Halberd - kaj je, zgodovina pojava, videz orožja v igrah

Halberd - kaj je, zgodba o nastanku, pojav orožja v igrah

Veliko ljubiteljev iger na srečo v žanru RPG se zanima za zgodovino orožja, ki se imenuje helebarda. Kaj je to in kako se je pojavilo, ne pozna vsakogar, ker so se v srednjem veku pogosto uporabljali v vojni in v bojih. Pogosto so bili oboroženi s težko konjenico v različnih državah. Takšno orožje se je kasneje umaknilo smodniku, vendar je v različnih projektih iger mogoče najti takšno hladno orožje.

Videz

Hibrid s sulico in sekiro spominja na katero koli helebardo. Kaj je to orožje, je mogoče najti podrobno le s temeljitim pregledom informacij. Dolžina in vrh resnično spominjata na orožje, vendar helebarda še nikoli ni bila uporabljena.


Oporoka in pehota sta poskušala uporabiti to orožje, da bi sovražnike zadržala na daljavo, udarila in udarila rano z zaobljenim rezilom, podobno sekiri. Ta taktika je bila uspešna v številnih bitkah od trinajstega stoletja in že dvesto let jo pogosto uporabljajo vojske iz različnih držav sveta.

Standardni vzorci in osnovni parametri

Samo močni bojevniki so bili oboroženi s helebardo. Kaj je to orožje in zakaj jim je bilo težko boriti se v bitki, je mogoče oceniti po njegovih parametrih. Dolžina standardnih vzorcev je bila od dveh metrov, polovica časa pa je bila ustvarjena za morske bitke.
Na njihovem koncu je bil kavelj, ali celo več, za povezovanje ladij. Variante helebarde za pehote so se končale z ostrim trnom za rane in srečanjasovražne napade. Skupna teža enega vzorca se je začela z dvema in pol kilogramoma, najtežje orožje pa lahko tehta tudi do pet. Mini halberd je bil po zasnovi podoben, vendar je bil manjši in se je lahko uporabljal z eno roko za roko v roko. Rokovi te vrste v značilnem dizajnu so bili določen kompromis med sulico in sekiro, najpogosteje pa so bili konici nastajali v različnih oblikah. To je bilo odvisno od strategije boja, kajti če bi bilo veliko težke konjenice, bi morali imeti pehoti kljuke za spuščanje jahačev. Svetlo konjenico je najbolje uresničiti s trni, ker hitro napadajo, umikajo in se spet vržejo v bitko.


Priljubljenost orožja

Vprašanje, zakaj je v 15. stoletju postala priljubljena helebarda, je tisto, kar se je zgodilo in kako je vplivalo na zgodovino, odgovor je preprost - spreminjanje standardov boja. Takratni poveljniki so začeli iskati več prostora za manevriranje na bojiščih in zaradi težkih semaforjev se v bitkah redko pojavljajo. Namesto tega so bile mobilne ekipe v verižnih pisavah, ki so lahko v težkem trenutku pomagale zaveznikom. Za takšne bojevnike je bila izbrana helebarda - orožje, ki po univerzalnosti v tistem času ni bilo enako. Lahko se hitro premaknejo od gluhih do žaljivih in obratno. Tudi med sestankom z več nasprotniki helebarde je lahko rešil in pomagal obdržati prihod zaveznikov. Zanimivo dejstvo je, da je tudi s prihodom strelnega orožja to orožje ostalo v svetovnih oboroženih silah. Uporabili so jo kot stojalo za pištolopri snemanju, saj je pomagalo ciljati brez prisotnosti optike. Danes je orožje vidno le v častnih stražarjih kraljestev, ki jih varujejo palače. Tako dajejo poklon zgodovini, privlačijo turiste, poleg tega jim heberd dajejo nepozaben videz.

Igre na srečo

Razvijalci iger pogosto usmerijo pozornost na zgodbo, v kateri iščejo navdih. Srednji vek je temačen čas, obdan z pravljicami, legendami in magijo. To obdobje je postalo podlaga za številne projekte, kjer lahko najdete takšno orožje. Najboljši primer je serija hardcore RPG iger, imenovanih Dark Souls. Halberd v njem je ena glavnih kategorij orožja. Tukaj niso bili ustvarjeni v popolni skladnosti z zgodovinskimi prototipi, saj je bil poudarek na barvitosti. Mnogi osebki so na veliki palici podobni velikanski sekiri. Druge imajo križno oblikovano strukturo, ki ima možnost, da se pod različnimi koti nabere. Obstajajo sorte v obliki kombinacije kopij in rezil z dodatnim ornamentom ali prvotno konico. Igralni parametri so odvisni od stopnje helebarde, moči značaja, kakovosti in izboljšanja. Vsak uporabnik lahko najde in prenese orožje do maksimuma, da lahko teče samo z njim.

Sorodne publikacije