HTML oznake za besedilo, poravnavo, velikost, pisavo

Zdi se, da zakaj poznamo HTML oznake za besedilo, če je zdaj v skoraj vsakem adminu priročen vizualni urejevalnik, ki jih samodejno postavi? Dejstvo je, da je oblikovanje vsebine na spletnem mestu bistveno drugačno od dela v pisarniških aplikacijah. Ni dovolj, da se besedilu da privlačen videz, saj pravilna zasnova ni odvisna samo od prikaza spletnih strani, temveč tudi od njegove promocije v iskalnikih.

HTML oznake in atributi: osnove skladnje

Vsako besedilo ima skrito kodo, ki "razlaga" računalnik, kaj in kako prikazati na zaslonu. Vse informacije se zapisujejo z uporabo univerzalnih elementov.


HTML oznake za besedilo so v bistvu ukazi, ki na stran dodajo določene bloke ali spremenijo njihov videz. Pravilna oblika zapisa izgleda takole:
Upoštevajte, da niso seznanjene vse oznake. Na primer
(preskoči vrstico) ali (dodajanje vodoravne črte) sploh ni treba zapirati.

Zakaj ne morem kopirati člankov iz Worda in drugih programov v urejevalnik strani

Čeprav sodobne pisarniške aplikacije uporabljajo iste oznake HTML za besedilo, v 99% primerov domača koda ni primerna za spletne strani. Tudi če se sam dokument običajno pojavi v sami aplikaciji, je lahko vstavljanje na mestu oblikovanja zbledelo. Poleg tega, zaradi velikega števila nepotrebnih oznak in atributov, iskalniki ne morejo ustrezno analizirati vsebine strani. Kar pa otežuje napredovanje vašega vira. Da pridemČista in ustrezna koda, morate najprej počistiti besedilo iz oznak HTML, ki jih ustvari običajni urejevalnik. Obstaja več načinov, kako to storiti:
 • "Pobegni" skozi članek "Beležnica" in šele nato ga vstavite na stran. Aplikacija briše celoten HTML, zato boste morali besedilo ponovno formatirati (z orodji urejevalnika ali ročno).
 • Pisanje in objavljanje člankov preko LiveWriter. Priljubljen urejevalnik spletnih dnevnikov takoj ustvari pravilno kodo. V ločenem zavihku lahko vidite, kako besedilo izgleda na spletnem mestu.
 • Uporabi HTML Cleaner. Ta spletna storitev ne uniči celotne kode, ampak samo dodatne dele. S Filtri izberete, katere oznake želite shraniti. Obstaja tudi zmogljiv vizualni urejevalnik za oblikovanje, ki doda že optimizirane ukaze v kodo.
 • Preden objavite nov vnos, vedno preverite HTML. Ne sme vsebovati oznak, razen tistih, ki jih trenutno pregledujemo.


  Odstavki

  Ta element je prisoten v praktično vseh izdelkih. Vsak odstavek mora biti znotraj takšne posode - poenostavi oblikovanje in vam omogoča, da shranite en sam slog na vseh straneh spletnega mesta. Za lažje je oznaka vedno napisana iz nove vrstice.

  Poravnava

  Ločena HTML-oznaka "Poravnava besedila" se že dolgo uporablja. Namesto tega je bil ustvarjen univerzalni atribut ALIGN. Če želite spremeniti položaj besedilnega bloka na strani, morate izbrati eno od treh vrednosti - CENTER, RIGHT ali LEFT. Podobno lahko za druge elemente nastavite poravnavo - na primer,glave
  V nekaterih primerih se za usklajevanje uporabljajo druge oznake HTML. Besedilo v središču, na primer, lahko uredimo z uporabo elementa. Kako priročna je ločena oznaka? Za razliko od atributa deluje z vsako vsebino, vključno s fotografijami, video posnetki, bliskavico itd. Ko je besedilo razčlenjeno v semantične bloke, je veliko lažje za bralca, da se koncentrira in nauči nove informacije. Iskalniki analizirajo tudi glave, da bi razumeli, kaj iskalna stran zahteva. Zato strokovnjaki SEO priporočajo uporabo tematskih ključev v njih.
  V HTML se uporablja šest ravni podnapisov - od

  do

  . V tem sistemu obstaja jasna hierarhija:
 • . Glavni naslov (naslov članka, izdelek v spletni trgovini itd.). V besedilu je lahko samo ena

  . Praviloma vsebuje glavni ključ.
 • . Podnapisi na drugi ravni delijo besedilo v semantične bloke. Če na primer naredite oceno prenosnega računalnika, lahko naredite nekaj

  z imeni različnih modelov.

 • . Tretja stopnja je potrebna, če je besedilo med obema

  prav tako razdeljeno na majhne bloke. V našem primeru so to lahko merila za ocenjevanje - "zmogljivost", "spomin", "video kartica" itd. Za vsak model. • ,

  ,

  . V praksi so zelo redki. Vendar je splošno načelo enako - biti morajo "vgrajeni" v blok spodnaslov najvišje ravni.
 • Pazite na pravilno hierarhijo. Če se vrnemo na naš primer, to pomeni, da ne morete takoj vnesti imen modelov kot

  ali

  . Še bolj pa uporabite za homogene podnaslove različnih nivojev (recimo, zvezek, ki je zavzel zadnje mesto v razvrstitvi z uporabo

  ).
  Ampak tukaj je shema, ki vam bo pomagala takoj razumeti in se spomniti pravilne strukture HTML naslovov.

