HD 5850: pogledi, specifikacije, pregled

Industrija iger na srečo potrebuje vedno več energije iz računalnikov. Vendar je najbolj potrebna zmogljivost grafične kartice. Pri igralnem računalniku je ta komponenta kritična. Vendar pa nimajo vse sodobne rešitve. Toda to ni problem. Nekatere stare kartice še vedno lahko zelo veliko. Eden izmed njih je tudi HD 5850 podjetja AMD. Ta zemljevid je bil v svetu viden leta 2010. Za tako dolgo obdobje (8 let) je bilo izdelano veliko število referenčnih modelov in modifikacij. In če se prvi ne razlikuje od izvirnika (razen za nalepke z drugo blagovno znamko), potem lahko slednja vsebuje precejšnje spremembe. Oglejmo si jih podrobneje. Toda najprej nekaj besed o proizvajalcu čipa.


Malo o podjetju

AMD je eno najstarejših podjetij v svetu digitalnih tehnologij. Ustanovljena je bila leta 1969. In vse je bilo v redu, dokler se deset let kasneje ni pojavil smrtonosni sovražnik - Intel. Zdaj ti dve podjetji poskušata razdeliti sfere vpliva, toda v Intelu je že več let v tej smeri šlo bolje. Vendar pa je po vrsti glasnih sporov, ki jih je sprožil AMD v povezavi z podkupnino "Intel" proizvajalcev prenosnih računalnikov, razmerja verjetnosti. Mimogrede, uradno je bilo dokazano, da je podkupovanje iz Intele res obstajalo. Prav tako se je "Intel" pred kratkim zgodil tragedija: njegovi procesorji so bili prepoznani kot "luknja" in odprti za hekerske napade. In to je čudovit čas AMD. Leta 2006 je blagovna znamka začela proces združevanja s proizvajalcem grafičnih rešitev ATI. In zdaj podjetje pozdravlja uporabnikevisoko kakovostne in poceni grafične kartice, ki vključujejo HD 5850.


Če so procesorji bolj ali manj jasni, je situacija z grafičnimi adapterji popolnoma drugačna. AMD že nekaj časa poskuša preseči NVidijo na trgu grafičnih kartic. Toda še ne pride ven. Čeprav je "rdeča" znamka že diha v glavi "zelena". Video kartice serije Radeon lahko tekmujejo s podobnimi "zelenimi" izdelki. In to kljub dejstvu, da so veliko cenejši. Tisti, ki si ne prizadevajo za produktivnost in status blagovne znamke, bodo zagotovo izbrali izdelek iz AMD. Na primer, Radeon HD 5850. Govorili bomo o specifikacijah te odlične grafične kartice.

Specifikacije

Zdaj pa pojdimo na dolgočasne številke in razmislimo o glavnih značilnostih HD 5850. Spomnimo se še, da ima ta video kartica več možnosti: klasični diskretni PC adapter in mobilno rešitev za prenosni računalnik. Medtem ko iščemo grafično kartico polne velikosti. Ta adapter je narejen na čipu RV870. In ta je 40-nm tehnološki proces. To pomeni, da je njegova zmogljivost precej višja od prejšnjih različic serije. Delovno uro - 725 megahertzov. Tekaška steza za spominsko uro - 1000 MHz (delovni). Toda pod določenimi pogoji lahko pomnilnik deluje pri frekvenci 4000 megahertzov. In to je precej drugačen rezultat v sintetičnih testih in igrah. Vgrajen pomnilnik je 1 GB. Grafična kartica podpira različico DirectX 11 in OpenGL 3.1. To so odlični kazalniki. Zdaj je mogoče z gotovostjo reči, da je ta grafična rešitev aktualna v našem času.

Značilnosti

URadeon HD 5850 1GB ima en "čip", ki ni bil prisoten na nobenem grafičnem adapterju tistega časa. Namreč - podpora lastniški tehnologiji Eyefinity. Kaj je to? Ta možnost omogoča, da na grafično kartico povežete šest monitorjev. In vsi bodo delovali, kot bi morali. Seveda sta lahko dva monitorja povezana v "NVedia", vendar takoj ob šestih. Kaj naj rečem o stvareh, kot sta SLI in CrossFire. Ta možnost je na voljo na skoraj vsaki moderni grafični kartici. Zanimiv je tudi hladilni sistem v originalnem modelu. Predstavlja velik radiator, ki se nahaja neposredno na tabli. Odstranjevanje toplote iz čipa se izvaja z uporabo precej debelih bakrenih cevi. Kot hladilnik se uporablja hitra turbina.

Mobilna različica

ATI Mobility Radeon HD 5850 namesti nizkocenovne prenosnike. Zakaj tako? Ker prenosni računalniki z diskretno grafično kartico ne sodijo več v proračunske naprave, vendar še niso vrhunski. To so zagotovo "srednji kmetje". Če želite namestiti takšno grafično kartico v prenosnik, je bil procesor tudi iz podjetja AMD. Šele takrat bo mogoče doseči popolno združljivost in visoko zmogljivost. Treba je omeniti, da je mobilna različica grafične kartice nekoliko šibkejša od polnopravne. Količina vgrajenega pomnilnika je popolnoma enaka - 1 gigabajt. Ampak tukaj frekvenca ni tista. To je posledica dejstva, da imajo prenosniki zelo malo prostora. Zato ni mogoče namestiti čipa normalne velikosti. Seveda so aktivni kristali in jedra manj. V skladu s tem se zmanjšuje tudi produktivnost. Ne takomanj HD 5850 Mobilnost je pogosto nameščen prenosnik iz ASUS. Ja, in nekateri drugi proizvajalci to počnejo. Toda velika večina podjetij v svojih prenosnikih uporablja komunikacijo "Intel" in "NVIDIA". To je veliko bolj produktivno kot AMD plus ATI.

