijonov $ več. Vsekakor so ustvarjalci ostali v zmagi. Podjetje je objavilo, da so samo ameriški igralci izdali 25 milijonov prednaročil za igro. Analitiki napovedujejo, da bo za prvi mesec od izdaje, razvijalci lahko odkupi vse svoje stroške, kot tudi ustvarjanje prihodkov v višini približno 700 milijonov dolarjev. Dejansko se je vse zgodilo tako, da so v prvih 24 urah po prodaji igre prihodki od prodaje znašali 800 milijonov dolarjev. V naslednjih dveh dneh so prihodki za Rockstar North presegli milijardo dolarjev. Tako se je proračun GTA 5 odplačal v prvih nekaj urah.

Stroški uspešnic v primerjavi z GTA V

, Throne: Legacy, Avengers, John Carter in celo "Avatar" - stroški vsakega od teh celovečernih filmov zaostajajo za proračunom GTA 5. Od leta 2013 je bil edini film, ki je stalo več kot GTA V, tretji del karibskih piratov. Za pustolovščine Jacka Sparrowa je bilo porabljenih 300 milijonov dolarjev.

Records

Proračun igre "GTA 5" - ne le njegova edinstvenost. Uradna spletna stran Guinnessove knjige rekordov je poročala, da je igra uspela posodobiti 7 svetovnih rekordov naenkrat.
Prvi zapis GTA V je bil vzpostavljen, preden je šel v prodajo. Prikolice pustolovskega strelca so postale najbolj gledane med vsemižanrskih izdelkov. Prvi dan po izidu je bilo pretepenih še štiri zapise:
 • najbolj prodajana igra v prvih 24 urah;
 • najbolj prodajana žanrska igra prvega dne po prodaji;
 • Najbolj gotovinska igra prvi dan po odprtju prodaje;
 • zabavni izdelek, ki je v prvem dnevu sprostitve prinesel največje prihodke.
 • Strelec je prav tako zaslužil prve milijarde prihodkov hitreje od svojih konkurentov v zgodovini video iger. Razvijalci so dejali, da Guinnessova knjiga rekordov ni našla vseh dosežkov GTA V. Sony je sporočil, da je igra postavila absolutni rekord za digitalno prodajo.

  Opis igre "GTA 5". Igra

  Edinstvenost igre je prisotnost samo treh glavnih likov, ki so se zgodili prvič v zgodovini serije. Igralec lahko preklaplja med junaki, od katerih ima vsaka svojo zgodovino. Znak se lahko kadarkoli spremeni, vendar obstajajo misije, ko so na voljo le dva junaka. Zgodba je sestavljena iz 62 glavnih misij. Ker je mogoče nekatere naloge opraviti na več načinov, končni pa imajo tri alternativne rezultate, število večjih misij lahko naraste na sedem.
  GTA V je postal prva igra v seriji, v kateri so glavni junaki prejeli posebno znanje. Sposobnosti omogočajo, da prevzamete prednost pred navadnimi znaki. Franklin lahko upočasni čas, ko vozi vozilo. Če želite napolniti lestvico znanja, se izogibajte nesrečam, se peljite po prihajajočem voznem pasu in pridobite največjo hitrost. Michael prav tako upočasni časVendar pa to med žganjem. Če želite zapolniti lestvico, morate streljati nasprotnike v glavo, jih zmagati v boju blizu in razviti največjo hitrost. V tretjem liku, Trevoru, so napadi stekline, ki mu omogočajo, da dvakrat hitreje osvoji svoje nasprotnike. Njegova lestvica spretnosti se napolni med hitri vožnjo, streljanjem v glavo in poškodbo.

  Opis igre: zgodba

  Kraj delovanja - izmišljeno mesto Los Santos. Poleg mesta je igra Blaine County, ki je podeželje z gorami, gozdovi in ​​plažo, pa tudi izmišljena država, imenovana North Jankton, ki jo lahko najdemo le v več misijah. Razvijalci so posebno pozornost namenili misijam. Igralec lahko opravlja naloge z vsakim protagonistom v poljubnem vrstnem redu. Vsi junaki sledijo svojim ciljem, ki so med seboj prepleteni. Igra se začne leta 2004 zaradi ropanja banke, kjer sodelujejo Michael, Trevor in Brad. FBI-jev agent, ki poškoduje Brada in Michaela, varno gre s tremi prijatelji. Trevor zmanjka. Kasneje se izkaže, da je Michael delal za predsedstvo, njegova smrt pa je bila uprizorjena.
  Nato bo ukrep prestavljen leta 2013. Michael živi družinsko življenje in se spozna z Franklinom. Fantje so začeli delati skupaj. Kasneje je Franklin rešil svojega sina Michaela. Na koncu igre junaki oropajo skladišče in odvzamejo zlato 200 milijonov dolarjev. Franklin dobi nalogo, da ubije Michaela. Potem mora igralec izbrati: ubiti Trevora, ubiti Michaela ali rešiti oba. Igra se je izkazala za zelo zanimivo inatmosferski Posvečena "GTA 5", proračun sam upravičuje.

  Sorodne publikacije