  Seznami

  Vse navedbe in navodila se najbolje izvedejo v obliki seznamov s posebnimi oznakami HTML za besedilo (tipična napaka je le nekaj odstavkov, ki se začnejo s pomišljajem ali številko). Struktura takih blokov je zelo enostavna. Najprej določite vrsto seznama - označeno ali oštevilčeno.
  Vsi elementi so med oznakami za odpiranje in zapiranje. Vsak element seznama se začne z novo vrstico in ima obliko
 • . Število elementov ni omejeno.

  Izbira pisave: in njeni atributi

  Kaj lahko spremenim z oznako HTML? Velikost, pisava in barva besedila - in brez dodajanja novih razredov CSS. To je zelo priročno, če morate izbrati samo en stavek ali fragment.
  ima več atributov:
 • obraz. Omogoča spreminjanje pisave besedila. S pomočjo vejice (Tahoma, Verdana) lahko navedete več možnosti. Če uporabnik nima nameščene prve pisave, sistem preprosto uporabi alternativo.
 • Velikost. Če želite povečati ali pomanjšati besedilo, v narekovaje vnesite vrednost od 1 do 7.
 • Barva. Glede na obliko lahko izberete enega od standardnih odtenkov (rdeča, zelena, modra) ali vnesete katero koli barvno kodo, ki jo izberete.
 • Ne uporabljajte odstavka, oblikovanega z uporabo namesto podnaslovov. Bolje je, da iste parametre registracije postavite s pravilno oznako.

  Vrste izbire besedila

  Enobarvno besedilo je dolgočasno, celo v odstavkih po odstavku. Da bi pritegnili pozornost in povečali interes bralcev, je priporočljivo grafično označiti ključne točke. Tukaj je nekaj ukazov, ki vam bodo pomagali pri obvladovanju te naloge.
  . Izjemno priljubljena oznaka HTML. Krepko besedilo takoj ujame oči, zato je z njegovo pomočjo primerno poudariti pomembne teze in dejstva. Mnogi zamenjujejo oznake in. Vizualno ni razlike, vendar delujejo drugače. Prvi preprosto spremeni videz besedila, drugi pa opravi funkcijo "kazalca" in izpostavi najpomembnejše fragmente (tematske ključne besede in fraze za SEO). . Eleganten in strog italik je idealen za oblikovanje znanstvenih izrazov, tujih besed in različnih citatov. V resnih publikacijah se imena umetniških del razlikujejo tudi po poševnem besedilu. . Očitno toliko sporov ni povzročilo nobenih oznak HTML. Podčrtanje besedila se redko uporablja, saj je ta način dodeljevanja zgodovinsko zakoreninjenih hiperpovezav. Če uporabljate izdelke, upoštevajte, da je to primerno samo za kratke odrezke - največ eno vrstico. . Zanimiva oznaka, ki vam omogoča, da del besedila prečrtate. Zelo pomembno pri oglaševanju - na primer, da poudarimokontrast med starimi in novimi cenami. . Najlažji način za povečanje velikosti pisave brez dodatnih parametrov. . Deluje na enakem principu kot prejšnja oznaka. Besedilo znotraj se zmanjša glede na glavno besedilo. . Pravilno ime za takšno obliko je zgornji indeks. V bistvu je ta oznaka namenjena matematičnim korakom in opombam. Zmanjša velikost pisave in premakne označeno besedilo navzgor. . Nižji indeks se pogosto nahaja v različnih formulah. Izbrani fragment se nahaja pod glavnim besedilom.

  Pol kontejnerji

  Ker so bili nekateri bloki najdeni v številnih besedilih, so za njih začeli ustvarjati posebne oznake. Poenostavi oblikovanje, ker če ima vsaka vrsta vsebine svoj nabor slogov, je dovolj, da označite del besedila in določite, katere informacije vsebuje.. Označite za dodajanje računalniških kod. Nepogrešljiv pri programiranju člankov s primeri - ukazi se ne izvajajo, temveč so prikazani kot navadno besedilo.
  . Zasnovan za izdelavo citatov - na primer, ključni izvlečki iz intervjuja.
  . Vstavi del besedila v ločen blok. Označeni fragment ima privzeto večji levi rob, v CSS pa lahko spremenite tudi velikost, stil pisave in barvo besedila.
  . Dodatna oznaka, ki vsebuje informacije o avtorju, vključno s povezavo.

  Ločilna črta

  S pomočjo preproste funkcije se lahko navede logični zaključek velike particije. ne velja za sodo oznako. To pomeni, ki zapre element formata, ni potreben.
  Z uporabo atributa WIDTH lahko ločilo skrajšate tako, da nastavite želeno velikost v slikovnih pikah ali kot odstotek širine okna. Z učenjem, kako pravilno uporabljati oznake za formatiranje besedila v HTML-ju, ne samo, da boste svoje članke lahko prebrali, temveč tudi povečali učinkovitost SEO.

  Sorodne publikacije