Modifikacije in referenčni zemljevidi

Trenutno je bilo izdanih veliko sprememb HD 5850. Njihove značilnosti so včasih zelo različne od originalnih. V parametrih se ne razlikujejo le referenčni modeli, ki so ustvarjeni na podobo in podobo originala. Od nenavadnih v njih, samo oznako na primeru drugega proizvajalca. Ampak spremembe, ki temeljijo na čipu iz AMD, so lahko zelo zanimive. Oglejmo si nekaj najbolj priljubljenih modelov.

ASUS EAH5850 DirectCU

Ta grafična kartica je pravo umetniško delo. Čeprav temelji na Radeon HD 5850. Njegove lastnosti so takšne, da zlahka gre še bolj posodobljene različice iz "NVIDIA". V tej različici so fantje iz "Asusa" predelali vse, kar je bilo mogoče. Video kartica je že razprodana. Frekvence jedra in pomnilniške pnevmatike so za velikost višje od standardnih. Ampak to še ni vse. Ta adapter omogoča dodatno overclocking programske opreme, zaradi česar je še bolj produktiven. Seveda je takšna moč zahtevala odličen hladilni sistem. In ona je. Reciklirano iz "Asusa" je dovolj, da ohladi grafično kartico, tudi z možnim overclockingom. Prav tako je treba opozoriti, da izvirni izdelek AMD v tem adapterju ni ostalo nič. Razen čipa. Seveda pa obstaja tudi grafična kartica "Asus", kjerdražji od analognega od AMD. Toda za nekaj je treba plačati.

HIS HD 5850 iCooler V

Še ena kartica proizvajalca modifikacij. Podjetje ni tako znano kot Asus, ima pa tudi svoj HD 5850 mod, in to je pravzaprav nič manj kot mojstrovina Asusa. Hladilni sistem tega izdelka je še boljši. In iCooler to izrecno navaja v naslovu. Ta video kartica ima velik radiator, pokrit z hladilnikom in plastičnim ohišjem. Lokacija plošč na radiatorju je takšna, da bakrene cevi sploh niso potrebne. Ima popoln stik s čipom in vsemi komponentami. S tem se poveča kakovost odvajanja toplote. Močan hladilnik zlahka piha topel zrak iz radiatorja. Kar zadeva tehnične značilnosti, so praktično enake kot pri modifikaciji "Asus". Razlika je le v ceni. Grafična kartica "Khis" je veliko cenejša od vmesnika priznanih meril žanra. Ta grafična kartica prav tako nima nič skupnega z originalom iz AMD-ja. Razen čipov.

MSI R5850 Twin Frozr II

Ta sprememba HD 5850 se ponaša le z izboljšanim hladilnim sistemom. Res je, da je ta sistem spremenil videz grafične kartice v nepriznavanje. V adapterju pa ni nič bolj zanimivega. Tudi možnost overclockinga ni zagotovljena. Ampak to je v izdelkih iz "Asus" in "Khis". Tehnične značilnosti tega modela so popolnoma enake kot v originalu. V tem načrtu ni sprememb. Zato je ta grafična kartica veliko cenejša od vseh zgoraj navedenih. Ampak to je stalno povpraševanje po igralci računalniških iger samo zaradi svojega edinstvenega sistemahlajenje Omogoča vam, da brez strahu naložite najtežje igrače. Vir hladilnikov je dovolj, da odstranite vse količine toplote iz čipov in drugih pomembnih elementov kartice. Lahko ga kupite za odkrit peni.

PowerColor PCS + HD5850 1GB

Ta kartica je zanimiva, ker ne izgleda kot original. In niti ena od sprememb. Vendar edinstvena oblika in izboljšan hladilni sistem nista vse. Ta kartica ima tovarniško overclock. To pomeni, da je že na začetku močnejšega reda velikosti kot vsi njeni sošolci. Vendar to ni vse. Ta grafični vmesnik omogoča možnost samo-overclockinga. Takšna grafična kartica bo čast in zelo izkušen igralec. Še posebej zato, ker njeni stroški ne bodo vodili in prodajali ledvice. Kaj je običajno pri izdelkih podjetja Nvidia. Video kartice PowerColor se tradicionalno obravnavajo kot proračunski izdelki. Po tehničnih značilnostih pa je bolj verjetno, da spadajo v srednji cenovni segment. Lahko rečemo, da je prav ta grafična kartica dobra vrednost za denar. Vendar pa pričakujete veliko od tega adapter ni vredno. Vendar pa to ni vrhovni zemljevid. Ampak to je pomembno za ta dan.

Zaključek

Torej smo pogledali grafično kartico AMD HD 5850. To je odlična možnost za to leto izdaje. Ta adapter je bil izdan leta 2010. V osmih letih se je veliko spremenilo. Tudi danes je ta grafična kartica pomembna. In če govorimo o različnih modifikacijah in referenčnih modelih, so na splošno sposobni zapreti pas številnih sodobnih modelovzačetni ravni. Modificirani modeli HD 5850 imajo izboljšano zmogljivost, višje frekvence jedra in pomnilniško vodilo. Tudi te "pošasti" imajo zelo hladen hladilni sistem. Pri pospeševanju je še posebej pomembno, saj se toplotna moč čipov poveča. In toplota potrebuje nekje. Na splošno so kartice, ki temeljijo na čipu HD 5850, precej sposobne še vedno prijetne igralce. In ne bodo prekinili oprijemljive vrzeli v družinskem proračunu, saj so zastareli in ničvredni denarji že zastareli. V vsakem primeru, če potrebujete grafično kartico prvič, bo ta "Radone" čim manj primeren. In ne bo težav z voznikom. Torej - naprej!

Sorodne publikacije